En Sıcak Konular

15 Temmuz 2009 15:21 tsi
Sıradan insanlar uçabilir ama...

iyibilgi Ankara

“Son dakika” spotlarında da okuduğunuz gibi bugün İran’da bir uçak düştü. Önce “standart” öyküyü habercilik gereği vermek zorundayız.

Ermenistan'ın başkenti Erivan'a gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Havaalanı’ndan kalkan CASPİAN şirketine ait 7908 sayılı Tupolev 154 tipi yolcu uçağı havalandıktan kısa süre sonra Kazvin bölgesinde düştü.

Yolcuların hepsinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

İran resmi haber ajansına göre Tahran- Erivan seferini yapmakta olan bu yolcu uçağı Tahran'ın batısında yer alan Kazvin bölgesinin Cennetabad köyü yakınlarında düştü.

Gelen ilk bilgilere göre uçakta toplam 168 kişi bulunuyordu. Kurtarma ekipleri de olay yerinde. Evet, standart haberciliğin söyledikleri bunlar.

Biz biraz daha detaylandıralım. Bu 168 yolcunun kimlikleri şu ana kadar açıklanmış değil. Tabii açıklanır açıklanmaz kim kimdir bakılacak. Şu anda elde olanlar ise şunlar.

Evet uçakta 168 yolcu vardı. Bunlardan 15 tanesi uçuş personeli. Geriye 153 yolcu kalıyor. İki tanesi malesef çok küçük yaşta çocuklar. 151! Sekiz İran Genç Judo Milli Takımı. 143. İki teknik adam 141.

Bundan gayrısı henüz belli değil. Uçağın tam düştüğü yer, İran’ın 150 Km. Kuzey, Kuzey-Batısı. Yani kalkıştan yaklaşık 15-16 Dk. Sonra bu bölgeye erişmiş.

Her uçak kazasında ilk akla gelen “kara kutu”da henüz bulunmuş değil. Şimdilik erken sayılsa bile bölgeden gelen ilk görüntüler, “hava ve yer şartları”nın nispeten iyi olduğunu gösteriyor.

Bu da “kara kutu”nun bulunuşunu kolaylaştırabilir. İlk anlatımlar uçağın kalktıktan sonra bir alev topuna dönüştüğünü (!), kaza bölgesine gelenlerin ilk gözlemlerinin de uçağın tam anlamıyla paramparça olduğunu ve geniş bir bölgeye yayıldığını gösteriyor.

Esasen uçak kazası ve uçağın modeli ilk duyulduğunda hemen hemen herkes “eh” demiş bulunuyor. Çünkü Tupolevler herkesin bildiği gibi oldukça kötü bir sabıka dosyasına sahip.

Bugüne kadar, 1970’lerin ilk yarısından bugüne 50’nin üzerinde kaza geçirdi Tupolevler. Geçirdi dediysek, bunların hayli kısmında çok sayıda kayıp bulunuyor.

Yani sonuç olarak Tupolevler şu an için akla gelen en olağan şüpheli. Ancak bu bölgede yaşanan kazalar, kazaların öyküleri, taşıdığı yolcular vb noktalar uzun zamandır daha şüpheli.

En yakın örnekleri olarak Isparta uçağımızdaki bilim insanlarımızı ve daha yakın olarak Hollanda’da düşen uçaktaki “uçak uzmanları”nı sayabiliriz. Keza Trabzon’da düşen Ukrayna uçağı, 2005’te yine İran’da düşen Hercules C-130 askeri uçağı ve niceleri anımsanmalı.

Yani bu bölgede sık sık içinde üst düzey askerlerin, bilim adamlarının (her konuda ama özellikle nükleer, biyolojik, kimyasal ve fiziksel alanlarda çalışanlar) uçaklar düşüyor.

İşte, “şu listeye biz de bakalım” dememizin sebebi de bu!

Türkiye’de son 6 yıldaki uçak kazaları

İRAN’da son 7 yıldaki uçak kazaları 

 



Bu haber 1,209 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,639 µs