En Sıcak Konular

Bu işin şakası yok: Çok sert uyarı

16 Temmuz 2009 08:28 tsi
Bu işin şakası yok: Çok sert uyarı Sakın unutmayın: yüzde 29,4 genç işsizlik çok tehlikeli, çok!..

İbrahim Kahveci / Yeni Şafak

Çok sert uyarı

Yaklaşık üç yıl önce o dönemde de ekonomiden sorumlu devlet bakanı olan Sayın Ali Babacan'a çok sayıdaki yabancı katılımcının huzurunda bir soru sormuştum: "Türkiye'nin gelecekte kronikleşecek işsizlik sorununu nasıl çözeceksiniz? İşsizliğin temelini oluşturan meslek liseleri sorunu hep yanlış algılanıp bazı çevreler tarafından tepkiler oluşturulmak isteniyor. Bu karmaşık sorun nasıl aşılacak?"

Devlet Bakanı Ali Babacan bu soruma çok açık bir cevap verdi. "Ne olursa olsun bu meslek liseleri sorununu çözmek zorundayız ve çözeceğiz, aksi halde Türkiye batar" demişti.

Aradan üç yıl geçti. Ne meslek lisesi sorunu çözülebildi ne de kronik işsizlik sorunu. Hele bir de ekonomik kriz devreye girdiğinde, iki işsizlik birleşerek ülkemizi adeta sosyal patlamanın eşiğine taşır oldu. Bir ülke bu kadar yüksek oranlı işsizliği çok zor kaldırır.

Geçen hafta Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile kısa bir sohbet imkânı bulmuştum. Bakan Çağlayan meslek lisesi oranının yüzde 25'lerden yüzde 43'lere taşındığını belirtti. Bakan "bu sorun ülkemizin temel sorunlarından ve çözülmezse ekonomik önlemlerle önüne geçilemez" dedi.

Yani yarın Türkiye, ekonomisi çok canlansa da işsizlik sorununu çözemeyecek. Bu konu net ve çok açık hale gelmiştir. Kimse ekonomik canlanmaya çok fazla umut bağlamasın.

Bugün nereye gitsek özel sektörden kamu kurumlarına kadar herkes mesleki eğitimden bahsediyor. Büyük holdingler kendi meslek liselilerini kendileri yetiştirmeye çalışıyor. Nedir bu açmaz? Nedir bu çıkmaz? Neden çözülemiyor Meslek Lisesi meselesi?

Türkiye ekonomi tarihinde kuşak sorunu olarak sürecek iki ana uygulamadan yıllardır bahsedip duruyorum. Erken emeklilik sistemi bu ülkede bir kuşağı karanlığa sürükledi. Bir de meslek liselerinin önünün kesilmesi genç kuşağı karanlığa sürüklüyor.

Nisan ayı itibari ile kentlerde gençlerin işsizlik oranı yüzde 29,4'e ulaşmıştır. Bir gençlik bu işsizlik oranı ile nasıl bir gelecek umudu besler? Sorun çok büyük. Ama maalesef kimse bu sorunun kaynağı ile yüzleşmek istemiyor.

Bu sorun 28 Şubat süreci destekçilerinin tümünün eseridir. Bu sorun 28 Şubat sürecinin yıkıcı etkilerini düzeltmeyenlerin de eseridir. İktidarın eseridir ama aynı dereceden belki de daha fazla muhalefetin de eseridir. Bu gençliğe herkes hesap verecektir. Kimse bu sorundan kaçamaz. Bu gençlik iş istiyor, aş istiyor; işsizlik istemiyor.

Buradan bir başka tespiti aktaracağım. Para politikası uygulamamız son yıllarda yüksek faizle değerli TL üzerine kurgulanmıştı. Ama kimse çıkıp Başbakan'a "bu kadar değerli parayı taşıyacak yüksek değerli ürünlerimiz yok, yüksek değerli ürünleri üretecek insan yapımız da yok, bu yapı taşınamaz batarız" demedi.

Demediği için Türkiye son üç yılda dış borçlarını yüzde 120 ve iç kredi piyasasını ikiye katlarken ancak yüzde 13 büyüyebildi. Yani paralar, değerli TL açığını kapatmaya gitti. Şimdi bu açık riski yüzünden IMF kapısında dilenci durumuna düştük.

Dün bütçe rakamları açıklandı ve gördük ki açmazımızı yüzümüze çarpıyor. Bütçe gideri artarken gelirler artamıyor ve açık büyüyor. Açığı kapatmak için ekonominin temelini etkileyecek vergi oranlarını arttırıcı zamlara sarıldık. Çok acı çok! Kim nasıl bir ikna ile durumu izah ediyor, bilemiyorum?

Eğer kamuya personel alıp maaşlarını zamlarla karşılayacaksak bu ekonomi yürümez, yürüyemez. Bir taraftan adam alıp tembellik yaptıracaksınız, diğer taraftan iş yapan çalışanların yükünü arttıracaksınız. Bu nasıl bir ekonomik çözüm modelidir?

Kriz dönemlerinde eli ayağına dolaşan bir yapı sergilenmeye başlandı. Birey hakları ve bireyin korunması gibi bir kavram ortadan sanki kalktı gitti. Benzin zammı yapılırken hele bir şu İstanbul'un haline bakın. Hiç yaya yolu yapılıyor mu? Araba kullanmayıp yürümeye kalksanız, ikinci adımda ezilebilirsiniz. Trafik polisinden çok sanki Trafik Vakfı'na bağlı çekiciler sokaklarda cirit atıyor. Görüntüye göre herkes para derdine düşmüş.

Sakın unutmayın: yüzde 29,4 genç işsizlik çok tehlikeli, çok!..



Bu haber 1,897 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,898 µs