En Sıcak Konular

CHP dilekçesindeki skandal!

15 Temmuz 2009 08:11 tsi
CHP dilekçesindeki skandal! CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne verdiği dilekçe incelendi. İşte dilekçedeki skandallar...

Hukukçular, askerlerin sivil mahkemede yargılanmasını öngören düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne götüren anamuhalefet partisi CHP’nin dilekçesini inceledi. Yapılan tespite göre dilekçede çelişkili ifadeler var.

CHP, Meclis’te oy verdiği askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. Anayasa Mahkemesi’nin dilekçe ile ilgili ilk incelemesini önümüzdeki ay yapması, konu ile ilgili kararın ise Ekim ayında çıkması bekleniyor. CHP’nin iptal başvurusu dilekçesinde düzenlemenin Anayasa’nın 145. maddesine aykırı olduğu savunuldu. Dilekçede “İptali istenen düzenleme, asker kişiler tarafından askeri mahallerde işlenen kimi suçların da artık sivil savcılar tarafından soruşturulmasına ve sivil ceza mahkemelerince yargılanmasına imkan tanımaktadır" denildi.

UYUŞTURUCU İMALİ ASKERİ SUÇ MU?

CMK’nın 250. maddesinde yapılan düzenlemeye göre uyuşturucu imal ve ticareti suçunun asker kişiler tarafından işlenmesi halinde yargılama sivil mahkemede yapılacak. Hukukçular CHP’nin dilekçesi ile askeri tesislerde uyuşturucu imali yapılabileceğinden hareket ettiğini belirtti. Hukukçular hiçbir komutanın uyuşturucu imali yapılması konusunda alt rütbedekilere emir vermeyeceğine dikkat çekti. CHP’nin dilekçesinde Askeri Mahkemeler Kanunu’na atıf yapıldı. Askeri Mahkemeler Kanunu’nun 9. maddesindeki “Askeri mahkemeler kanunlarda aksi yazılı olmadıkça, asker kişilerin askeri olan suçları ile bunların asker kişiler aleyhine veya askeri mahallerde yahut askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler" hükmünü hatırlatan CHP, “Bu maddede, her ne kadar ‘kanunlarda aksi yazılı olmadıkça’ ibaresine yer verilmişse de, bu ibareyi kuşkusuz Anayasa ile birlikte değerlendirmek" gerekir görüşünü savundu. Hukukçular, Askeri Mahkemeler Kanunu’nun diğer kanunlarda aksi yazılmayan suçlara bakabileceğini, CMK’nın 250. maddesinde düzenleme yapılması halinde askeri mahkemelerin bu suçları yargılamasını imkansız olduğunu belirtti.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI ALEYHLERİNE

CHP’nin iptal dilekçesinde Anayasa Mahkemesi’nin 1975 tarihli kararına da atıf yapılıyor. Ancak bu kararda Anayasa Mahkemesi ’yargı bağımsızlığının’ ‘askeri hizmetlerin gereklerinden’ önce geldiğine dikkat çekildi. Kararda, “Asker”Yüksek İdare Mahkemesi temel yapısı yönünden bir yüksek mahkemedir. Asker “bir kuruluş oluşu ondan sonra gelir ve ikinci alanda kalır. Burada askerlik hizmetlerinin gerekleri ancak mahkemenin bağımsızlığına ve bu bağımsızlığın güvencesi, dayanağı olan hâkimlik teminatına dokunmadığı sürece ve o oranda söz konusu olabilir. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin bağımsızlığını ve başkan ve üyelerinin teminatını koruyacak, güvenlik alanının sınırına dayandığı anda askerlik hizmetlerinin gerekleri durur; durdurulur; artık işlememesi, işletilmemesi gerekir" ifadelerine yer verildiği ortaya çıktı.

bugün



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,239 µs