sır planı | " /> sır planı | "/>

En Sıcak Konular

İşte hükümetin sır planı

16 Temmuz 2009 08:26 tsi
İşte hükümetin sır planı AB'nin yolsuzlukla mücadele ilkeleri doğrultusunda strateji belirleyen hükümet 2009-2013 yılları arasında uygulanacak bir plan hazırladı.

Türkiye'de 'Temiz Eller' için ilk adım atılıyor...

Hükümet, temiz toplumun ilk adımını attı. 2009-2013 yıllarını kapsayan Yolsuzlukla Mücadele Strateji Planı doğrultusunda; yolsuzluk davalarına bakacak özel ihtisas mahkemeleri kurulacak, yolsuzluğu ihbar edene özel koruma sağlanacak, yolsuzluğa bulaşanlar için özel sicil sistemi getirilecek. Sabah, hükümetin; Avrupa Konseyi'nin Yolsuzlukla Mücadelede Yirmi Temel İlke ve AB Komisyonu'nun Aday Ülkelerde Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesine İlişkin 10 İlke Kararı doğrultusunda, hazırladığı 2009-2013'ü kapsayan "Yolsuzlukla Mücadele Strateji Planı"na ulaştı. Planın ayrıntıları şöyle:

İHBARCIYA KORUMA
 
Yolsuzlukla mücadele alanında devamlı, yetkili mahkemeler görevlendirilecek. Siyasi partiler ve seçim kampanyaları finansmanı saydam hale getirilecek. nYolsuzluk ihbarında bulunanlar koruma altına alınacak ve bunların ödüllendirilmesine, asılsız ihbarda bulunanların da cezalandırılmasına ilişkin altyapı oluşturulacak.
 
Mal beyanları şeffaflaşacak. nYolsuzluk suçlarına ilişkin adli sicil kaydı gibi veri tabanı oluşturulacak.
 
Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerdeki yükümlülüklere uygun olarak, "basit rüşvete" ilişkin fiiller, "görevi kötüye kullanma" suçu kapsamından çıkarılarak yeniden "rüşvet suçu" kapsamına alınacak.
 
Yolsuzlukla mücadelede etkinliği azaltan devlet sırrı hükümleri daraltılacak.
 
Meslek odalarınca yolsuzlukla mücadelede aktif görev alan üyelerin ödüllendirilmesi ve yolsuzluğa bulaşmayan üyeleriyle ilgili beyaz listeler yayınlanacak.
 
Kamu ihale sistemi ve uygulamaları, Kamu İhale Kanunu'nun 5. maddesinde yer alan, saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenilirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun şartlarla karşılanması ilkeleri çerçevesinde gözden geçirilecek.
 
Yerel yönetimlerin imar, ruhsat ve diğer işlem süreçlerinde saydamlık ve hesap verilebilirlik artırılacak. Yerel yönetimler ve iştirakleri üzerindeki denetim daha etkin hale getirilecek. Yolsuzluk suçlarıyla mücadelede görevli denetim birimlerinin kapasiteleri artacak.
 
Özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında yolsuzluğun önlenmesine yönelik etik belirleme çalışması yapılacak.
 
Kamu görevinden ayrılanların yapamayacağı işlerle ilgili yasal düzenleme gözden geçirilecek.
 
Medyanın yolsuzlukla mücadeledeki rollerinin güçlendirilmesi sağlanacak.
 
TÜİK tarafından düzenli aralıklarla yolsuzluk anketi yapılarak kamuoyuyla paylaşılacak. Milli Eğitim Bakanlığı ders müfredatında dürüstlüğün önemi ve kamu kaynaklarının kullanılması konularına yer verilecek.

'AYRICALIK YOK'
Plana göre tüm kamu görevlileri ile ilgili yargılama ayrıcalıkları ve soruşturmalardaki izin sistemi gözden geçirilecek. Bunun için bir çalışma grubu oluşturulacak. Yapılacak düzenlemelere ilişkin rapor hazırlanacak. Rapor, Başbakanlığa gönderilecek.

sabah



Bu haber 900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,898 µs