En Sıcak Konular

Yeni hedefleri Ergenekon mu?

15 Temmuz 2009 11:26 tsi
Yeni hedefleri Ergenekon mu? 12 Eylül darbesinden sonra kurulan HSYK yakın tarihte bakın nasıl davalarda devreye girdi ve davaların sonuçları nasıl oldu? Susurluk, Şemdinli...

HSYK, kritik davalarda devreye giriyor

Yargıtay, sivil mahkemenin Şemdinli davasındaki kararını bozarak, dosyanın askerî mahkemeye gönderilmesini istedi. Yargıtay'ın kararına uymayan mahkeme heyeti HSYK tarafından dağıtıldı. Yeni gelen heyet, ilk duruşmada dosyayı askerî mahkemeye gönderdi.

HSYK'nın, kritik davaların hakim ve savcılarına dönük atama kararları sıklıkla tartışmaların odağına oturdu. 12 Eylül darbesinden sonra kurulan HSYK'nın yakın tarihte dikkat çeken ilk müdahalesi Susurluk davasında yaşandı.


Susurluk davasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sedat Karagül'ün görevini değiştirdi. Karagül, 2001 yılında Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'ne düz hakim olarak atandı. Hakim Metin Çetinbaş mahkeme başkanı olarak atandı. Davayı 2-3 ay gibi kısa bir sürede sonuçlandıran Çetinbaş, emekli olduktan sonra Ergenekon davasında bazı sanıkların avukatlığını üstlendi.

Susurluk davası hükümlüsü Özel Harekâtçı polis Ayhan Çarkın, Ekim 2008'de verdiği bir röportajda ilginç bir itirafta bulunmuştu: "Bizi dava sürecinde 3,5 sene yargılayan bir heyet vardı. Hakim Sedat Karagül. O adamda ben adaleti gördüm. Sonra bu heyet görevden alındı. Son 15 gün Mesut Yılmaz hükümetinin atadığı bir başka heyet geldi. 4 yıl ceza aldık. Oysa neyle yargılanıyorduk."

HSYK, Şemdinli soruşturmasında iddianamenin açıklanmasının ardından Savcı Ferhat Sarıkaya hakkında inceleme başlattı. Savcı görevinden ihraç edildi. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık iki astsubaya 39 yıl 5 ay ceza verdi. Kararı bozan Yargıtay, dosyanın askerî mahkemeye gönderilmesini istedi. Mahkeme karara uymadı. HSYK yeniden devreye girdi ve mahkeme üyelerini dağıttı. Yeni gelen heyet, dava dosyasını askerî mahkemeye gönderdi. Sanıklar askerî mahkemedeki ilk duruşmada salıverildi.

HSYK, verdiği kararla banka davalarına da damgasını vurdu. Davalara bakan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Akın, 2007'de görevinden alındı. Akın döneminde 3 yıl içinde birçok davayı karara bağlayan mahkeme, bu atamanın ardından karar vermez oldu. Mustafa Süzer'in baş sanık olarak yargılandığı Kentbank davası hâlâ devam ediyor.

Aktifhaber



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,082 µs