En Sıcak Konular

Rus uzman: Erdoğan'ın Nabucco davetini kabul etmeliyiz

16 Temmuz 2009 10:44 tsi
Uluslararası Carnegie Araştırma Merkezi Moskova şubesi uzmanı Nikolay Petrov, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Nabucco'ya Rusya'yı davetinin gerçekleşebilir bir proje olduğunu söyledi.

Rusya'nın enerji rekabetinde başarısız olduğunu kaydeden uzman, Rusya-Türkiye ilişkilerinin bu süreçten etkilenmeyeceğini söyledi.  
 
Cihan Haber Ajansı'na özel açıklamada bulunan Petrov, "Rusya ve Gazprom tek vücut olarak görülebilir. Mevcut durumda 'Güney Akım'ın gerçekleşmesi artık zor. Bulgaristan da projeyi yeniden ele alacağını açıkladı. Rusya'nın da, ekonomik olmaktan çok siyasi olan bir projeye harcayacak parası yok." değerlendirmesinde bulundu.

Nabucco'nun imzalanmasının Rusya açısından olumlu ve olumsuz yönleri olduğunu kaydeden Petrov şu şekilde konuştu: "Bu gelişmenin ne Gazprom'a ne de Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e keyif verdiğini söyleyemeyiz. Bu durum olumsuz olarak algılanabilir. Ancak, Ankara'da atılan imza Rusya ve Gazprom'u 'Güney Akım' gibi ekonomik olmayan ve on milyarların harcanacağı projeye yatırım yapmasından vaz geçirmesi dolayısı ile olumlu buluyorum."

"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ BOZULMAZ"

Nabucco'nun inşaatı konusunda imzalanan anlaşmayı Rusya'nın ve Gazprom'un dış politika başarısızlığı olarak nitelendiren Petrov, "Bu başarısızlıkta özellikle yılbaşında Ukrayna ile yaşanan gaz savaşının büyük etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Oluşan durum Avrupa Birliğini hızlı bir şekilde Nabucco projesini hayata geçirmeye itti. Bununla birlikte, Gazprom Orta Asya enerji hatlarının Avrupa uzantısını kontrol eden önemli bir güç. Nabucco tamamlandığında da bu etkinlik azalmayacak." tespitinde bulundu.

Rusya cephesinden Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmak isteyen bir NATO ülkesi olarak algılandığını kaydeden Petrov, "Moskova, Türkiye'nin önemli jeopolitik bir konumu olduğunu biliyor. Bu yüzden tüm transit projelerde Türkiye yer alıyor. Nabucco'nun imzalanması Rusya-Türkiye ilişkilerine zarar vermez. İki ülke siyasi ve ekonomik alanda ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor. Bunun olumlu sonuçlarını da görüyoruz. Rusya ve Türkiye'nin birbiri ile iyi anlaştığını düşünüyorum." dedi.

Rusya ve Türkiye'nin anlayış biçiminin Batı Avrupa ülkelerine nazaran birbirine daha yakın olduğunu kaydeden Petrov, "Nabucco anlaşmasının imzalandığı gün, Erdoğan'ın Rusya'yı projeye daveti oldukça gerçekçi. Artık proje uygulama kondu. Rusya da bu proje de yer almalı." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,286 µs