En Sıcak Konular

İran: "Kerkük, Diyarbakır'ı zedeler!" 

0 0 0000 00:00 tsi
İran: İran Radyosu, Türkiye'nin Irak'a sınır ötesi operasyon düzenlemesi halinde bölgesel çatışmaların çıkabileceğini savundu. Kerkük konusundaki yorumu ise tartışma yaratacak!

İran Radyosu, Türkiye'nin Irak'taki PKK'lı teröristlere yönelik olarak sınır ötesi operasyon düzenlemesi halinde bölgesel çatışmalara sürükleneceğini öne sürdü. Yorumda Kerkük ile ilgili izlenecek yanlış politikanın 'Diyarbakır'ın statüsünü de zedeleyeceği' iddia edildi.

Devlet radyosundaki yorumda Irak'ta yıllarca devam eden baskıcı politikalar sonucu, Baas Partisi mensubu olmayan bütün kesimlerin yönelik yargısız infaz, işkence, gözaltında kaybedilme ve yerlerinden sürülme ile karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Kerkük'teki sistematik Araplaştırma politikasının sonucu nüfus yapısının Kürtler ve Türkmenler aleyhine bozulduğu vurgulanan yorumda, Irak'taki insanlık dışı uygulamalar karşısında sessiz ve tepkisiz kaldığı öne sürülen Türkiye'nin son günlerde konuya etnik ya da Sünnî mezhep bakış açılı gerekçelerle ilgi gösterdiği savunuldu. Yorumda bu ilginin ciddi bir tehlikeyi de içerdiği iddia edilirken şöyle denildi:

Türkiye'nin politikaları Türkmenleri riske soktu...

"Bütün Iraklıların hak ve özgürlüklerine duyarlılık göstermesi gereken Türkiye'nin, Irak'ta barışın egemen olmasının önündeki engelleri görmezden gelerek takınacağı tutumlar, yeni bölgesel çatışmalara da zemin hazırlayacaktır. Irak'ın bütün komşuları gibi Türkiye de sadece bir gruba yönelik ilgi ve destek politikası ile Iraklılar'ın bir arada barış içinde yaşaması ihtimalini zora sokmaktadır.

Irak'taki yabancı askerlerin bir an önce bölgeden çıkmasını hızlandıracak ortak bölgesel politikalar geliştirilmesi Irak'taki bütün grupların çıkarınadır. Türkiye'nin yıllardır izlediği politikalar Irak Türkmenleri'ni büyük risk altında bırakmıştır. Irak politikalarının, Türkmenler'in bile büyük kesimini temsil etmeyen bir parti üzerinden geliştirilmesi ayrımcı yaklaşımları beraberinde getirmiştir."

İlginç yaklaşım...

İran Radyosu, Kerkük'teki Türkmenlerin haklarının askeri müdahale ile korunamayacağını savunurken, şöyle devam etti: "Aksine bu tutum en çok Türkmenleri diğer grupların hedefi haline getirerek uzun dönemde tehdit altına itecektir. Ayrıca sınır ötesi operasyon, bir yandan Türkiye'nin iç barışını telafisi imkansız zararlar vereceği gibi sivil siyaset kurumlarının da zayıflamasına sebep olacaktır. Maceracı dış politika yaklaşımları sadece içeride statükocu reflekslerin güçlenmesine sebep olacaktır. Türkiye Irak politikasını mezhep ya da soydaşlık temellerine değil, insan hakları ve barış eksenine oturtmalıdır.
Sınır ötesi askeri müdahaleler sadece Iraklılar'ı değil, Türkiye'nin güvenliğini de tehdit etmektedir. 'İttihat Terakki politikaları' nasıl Osmanlı toplumunun barışına hizmet etmediyse bugün de Ortadoğu halklarının hak ve özgürlüklerine katkı sunmayacaktır.

Kerkük'ün statüsü ile ilgili sergilenecek yanlış bir politika Kerküklü Kürt, Türkmen ve Arapların barışına katkı sağlamayacağı gibi Diyarbakır'ın statüsü ve barışını da zedeleyecektir. Türkiyeli, hem de Iraklı siyasetçileri sağduyulu, sorumlu davranmaya, çatışmacı söylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz."

Haber7



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,642 µs