En Sıcak Konular

BBC: İngilizlerin yeni kabusu işsizlik

15 Temmuz 2009 13:02 tsi
İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin araştırma kurumu ComRes'e yaptırdığı anketin sonuçları, ülkede yaşayan her üç kişiden ikisinin ya işsiz kaldığı ya da işsiz kalan birini tanıdığını ortaya koydu.

Ekonomik krizin başlamasından bu yana işsiz kaldığını ya da işsiz kalan birini tanıdığını belirtenlerin oranı genelde yüzde 67 olarak belirlenirken, bu oran Kuzey İrlanda gibi refahın daha düşük seviyede bulunduğu bölgelerde yüzde 87'ye kadar yükseldi. Krizden en az etkilenen İngiliz sanayisinin merkezi durumundaki kuzey İngiltere'de bile söz konusu oran yüzde 60 olarak belirlendi.

BBC'nin anketine katılan her 10 İngiliz'den 4'ü ise mevcut ekonomik ortamda işini kaybetmekten korktuğunu dile getirdi.

Anket sonuçları yaşanan kaygılara rağmen halkın yüzde 52'sinin ekonominin bir süre daha iyiye gitmeyeceğini düşünmesine rağmen, daha kötüsünü de beklemediğini ortaya koydu. Daha kötüsünü bekleyenlerin oranı ise yüzde 34 olarak belirlendi. Halkın sadece yüzde 12'sinin ekonomik şartların düzelme göstermeye başlayacağına dair bir iyimserlik taşıdıkları bildirildi.

Anketörler halkın ekonomik duruma bakışını yaş ve sosyal gruplara göre de ayrıştırdı. Buna göre yaşlı ve gelir düzeyi düşük gruba mensup kişilerin toplumun en karamsar kesimini oluşturdukları belirtildi.

65 yaş ve üzerindeki İngilizler'in sadece yüzde 12'sinin önümüzdeki yıl finansal durumlarının daha iyi olacağına inandıkları ifade edildi.

Bu oranın 18-24 yaş grubu içinse yüzde 36 olarak belirlendiği kaydedildi.

İngiliz halkının yüzde 69'u işlerini kaybetme ihtimallerini bir ''felaket'' olarak yorumlarken, bu oran 25-34 yaş grubunda yüzde 88'e kadar yükseldi. İşsiz kalma ihtimalinin sonuçlarının en az korkuttuğu yaş grubu ise çoğunu emeklilerin oluşturduğu 65 yaş ve üzeri İngilizler oldu.

 Bu grupta işsiz kalma ihtimalinden korkanların oranı yüzde 35 olarak belirlendi.

İngilizler'in yüzde 75'i krize önlem olarak daha az harcama yolunu seçtiğini, yüzde 63'ü alış-veriş yapmaktan kaçındığını, yüzde 51'i ise kredi kartlarını daha az kullanmaya çalıştığını ifade etti.

Yüzde 46 oranındaki İngiliz'in daha çok parayı ''kara günler için kenara koyma çabasına girdiğini'' belirtirken, uzmanlar ise bunun İngiliz halkının borçla da olsa yüksek harcama yapma kötü alışkanlığından vazgeçişin ilk işaretlerini verdiğini belirtti.

Halkın yüzde 50'si hükümetin ekonomiyi dengede tutabilmek adına borçlanmayı sürdüreceği tahmininde bulunurken, halkın yüzde 31'i ise, eğer bir ekonomik toparlanma sağlanacaksa bunun, ancak dünyadaki bütün hükümetlerin ortak çabasıyla mümkün olacağına inandığını belirtti.

Ekonomik toparlanmanın sadece İngiliz hükümetinin alacağı önlemlerle mümkün olabileceğine inananların oranı ise yüzde 21 olarak ortaya çıktı.

Halkın ekonomik toparlanma işareti olarak yorumladığı gelişmelere de dikkati çeken BBC araştırması, yüzde 70 oranındaki kesimin harcamanın artması, yüzde 69'luk bir kesimin ev fiyatlarının artması ve yüzde 68'lik bir kesimin de borsadaki yükselişi ekonomik toparlanma işareti olarak gördüğüne işaret etti.

aa



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,064 µs