savaş kokusu var | " /> savaş kokusu var | "/>

En Sıcak Konular

Havada savaş kokusu var

15 Temmuz 2009 08:04 tsi
Havada savaş kokusu var İsrail ordusuna ait iki savaş gemisi Akdeniz'den Mısır'ın Süveyş Kanalı yoluyla Kızıldeniz'e geçtiği bildirildi. Geçiş İran'a gözdağı olarak yorumlanıyor.

İsrail basınında yer alan, bazıları Arap kaynaklara dayanılarak verilen haberlerde, donanma gemilerinin geçişi, İran'a bir uyarı olarak değerlendiriliyor.

Aynı kaynaklara göre, Hanit ve Eylat adlı savaş gemilerinin Sa'ar 5 sınıfı gemiler olduğu belirtiliyor.

Gemilerin geçişi, birkaç hafta önce bir Dolfin sınıfı denizaltının, yine aynı şekilde kanaldan geçerek ilk kez açık sulara açılmasının ardından oldu.

Gemilerden Hanit'in kanalı haziran ayında geçtiği belirtildi. Mısırlı bir kaynağa göre, füze donanımlı bir geminin, İsrail donanmasının üslendiği Akdeniz'den Kızıldeniz'e veya İran körfezine geçmesi için en hızlı yol konumunda stratejik Süveyş kanalını ilk kez kullandı.

Kanaldan bugün geçen diğer geminin ise Eylat olduğu belirtildi.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebulgeyt'in, iki ülke arasındaki anlaşma doğrultusunda düşmanca bir niyet bulunmadıkça, gemilerin geçişinde bir sorun bulunmadığını belirttiği de kaydedildi. Bu manevranın mesaj gönderme amacında olup olmadığı hakkında konuşmayı reddeden Ebulgeyt, "Tam olarak bilmediğim bir konuyu analiz etmek istemiyorum" diye konuştu.

Jerusalem Post, "Bu hareketin önemi tartışılır ama Iran'a bir mesaj olmakla birlikte, İsrail ve Mısır arasındaki bağların güçlendirildiğinin bir göstergesi olarak da algılanabilir" yorumunu yaptı. Gazete, Iran'ın da yakın zamanda donanmasından birkaç gemiyi Aden körfezi ve Eritre yakınlarına gönderdiğini belirtti.

İsrail basınında yer alan haberlerde, donanmanın Süveyş bölgesindeki faaliyetlerinin, Mısır tarafı ile işbirliğinin sürdürülerek arttığına değinildi. Bir kaç hafta öncesinde de Dolfin sınıfı bir denizaltının Süveyş'ten geçip, bir kaç gün sonra tekrar Akdeniz'e döndüğü haber verilmiş, ancak bu haber resmen doğrulanmamıştı.

Ynet sitesi, bir Savunma yetkilisinin, konuyla ilgili olarak, "İsrail'in Eylat'ta denizaltılar konuşlandırmak gibi bir planı olmadığını" belirtip,  "Bir haber var ise bu da Eylat'taki deniz operasyonlarını küçülttüğümüzdür" dediğini hatırlattı.

aa



Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,655 µs