En Sıcak Konular

Ah Ertuğrul ah…

16 Temmuz 2009 09:31 tsi
Ah Ertuğrul ah… Hürriyet inanılmaz bir fotoğrafı manşete çekti. Üstüne ‘Sincan Katliamı’ yazdı. Sonra tartışma başladı. Resim gerçek mi diye? Fatih Altaylı isim vermeden ‘trafik kazası’ diye yazdı. Bugün Ertuğrul Özkök o manşetin öyküsünü yazdı. A

5-6 Temmuz günleri Çin’de Sincan olayları patlak verdi. 7 Temmuz günü de Hürriyet haberi verdi. O günün Hürriyet Gazetesi oldukça “etki”leyiciydi denebilir!

Birinci sayfadan kullanılan fotoğraf neredeyse yarım sayfa boyutundaydı ve inanılmaz bir görüntü sunuyordu okura. Caddeye savrulmuş cesetler, durmuş arabalar, ne yapacağını şaşırmış insanlar, hatta minik bir çocuğun yüzüstü yere yapışmış minik bedeni.

Sürmanşetin yazısı da resim kadar sertti: “Sincan Katliamı-156 Uygur Türkü Öldürüldü”

Spotta ise şunlar yazıyordu: Cesetler caddelere saçıldı. Urumçi’deki olaylarda ortalık savaş alanına döndü. Kanlar içindeki ceset ve yaralılar caddelere, alanlara yayıldı. Yüzlerci kişi gözaltına alındı. Polis olaylarda kilit rol oynadığından şüphelenilen 90 kişiyi arıyor”.




 


 

 

Manşet ve spot, resimle birleştiğinde gerçekten de dramatik bir görsel oluşuyordu. Hatta resmin biraz “flu” olması bile haberin etkisine katkı yapıyordu.

O gün öylece geçti. Hatta ertesi gün de. Ancak ondan sonra özellikle kimi internet ortamlarında, Hürriyet’in kullandığı bu resmin gerçek olmadığı yönünde spekülatif notlar dolaşmaya başladı.

Çok fazla yayıldığını söylemek doğru olmaz. Ama yapıldı. Hatta bazı medya siteleri de küçük de olsa konuyu sayfalarına aldılar.

“Dolmuş gazetesi”?

İyibilgi’nin takip edebildiği kadar, Hürriyet’in bu iddialara bir yanıtı olmadı. (Böyle birşey var ise biz de merak ediyoruz, lütfen bilenler bize yansıtsın, hem biz de öğrenelim hem de size yansıtalım.)

13 Temmuz günü ise HaberTürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, köşesinde “Sincan bizim canımız feda olsun kanımız!” ara başlığı ile bir yazı yayınladı…

İlgili bölümü alalım… “Bazı okurlarımız, ‘Sincan'daki olaylara neden birinci sayfanızda az yer veriyorsunuz’diyorlar. Doğru. Sincan olayları 1. sayfamızda her gün yer alıyor ama bazı gazeteler kadar abartılı bir şekilde değil. Çünkü HaberTürk bir goygoy, bir dolmuş gazetesi değil. Mesela Sincan olaylarını, ilk gününde neredeyse yarım sayfa veren bir ‘Büyük’ gazetenin o gün kullandığı fotoğraf, Sincan'daki katliamın değil, daha önce Çin'de meydana gelmiş bir trafik kazasında yola saçılan yaralıların fotoğrafıydı.”

Nihayet bugün Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, bu manşetle ilgili bir yazı yayınladı.

Daha doğrusu son zamanlarda Hürriyet’in yaptığı 3 manşetin öyküsünün içine o manşeti de aldı. Gerçi neden bunu yaptığını anlamak zor..

Çünkü, yayın yönetmenleri gazeteleri ile ilgili yazılar kaleme alırlar elbette ama, bu onlar gibi değil. Üç manşetin (Uygur manşeti, Ayşe Arman’ın maceraları ile ilgili manşet ve Topkapı’da yaşanan olay) öyküsüne neden ihtiyaç duyulduğu belli değil.

Her neyse biz Uygur’la ilgili manşetin öyküsünü Özkök’ün kaleminden yansıtalım… Biz pek birşey anlamadık, daha doğrusu aklımıza geleni anlamak istemedik..  Bakalım siz ne anlayacaksınız?

“Son iki hafta içinde Hürriyet yazı işleri olarak üç önemli karar aldık. Bunların birinde İstanbul dışındaydım, arkadaşlarım ortak görüşlerini bana ilettiler.

Ben de o görüşe katıldım.

Öteki ikisini ise şahsi karar alarak uygulamaya koydum.

İlk önemli kararımız, Çin’de Uygur Türklerine yönelik saldırıların manşete taşınmasıydı.

Fikret Ercan, yazı işleri masasından aradı ve bu olayı manşet yapmayı düşündüklerini söyledi.

Ortak görüşe ben de katıldım ve bu haberi manşet yaptık.

Ertesi gün gazetelere baktığımda, büyük gazetelerin hiç birinde bu haberin manşete taşınmadığını gördüm.

Doğru olanı yaptığımıza inanıyorum.

Nitekim ertesi gün öteki gazeteler de Uygur olayını manşetlerine taşıdılar ve o günden beri bu konu işleniyor.”

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,847 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,956 µs