En Sıcak Konular

Abdullah Gül yine bir ilke imza atacak

15 Temmuz 2009 08:05 tsi
Abdullah Gül yine bir ilke imza atacak

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'in davetlisi olarak bu ülkeye giden Abdullah Gül , Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne katılacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne katılan ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olacağını ve böylece Türkiye'nin ilk kez zirvede en üst seviyede temsil edileceğini söyledi.

Gül, 15. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne katılmak üzere Mısır'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında ziyaretine ilişkin bilgi verdi.

Zirve toplantısına, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in davetlisi olarak, ''Bağlantısızlar Hareketi Özel Konuğu'' sıfatıyla katılmak üzere bu ülkeye gittiğini belirten Gül, Bağlantısızlar Hareketi'nin, iki kutuplu dünyada batı ve doğu olarak bilinen bloklardan bağımsız hareket etmeyi arzulayan çok sayıda ülke tarafından yaklaşık yarım asır önce oluşturulduğunu kaydetti.

Gül, iki kutuplu sistemin sona ermesini takiben de hareketin kendine yeni hedefler ve roller belirlediğini ifade etti.

Dünyanın her bölgesinden 120'ye yakın üyesi bulunan ve uluslararası politikada söz sahibi olan Bağlantısızlar Hareketi'nin önemini bugün de koruduğunu ve hareketin çalışmalarını yakından takip ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

''Kanaatimizce, Bağlantısızlar Hareketi, etkin çok taraflılık anlayışının küresel boyuttaki önemli temsilcilerinden ve uygulayıcılarından biri konumundadır. Aynı şekilde bu yaklaşımımız çerçevesinde son yıllarda hareketin üst düzey toplantılarına da 'konuk ülke' sıfatıyla katılmaya özen gösteriyoruz.''

Cumhurbaşkanı Gül, 3 yıl önce, 2006'da Havana'da düzenlenen 14. zirveye Türkiye'nin başbakan yardımcısı düzeyinde, geçen yıl da Tahran'da yapılan Bağlantısızlar Dışişleri Bakanları Toplantısı'na bakan seviyesinde katıldığını ifade ederek, ''Bu ziyaretimde, Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne katılan ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olacağım. Böylece ülkemiz, ilk kez bir Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'nde en üst seviyede temsil olunacak'' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE KATKISI

Gül, Türkiye'nin uluslararası ve bölgesel sorunların çözümü için son yıllarda samimi ve etkin şekilde gayret gösterdiğini, gerek kendi bölgesinde, gerek çok daha geniş bir coğrafyada barış, istikrar ve işbirliğinin tesisine önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı.

Bu çerçevede aradaki coğrafi mesafeye rağmen Afrika, Latin Amerika ve Uzak Asya ülkeleriyle ilişkileri ve işbirliğini her alanda güçlendirmek, çeşitlendirmek, derinleştirmek için açılım politikaları yürüttüklerini dile getiren Gül, Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi'ne üyelik kampanyasının da bu açıdan çok önemli bir tecrübe ve birikim teşkil ettiğini söyledi.

Gül, zirveye katılımlarının, BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak bu politikalarının daha da ileriye taşınmasına vesile olacağına inandığını kaydetti.

Zirve sırasında bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler yapmayı da öngördüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:

''Bu zirveye katılmamızın esas nedeni, orada görüşemediğimiz birçok ülkenin devlet başkanı ile ikili görüşmeler yapacağız. Biliyorsunuz, her yere gitmek ve her yerden gelmek mümkün değildir. 120 ülkenin katıldığı bir toplantıda Türkiye'nin en üst seviyede bulunması, özel davetli konuk olarak bulunması önemlidir. Bu vesileyle gidiyorum. Hem toplantıyı takip edeceğim, bu vesileyle de Latin Amerika'dan en uzak Doğu Asya'ya kadar birçok önemli, değerli meslektaşım ve mevkidaşımla bir araya gelip, Türkiye'nin o ülkelerle ilişkilerini gözden geçirme fırsatı bulacağız.''

AFGANİSTAN'DA 2 ŞEHİT

Cumhurbaşkanı Gül, kendisine ulaşan bir bilgiyi de gazetecilerle paylaşarak, şunları söyledi:

''Afganistan'da görev yapan birliğimizden bir subay ve bir uzman çavuş maalesef trafik kazasında şehit olmuştur. Kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum. Ayrıca, bugün Hakkari'de kaybettiğimiz şehitlerimiz için de bütün milletimize baş sağlığı diliyorum. Ailelerinin acısını paylaşıyorum, kendilerine de ayrıca Allah'tan rahmet diliyorum.''

aa



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,670 µs