En Sıcak Konular

Avukatlardan kararname açıklaması

15 Temmuz 2009 19:57 tsi
HSYK'nın, adli yargı yaz kararnamesiyle ilgili çalışmaları sürüyor. Kamuoyundan kararnamenin halen daha açıklanmaması ve ortaya çıkan bazı iddialar üzerine büyük tepki var.

İşte Boğaziçi Avukatlar Derneği'den yapılan açıklama...

Her yıl haziran ayı içinde yapılan “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun atama, tayin, terfi ve yer değiştirmelerini” içeren yaz kararnamesi temmuz ayı ortasına gelinmiş olmasına rağmen henüz açıklanmamıştır. Ülkemiz ve dünya kamuoyu tarafından yakından takip edilen asrın davasında görev alan hâkim ve savcıların yer değiştirmelerine ilişkin bir kısım haberler  görsel ve yazılı basın organlarında yer almaktadır.

Kamuoyunda “Ergenekon Davası” olarak anılan davanın seyrini etkilemek isteyen bir kısım çevreler tarafından,  yargılama sürecinin başlangıcından beri,  davada görev alan savcı ve yargıçların üzerinde baskı kurularak etkilemeye çalışılmış, başarılı olunamayınca da, kurumlar vasıta kılınarak görev yerlerini değiştirmek suretiyle davanın akim kalmasına yönelik girişimler aleni olarak yapılmaya çalışılmaktadır.

Kamuoyunda “susurluk davası” olarak bilinen davanın yargıcı Sedat Karagül değiştirilmiş ve yerine Metin Çetinbaş atanmıştı. Bu atamadan sonra yargılamanın seyri tamamen değişmiş ve sanıklar beraat etmişti. Yine Şemdinli davasında da savcı Ferhat Sarıkaya meslekten ihraç edildikten sonra, yapılan ilk HSYK kararnamesi ile savcının iddianamesini kabul edip yargılamaya başlayan mahkeme heyetinin tamamının yerleri değiştirilmiş, devam eden yasal süreç içerisinde davanın nasıl sonuçlandığı hepimizin malumudur.

Yargılamanın başından beri bazı çevreler “Ergenekon Davasında” görev alan hâkim ve savcıları tarafmış gibi gösterme gayreti içerisindedir. Hâlbuki yargılamanın tarafsız, bağımsız, adil ve toplum vicdanında soru işareti bırakmayacak şekilde yürütüldüğü görülmektedir. Birinci sınıftaki hâkim ve savcıların yerlerinin değiştirmeleri; ancak talep etmeleri durumunda yada haklarında bir soruşturma olması durumunda soruşturmanın selameti açısından mümkündür. Davanın hâkim ve savcıların böyle bir talebi olmadığı sürece yapılacak yer değiştirme hukuki olmayacaktır. Buna rağmen davaya bakan savcı ve hâkimlerle ilgili kamuoyunda konuşulan tayin ve yer değiştirme girişimleri, geçmiş dönemlerde yaşanan örneklerde bir tarafta dururken haklı olarak şüphe ve tereddütlere yol açmaktadır.

Bu süreçte gelinen nokta itibarıyla, yargılamanın sağlıklı bir şekilde yürümesi için dava kapsamında görev yapan ve davaya tüm yönleriyle vakıf olan savcı ve yargıçların yer değiştirilmeleri bir yana, bu yöndeki spekülasyonların önüne geçmek, toplum vicdanında soru işaretleri oluşturmamak ve her şeyden önemlisi Türkiye Cumhuriyeti’nin artık tüm kurum ve kurullarıyla işleyen bir hukuk devleti olduğunu göstermek adına, dava sonuçlanıncaya kadar davada görev alan savcı ve hâkimlerin yerleri hiçbir şekilde değiştirilmemelidir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Boğaziçi Avukatlar Derneği
Yönetim Kurulu Adına
Bilal Çalışır 

samanyoluhaber



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,814 µs