çocuklarınıza dikkat! | " /> çocuklarınıza dikkat! | "/>

En Sıcak Konular

Anne- babalar çocuklarınıza dikkat!

15 Temmuz 2009 11:24 tsi
Anne- babalar çocuklarınıza dikkat! 

Çocuğun gelişimine olumsuz etki yaptığını belirttiği bilgisayar ve internet oyunlarının gelecekte de gerçekle bağlantısı olmayan, her şeyi sanal sanan, zorlamaya gelmeyen gençler yetişmesine neden oluyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özcankaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilgisayar ve internet oyunlarının çocuklarda bağımlılık etkisi yaparak, gelecek hayatlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Bilgisayardan ve internetten doğru anlamda yararlanılmadığını ifade eden Özcankaya, çocukların ve gençlerin zamanlarının büyük bölümünü bilgisayar başında oyun oynayarak geçirmesinin yanlış olduğunu belirtti.

Bilgi teknolojisinde yaşanan hızlı gelişimin, çocuklar tarafından yanlış algılandığını ve internetin amacına uygun kullanılmadığını öne süren Özcankaya, şöyle konuştu:

''Bilgisayar, çocuk gelişiminde sağladığı olumlu gelişmelerin yanı sıra olumsuz yönler de sergiliyor. Bilgisayarın başından kalkmayan çocuklar, ya sanal iletişimde ya da oyunlarla vaktini geçiriyor. Çocuklarımız bilgi araştırmak yerine, sanal alemlere dalıyorlar, kendilerini oradaki oyunlara bırakıyorlar.

Bu durum çocukların gerçek dünyadan uzaklaşmalarına neden oluyor. Çocuklar sanal dünya ile masallar dünyasında yaşadığını hayal etmeye başlıyor. Gerçekle teması önlenen çocuğun gelişimi de olumsuz oluyor.''

Bilgisayar başında ve internet oyunlarıyla çok zaman geçiren çocuğun, sadece el hareketiyle bir çok şeyin olacağını sanmaya başladığına işaret eden Özcankaya, ''Gerçek hayatta başaramadıklarını sanal alemde yapabildiklerini görüyorlar. Gerçekten kopuyorlar. Çocuk hayallerini bilgisayarda bulabiliyor. Bu da çocuğu bağlıyor. Çocukta bağımlılık oluşuyor'' dedi.

AİLE ORTAMI TETİKLEYEBİLİR

Aile ortamının, kardeşler arasındaki ilişkinin de bu bağımlılığı tetikleyebildiğine dikkati çeken Özcankaya, annesi ve babasıyla gerçek iletişim kuramayan, kardeşleriyle ilişkisi olmayan çocukların, kendilerini daha fazla bilgisayar oyunlarına kaptırdıklarını kaydetti.

Bilgisayara, internet oyunlarına bağımlı hale gelen çocuklarda kontrol bozukluğunun daha sık görüldüğünü bildiren Prof. Dr. Ramazan Özcankaya, gerçeklikten kopan çocuğun zora karşı durmada, stres dirençlerinde düşme yaşandığını söyledi.

Bu durumun eğitim hayatını da olumsuz etkilediğini vurgulayan Özcankaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Gelecekte de, gerçekle bağlantısı olmayan, her şeyi sanal sanan, zorlamaya gelmeyen, gerçek insanlarla ilişki kuramayan, sosyopat, yani sosyal ilişkileri zayıf olan gençlerin yetişmesine neden oluyor. Böyle hayatı kararan hastalarımız var. 20 saatini internet başında geçiren hastalarım var.

Eğitim hayatları, sosyal hayatları bitiyor, kişilerle ilişki kurmaları imkansız hale geliyor. Buna bağlı olarak işsizlerin sayısı da artıyor. Çünkü karşıdaki alet ona itiraz etmiyor ama insanlar birbirlerine itiraz ederler. Dolayısıyla itiraz edilmez, inatçı, sosyal ilişkisi olmayan, halk arasında (dediğim dedik) denilen kişiler yetişiyor. Geleceğin hastalıkları bunlar. Kısaca sanal ortam sosyopat, işsiz insanlar yetiştiriyor.''

ÖNERİLER

Ailelere de önerilerde bulunan Prof. Dr. Ramazan Özcankaya, yapılacak en güzel işin çocukların bilgisayarlardan uzak tutulması olduğunu savundu.

Çocukların ödevlerini internetten yapmalarına karşı olduğunu vurgulayan Özcankaya, çocukların ödev hazırlarken kitapları karıştırmaları gerektiğini bildirdi. Bilgiye kolay ulaşılmamasının çocuklar açısından büyük katkılar sağlayacağını ifade eden Özcankaya, interneti, profesyonel insanların profesyonel çalışmaları için kullanmalarının daha yararlı olacağını belirtti.



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,746 µs