En Sıcak Konular

“Alarm durumu kan kırmızı!”

0 0 0000 00:00 tsi
“Alarm durumu kan kırmızı!” Hrant Dink cinayeti ile ilgili çok söz söylendi. Bu Türkiye'ye karşı bir saldırıydı... Peki, Türkiye’nin karşı istihbarat faaliyeti ne? iyibilgi Türkiye’nin sayılı terör uzmanlarından Prof. Deniz Ülke Arıboğan ile konuştu…

Türkiye Cuma günü çirkin bir saldırı ile sarsıldı. Gazeteci Hrant Dink yönetici ve sahibi olduğu Agos gazetesinin önünde suikasta uğradı.

Hrant Dink’in ölümü tüm ülkede şok etkisi yarattı. Suikast Türkiye’yi uluslar arası alanda zor durumda bırakmakla kalmıyor, ayrıca Türkiye’nin enerjisini çok kritik bir süreçten geçmekte olan Irak’tan kendi içine çekiyordu. iyibilgi’ye konuşan gazeteci İbrahim Karagül bu tezi doğruluyor. Karagül “cinayet ile Türkiye’nin ilgisi Irak’tan kendi içine yoğunlaştı” diyor. Öyle ki yarın Meclis’in Irak’ı kapalı oturumda görüşmesi bile cenaze töreninin gölgesinde kalabilir.

Elbette gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi bu gelişmeler ile çakışınca akla hemen o can yakıcı soru geldi: Türkiye yabancı servislerin saldırısı altında mı? Türkiye’ye verilmek istenen mesaj ne?

“Etnik politikalar yıkım getirir”

Türkiye’ye verilmek istenen mesaj net olarak çıkarılmayabilir. En azından sadece üzerinde yorum yapılabilir. Kimi uzmanlar bunlardan birisinin bölge politikası ile ilgili ayağını denk alması gerektiği şeklinde bir mesaj olduğunu söylüyor. iyibilgi’ye konuşan Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan Türkiye’nin bu saldırıyı doğru yorumlaması ve uygulayacağı politikalarda dikkatli olması gerektiğini söylüyor. Türkiye’nin etnik politikalar uygulamasının bölgedeki gelişmeler ele alındığında son derece tehlikeli olacağına işaret eden Arıboğan Ortadoğu’da etnik çatışmanın gündemde olduğunu, bunun Türkiye’ye yansımasının yıkıcı olabileceğini ileri sürüyor.

Arıboğan Hrant Dink suikastı ile Türkiye’ye verilen mesajın “Türk-Kürt çatışması” mesajı olduğunu belirtiyor. Uluslar arası ilişkiler ve terör uzmanına göre Dink yerine bir Kürt lider öldürülseydi ciddi bir karışıklık çıkabilirdi. Bu etnik politikaları sürdürmenin Türkiye için ciddi problemler doğurabileceğinin bir göstergesi.

Ters tepiyor

Arıboğan, Dink cinayetinin istenilen sonucu yaratmadığını ileri sürüyor. Eğer Dink cinayeti Türkiye’ye yönelik bir uyarı mesajıysa, toplumun göstermiş olduğu tepki tam tersi bir etki yaratıldığını gösteriyor. Şöyle açıklayalım: Dink’in öldürülmesi etnik milliyetçiliğin kötü olduğunu ortaya koydu. Geniş killeler bu suikasttan çok rahatsız oldu. Örneğin hep Türkiye’deki bir avuç Ermeni’den duyulan korku dile getirildi. Ancak insanlar bu saldırıdan sonra gördü ki asıl tehlikeli olan korkularımız… Birkaç Ermeni vatandaşımız değil… Çünkü Dink’i yok eden bizim kendi korkularımız… Ancak şu var: Toplum öyle yönlendirildi ki verilen birlik mesaj Türkiye’nin elini güçlendirdi. Cinayetin ilk gününde “soykırımı” anımsatan CNN, artık gelişmeleri “Türk halkının tepkisi” şeklinde veriyor. Bu Türkiye için oldukça önemli.

Cinayetin yakın etkileri

Arıboğan’a göre cinayet dış politikada değil içeride olumlu etki yarattı. Öncelikli olarak ulusalcı hareket zayıflayacak. Kürt sorununda yumuşama olacak. Çünkü cinayetle birlikte Türk toplumunda ötekine karşı yaygın bir empati oluştu. Cinayeti işleyenler öyle amaçlanmasa da sonuçları iç barışa hizmet edecek. Aşırı radikal unsurların Türkiye’nin çıkarına olmadığı anlaşıldı.

Karşı istihbarat!

Prof. Arıboğan’ın “Türk toplumunun tepkisi yönlendiriliyor” sözleri dikkatimi çekti. Önce Arıboğan’ın Türk toplumunun bir bütün olarak Hrant Dink’e sahip çıkan ve cinayeti lanetleyen tutumunu çok önemli ve gerekli bulduğunu belirtelim. Arıboğan “Tepki ciddi ölçüde yönlendiriliyor” diyor. Peki, bu bir karşı istihbarat faaliyeti mi? Yani Türkiye kendisine doğrultulmuş bir silahın olumsuz etkilerini olumlu yöne çevirmeyi başardı mı? Arıboğan, “umarım toplumun gösterdiği bu olumlu tepki planlıdır” diyor. Çünkü ortaya konan bu yaklaşım, bu cinayete verilecek en güzel yanıt ve cinayetin amaçlarını boşluğa düşürecek cinsten.

Yabancı istihbaratlar Trabzon’da

Prof. Arıboğan bir terör uzmanı ve biz son olarak ona cinayetin örgütlü olup olmadığını soruyoruz. O ise bize bir hayli ilginç bir yanıt veriyor: Trabzon’da istihbarat faaliyetleri var. Sert insanlar, duygusal ve deli dolu hepsi… Vatanperverler. Ancak bu durum yönlendirmeye çok açık! İstihbaratçıların yaptığı iştir bu. Kendileri yapmazlar… Bir gencin eline verirler silahı ve yaptırırlar… Yabancı yapılanma var Trabzon’da. Türkiye bu yapılanmanın üzerine gidecek…

iyibilgi.com



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,799 µs