En Sıcak Konular

Doğu Türkistan'da ölü sayısı artıyor

15 Temmuz 2009 19:49 tsi
Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 5 Temmuz'da meydana gelen olayların ardından ölü sayısı artmaya devam ediyor. Çinli bir yetkilinin verdiği rakam 192...

Şinhua ajansının haberine göre, Çinli bir yetkili ölü sayısının 184'den 192'ye yükseldiğini aktardı.

Ölü sayısındaki artışın, Sincan Komünist Partisi tarafından açıklandığı belirtilen haberde, yaralı sayısının da 1680'den 1721'e çıktığı ifade edildi.

ÇİN ULUSAL HALK MECLİSİ'NİN UYGUR BAŞKAN YARDIMCISI TİLİVALDİ: TÜRKİYE'NİN ÇİN'İN İÇ İŞLERİNE KARIŞMAYACAĞINI AÇIKLAMASINDAN MEMNUNİYET DUYDUM

Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi'nin Uygur asıllı Başkan Yardımcısı İsmail Tilivaldi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde meydana gelen olaylardan hemen sonra Türkiye'nin açıklama yaptığını öğrendiğini belirterek, "Türk tarafının Çin'in olayları ele almasını destekleyeceğini açıklamasından ve Çin'in iç işlerine müdahalede bulunma amacı olmadığını açıkça belirtmesinden büyük sevinç duyduğunu" söyledi.

Olaylar sırasında ülkenin kuzeydoğusunda bulunduğunu ve 13 Temmuz'da Pekin'e döndüğünü kaydeden Tilivaldi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "ciddi ve kararlı taahhütlerini açıklamasından duyduğu memnuniyeti" dile getirdi.

"5 Temmuz'da meydana gelen olayların etnik veya dini özelliği bulunmadığını" ileri süren Tilivaldi, "bunun yurt dışındaki bölücü güçler tarafından planlanan ve yurt içindeki az sayıdaki bölücü tarafından gerçekleştirilen suç olayı olduğunu" savundu.

Tilivaldi, Meclis binasındaki Sincan Salonu'nda büyük Müslüman nüfusu bulunan ülkelerden gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Haziran ayı sonlarında ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinde bir oyuncak fabrikasında meydana gelen kavgadan kaynaklandığı ileri sürülen olayların kökeninde ekonomik ve sosyal nedenler bulunmadığını ileri sürdü. Tilivaldi, buna gerekçe olarak, bölgenin 60 yılda özellikle, reform ve dışa açılma politikasının uygulandığı 1978 yılından bu yana ekonomide ve halkın yaşamında ilerleme kaydedilmesini gösterdi.

-"HÜKÜMETİN GÖÇ POLİTİKASI YOK"-

Tilivaldi, bölgede göç yoluyla Han nüfusunun artırıldığı şeklindeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine, "bölgenin 21.3 milyonluk nüfusunun 10 milyonunu Uygurların oluşturduğunu ve 60 yıl önce bölgede 13, günümüzde ise 47 etnik grup yaşadığını" söyledi.

Sorulara zaman zaman Uygurca yanıt veren Tilivaldi, "merkezi hükümetin bu bölgeye göç politikası uygulamadığını" savunarak, "nüfus yapısının farklı etnik gruplar arası eşitlik ve işbirliği ile bütün etnik grupların ülkenin efendisi olmasından kaynaklandığını" iddia etti.

-"ARABULUCUYA İHTİYACIMIZ YOK"-

Olayların sorumlusu olarak Dünya Uygur Kongresi ve lideri Rabia Kadir'i gösteren Tilivaldi, "Müslüman ülkeler Rabia Kadir ile aranızda arabulucu olabilir mi" sorusuna karşılık, "Bu iç işimizdir, hukukumuz ve ulusal politikalarımız var, arabulucuya ihtiyacımız yok" diye konuştu.

Sincan'ı tek kelimeyle tanımlamak gerekirse "büyük" sözcüğünü kullandığını ifade eden Tilivaldi, buranın Çin topraklarının altıda biri olduğunu, büyük değişimler yaşandığını, ülke doğal gazı ve petrolünün yüzde 30'u, kömürünün yüzde 42'siyle büyük gelişme potansiyeline sahip olduğunu anlattı.

1944 yılında Kaşgar'da doğan Tilivaldi, daha önce ÇKP Sincan Bölgesi Sekreter Yardımcılığı ve Sincan Hükümeti Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

aa



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,218 µs