En Sıcak Konular

Emekliye maaş müjdesi

15 Temmuz 2009 14:08 tsi
Uzun yıllar çalışıp emeklilik hayali kuranlar artık maaşa kavuşmak için uzun süre beklemeyecek.

Uzun yıllar çalışıp emeklilik hayali kuranlar artık maaşa kavuşmak için uzun süre beklemeyecek. Kamu ve özel sektörde çalışmış olanların hizmet sürelerinin toplanmasının bir yılı bulduğunu hesaplayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çözüm için harekete geçti.

 Dosyalar tek tek incelenerek bütün sigortalıların hizmetleri elektronik ortama aktarılıyor. 2010'da tamamlanması beklenen çalışma, vatandaşın tek tuşla emekli olmasını sağlayacak. Maaş bağlanmasıyla ilgili yazışma süreci de ortadan kalkacak. Emeklilik başvurusu yapan kişinin bütün çalışmaları anında kurum ekranında gözükeceği için bir haftada maaş bağlanmış olacak.

 


SGK'nın aldığı eleştirilerin başında emekli maaşlarının geç bağlanması geliyor. Emeklilik hak eden çok sayıda vatandaş, başvurusunun ardından aylarca beklemek zorunda kalıyor. Özellikle birkaç değişik işyerinde ya da ayrı kentlerde çalışanların emeklilikleri hayli zaman alıyor.

Bunun nedeni ise kurumun arşivlerdeki çalışma kayıtlarını, yazışmalar yoluyla il müdürlüklerinden talep etmesi. Örneğin hem Erzurum hem İzmir hem de Mersin'de çalışmış bir kişi, emeklilik başvurusu yaptığında bu kişi için üç ayrı il müdürlüğüne yazı yazılarak hizmet dökümü isteniyor.

 O iller, arşivlerine inip o kişiyle ilgili hizmet dökümünü çıkarıyor. Kişinin hem Bağ-Kur hem de SSK'da çalışması varsa bu kez kurumlararası hizmet birleştirmesi gerekiyor. Bütün bu yazışmalar sebebiyle vatandaşlara maaş bağlama süreci uzuyor.

1994 öncesi sigortalı ilk işe giriş bildirgeleri ile 1974 yılından önceki döneme ait bordrolar halen manuel ortamda. SGK'nın maaş bağlama taleplerine yetişebilmesi için bu verilerin elektronik ortama aktarılması gerekiyor. Kurum bu amaçla manuel ortamdaki dosya ve kayıtların elektronik ortama aktarılması için çalışma başlattı.

 Dosyalar elektronik ortama aktarıldığında emeklilik başvurusu yapan vatandaşın bütün çalışmalarına tek tuşla ulaşılacak. Böylece vatandaşın maaş için aylar süren bekleyişi sona erecek. Emekli maaşları bir hafta içinde bağlanacak.


Afla emekli olanlar hâlâ maaş bekliyor

Bu arada özellikle son prim affından faydalanarak emekli olan Bağ-Kur'lular maaş için uzun süredir bekliyor. Aftan yararlanan binlerce kişi, daha önce 'emekli olabilir' yazısı verilip Halk Bankası tarafından kredi kullandırılmasına karşın emekli olamadılar.

 10 ay önce emeklilik başvurusu yapan bu isimlerden biri olan Mehmet Kıyak, bir türlü maaşına kavuşamadı. Kıyak, borç bularak ve kredi kullanarak birikmiş prim borcunu ödediği için de ayrıca mağduriyet yaşadığını söylüyor.

 SGK Manisa İl Müdürlüğü'ne başvurusunu yapan Kıyak, "Beni madem emekli etmeyeceklerdi neden 'emekli olabilir' yazısı verip Halk Bankası'ndan kredi kullandırarak borçlandırdılar?" diyor.

 



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,148 µs