şoke etti | " /> şoke etti | "/>

En Sıcak Konular

CHP, Sol aydın ve siyasetçileri şoke etti

15 Temmuz 2009 08:55 tsi
CHP, Sol aydın ve siyasetçileri şoke etti CHP'nin, AB belgelerinde Türkiye'nin kısa vadeli öncelikleri arasında yer alan yargı reformunu Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi, sol aydın ve siyasetçilerin tepkisini çekti.

Darbecileri koruyan bir parti sol olamaz  
 
Siyasî yelpazenin solunda olduğunu iddia eden bir partinin darbecilerin sivil mahkemede yargılanmasına karşı çıkması şaşkınlıkla karşılanıyor. 78'liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, CHP'yi statükodan yana durmakla eleştiriyor. Sümbüloğlu, bir partinin ne kadar ilerici olduğunu ancak darbelere karşı çıkarak gösterebileceğini söylüyor. Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Hüseyin Ergün, "Bu, CHP'nin antidemokrat tutumunun bir uzantısı. Sol değil, cumhuriyetçi, devletçi ve milliyetçi bir partiden demokrasi ve sivilleşme konusunda beklenecek bir şey yok." yorumunda bulunuyor. Eski CHP'li Esat Canan ise, anamuhalefet partisinin 'demokrasiyle bağlantı- lı hiçbir adımı desteklemedi-ğinin' altını çiziyor.

CHP, Meclis'te destek verdiği düzenlemenin Anayasa'nın hukuk devleti ilkesini içeren 2. maddesine, egemenlikle ilgili 6. maddesine ve askerî yargıyla ilgili 145. maddesine aykırı olduğu iddiasında. Anayasa Mahkemesi'nde dava açan anamuhalefet partisi, yürürlük maddesinin de iptalini istedi. Bu girişime en sert tepki, sol aydın ve siyasetçilerden geldi. SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün, söz konusu düzenlemenin demokrasi yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi. Askerî mahkemelerin sadece disiplin suçlarına bakması gerektiğini belirten Ergün, "Askerî mahkemeler kaldırılmalı ve yargı birliği sağlanmalı. Bazı yüksek komutanların dokunulmazlıklarının ortadan kalkıp kalkmadığı konusunda tartışma var. Biz parti olarak siyasî dokunulmazlıklar da dahil bütün dokunulmazlıkların kalkmasını istiyoruz." dedi. Ergün, CHP'nin konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımasını ise şöyle yorumladı: "Bu, CHP'nin antidemokrat tutumunun bir uzantısı. CHP'den demokrasi, sivilleşme ve barış konusunda beklenecek fazla bir şey yok. CHP 'sol' bir parti değil; cumhuriyetçi, devletçi ve milliyetçi bir partidir. Devleti, yurttaşın üzerinde görür. CHP'nin sol denilebilecek bir tarafı yok. Temel hak ve özgürlüklerde demokrat olmayan, sivil olmayan bir partinin solculuğundan bahsedilemez."

Eski CHP Milletvekili Esat Canan, yeni yasanın, sivilleşme yolunda atılan önemli bir adım olduğuna işaret etti. CHP'nin tavrının demokratik duruşa yakışmadığını dile getirirken, "Ne yazık ki CHP, demokrasi ve hukukun üstünlüğüyle bağlantılı hiçbir adımı desteklemiyor. CHP'nin, demokrasi konusundaki söylemlerinin samimi olmadığını düşünüyorum. Türkiye'de Meclis üzerinde vesayet var. Yeni düzenleme de bu vesayetin kalkması için yapıldı." ifadelerini kullandı. Canan'ın, partisinin sürekli Anayasa Mahkemesi'ne gitmesiyle ilgili de ilginç bir tespiti var: "Sayın Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin yolunu çok iyi öğrenmiş, keşke demokrasinin yolunu da bu kadar iyi bilseydi."

CHP'nin girişimine, özellikle 12 Eylül darbesinin mağdurları inanamıyor. 78'liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, Devrimci Yol davasından yargılanıp müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 1980'de cezaevine giren Sümbüloğlu, 1991'de şartlı tahliye edildi. Yeni yasayı olumlu bulan Sümbüloğlu, "Türkiye'de askerin ceketindeki bir tek düğmeye dokunulmaz algısı vardı. Yasalarla sağladıkları avantajları, darbe yapmak ve hesap vermemek üzere kurdular. Bunun da böyle gideceğini düşündüler. Ama bu son yaşananlar onların bu görüşlerine darbe." şeklinde konuştu. CHP'yi statükodan yana durmakla eleştiren Sümbüloğlu, ilericiliğin en önemli şartının darbelere karşı çıkmak olduğuna dikkat çekti. AK Parti'nin de 'işine geldiği zaman' demokrat olduğunu savunan Sümbüloğlu, "Bütün darbecileri yargılasınlar. Geçici 15. maddeyi kaldırsınlar. Suç örgütlerini açığa çıkarsınlar. Onları asıl o zaman görelim." değerlendirmesinde bulundu. Sümbüloğlu, 12 Eylül darbesi sürecindeki yargılamaları da hatırlattı: "O dönemde adaletten kim bahsedebilir? Memleketin evlatlarını yakma, yıkma, yok etme vardı. Konuşmamız, savunma yapmamız bile onların denetimindeydi. Hakaret de vardı, dayak da. Gözaltına alındıktan mahkeme sonuçlanana kadar zulüm vardı."

12 Eylül darbesinden sonra açılan ve 27 yıldır devam eden Devrimci Yol ana davası sanıklarından Nuri Özdemir de CHP'nin konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürmesinin doğru olmadığı görüşünde. Özdemir, "Askerî mahkemeler sadece kendi içindeki disiplin suçlarına bakmalı." dedi. Özdemir, Türk hukuk sisteminin Batı'daki demokratik ülkelerin seviyesine çıkarılması zamanının çoktan geldiğinin de altını çizdi.

SHP GENEL BAŞKANI HÜSEYİN ERGÜN: Düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürmek, CHP'nin antidemokrat tutumunun bir uzantısı. CHP'den demokrasi konusunda beklenecek bir şey yok. CHP sol değil, 'cumhuriyetçi, devletçi ve milliyetçi' bir parti. Devleti yurttaşın üzerinde görür. Sivil olmayan bir partinin solculuğundan bahsedilemez.

ESKİ CHP MİLLETVEKİLİ ESAT CANAN: Ne yazık ki CHP, demokrasi ve hukukun üstünlüğüyle bağlantılı hiçbir adımı desteklemiyor. Demokrasi konusundaki söylemleri samimi değil. Sayın Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin yolunu çok iyi öğrenmiş, keşke demokrasinin yolunu da bu kadar iyi bilseydi.

78'LİLER FEDERASYONU BAŞKANI RUŞEN SÜMBÜL-OĞLU: CHP, statükodan yana duruyor. Halbuki ilericiliğin en önemli şartı darbelere karşı çıkmaktır. Türkiye'de askerin ceketindeki bir tek düğmeye dokunulmaz algısı vardı. Yasalarla sağladıkları avantajları, darbe yapmak ve hesap vermemek üzerine kurdular. Bu düzenleme, bu gidişe bir darbe.

zaman



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,163 µs