En Sıcak Konular

YÖK Başkanından harçlarla ilgili açıklama

15 Temmuz 2009 12:21 tsi
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, ''geçen yıl bin lira olan harç miktarının, bu yıl 8 bin liraya çıkmasının mümkün olmayacağını, böyle bir uygulama yapılmadığını'' belirtti ve ekledi:

Özcan, harçlara yapılacak zam konusunu görüşmek amacıyla kendisini ziyaret eden Ulusal Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı Emre Burak Tağ ve Ulusal Öğrenci Konseyi Sağlık, Kültür ve Spor sorumlusu Kaan Demiroğlu'nu kabul etti.

Kabulün ardından AA muhabirine açıklama yapan Özcan, üniversitelerin örgün öğretim programlarına enflasyon oranı olan yüzde 8 artış öngördüklerini, üniversitelerin ikinci öğretim ücretlerinin ise yüksek miktarlarda artmasının söz konusu olmadığını anlatarak, üniversitelerden gelen tekliflerin esas alındığını belirtti.

Harç miktarları belirlenirken, öncelikle bir öğrencinin alacağı eğitimin devlete maliyetinin hesaplandığını anlatan Özcan, ikinci öğretim ücretleri hesaplanırken mevzuat gereği öğrenci maliyetinin yarısının öğrenciden alınacak harç miktarı olarak tespit edildiğini ve bunun Bakanlar Kurulu'na önerildiğini dile getirdi. Bakanlar Kurulu tarafından ayrıca cari hizmet maliyetlerinin hesaplandığını belirten Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hiçbir zaman öğrenciden alınan miktar bizim hesap ettiğimiz maliyetin yarısı kadar olmuyor. Biz, YÖK olarak, hiçbir zaman öğrencilerimizin ve onların velilerinin mağdur olmalarını istemeyiz. Harçları tayin eden esas merci Bakanlar Kurulu.

Bakanlar Kurulu şöyle bir prensipten hareket ediyor: Geçen seneden bu zamana kadar fiyatlarda ne kadar artış olmuşsa diyelim enflasyon miktarı kadar bir miktar, bunu geçen seneki fiyatın üzerine ekliyor ve o miktarı ikiye bölüyor. Mesela geçen sene öğrenciden 2 bin lira harç alındığını düşünelim. Bunu diyelim ki yüzde 10 artırdınız 2 bin 200 lira olur, ikiye bölerseniz bin 100 lira çıkar.

Öğrenciden alınacak miktar budur. Geçen sene bin lira olan harcın bu sene 8 bin liraya çıkması gibi bir olayın gerçekleşmesi mümkün değil. Böyle bir artış hiçbir şekilde açıklanamaz ve böyle de bir uygulama yok zaten. İkinci öğretimde son yıllarda kontenjanlarda büyük artışlar oldu. Hem bu artışları yapıp hem de harçları artırmak çok mantıklı değil. Onun için biz Bakanlar Kurulu'nun geçen seneki fiyatları üzerine bir miktar ekleyip onu ikiye bölüp öğrencilerden bunun alacağını düşünüyoruz. Bu da çok makul bir rakam.''

Özcan'ı ziyaret eden öğrenciler ise özellikle ikinci öğretimde yapılması öngörülen zamlarla ilgili medyada yer alan haberlerden sonra arkadaşlarından çok fazla tepki geldiğini dile getirdiler. Bakanlar Kurulu kararlarında harç miktarı hesaplamalarında nasıl yöntem izlendiğine değinen öğrenciler, geçmiş yıllardaki kararlar göz önüne alındığında, öğrenci arkadaşlarının ve velilerin bu konuda rahat olmasını istediklerini belirttiler.

aa



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,946 µs