En Sıcak Konular

Akbaba fonları Türkiye'de!

0 0 0000 00:00 tsi
Akbaba fonları Türkiye'de! Gayrimenkul sektöründeki durgunluk müteahhittleri ciddi ödeme güçlüğü içine düşürürken, konut kredilerinin geri ödeme sıkıntısının artacağı korkusu "akbabalar"ı hareketlendirdi! İşte Türkiye'de akbaba oyunları.

Birçok sektör temsilcisi durgunluğun 9-10 ay daha devam edeceğinden yakınıyor ancak sorun asıl olarak talebin beklemeye geçmesine bağlanıyor. Bu arada sektördeki bir diğer negatif beklenti ise bankaların verdiği konut kredilerinin geri dönüşünde yaşanacak sıkıntıların önümüzdeki dönemde hızla artabileceği endişesi. Yurtdışında “Vulture Funds” (Akbaba fonları) olarak bilinen bazı fonlar da bir süredir Türkiye’de görüşmeler yapıyor. Bunların başında da Japonya ve Uzakdoğu merkezli fonlar var. Sektörün önde gelen bir gayrimenkul şirketinin verdiği bilgilere göre bu fonlar 3 aydan bu yana bankalarla ve emlak şirketleriyle görüşüyor. Peki bu fonlar ne yapıyor?

YÜZDE 30-35 UCUZA ALIYORLAR

Bankalar, verdikleri konut kredilerinin geri ödemesi yapılmayınca yasal süreci işleterek, eve ipotek koyuyor. Ancak bu durum bankaların hoşuna gitmiyor. Banka, yeni döneme bilançosunda hareketsiz gayrimenkuller bulunan bir emlak ofisi olarak devam etmek zorunda kalıyor. Ayrıca bankaların ellerindeki batık kredilere karşılık olarak belli bir oranda karşılık tutmaları gerekiyor. Bankaların ellerindeki evleri nakte çevirebilmeleri için ya bir pazarlama şirketi kurmaları ya da bu konuda uzman olan yabancı fonlara satmaları gerek. Yurtdışında ‘Akbaba fonlar’da olarak bilinen bu kurumlar genellikle bankaların elindeki batıklara, iflasın eşiğine gelen şirketlere ya da takipteki alacaklara talip oluyorlar. Ve bu varlıkları çok ucuza, genellikle de değerinin yüzde 30 - 35 altına satın alıyorlar.

BÜYÜKLÜĞÜ 800 MİLYAR $

Daha sonra bu varlıkları çok daha yüksek fiyatlara ellerinden çıkararak kâr ediyorlar. Gayrimenkul ve konut alanında uzmanlaşmış fonlar bulunuyor. Bu konuda oluşturulmuş uluslararası bir borsa ve endeks bile var. Birçok hedge fonu aslında iflas etmeye yakın şirketleri satın alıyor ve bu şirketleri yürür hale getirdikten sonra iyi bir fiyata tekrar satıyor. Özellikle ABD’de bu konuda çalışan birçok fon var. 2005 yılı itibarıyla bu fonların elindeki varlık miktarı 800 milyar doların üzerinde.

TÜRKİYE’YE NEDEN GELDİLER?

Bu fonlar önce mortgage söylentileriyle Türkiye’ye gelerek fırsatları incelemeye başladı. Yasa çıksaydı kredi taksitlerini ödeyemeyenlardan bankalara geçecek yeni emlakları hemen ve ucuza alacaklardı. Ancak mortgage’in çıkmaması nedeniyle duraksadılar. Ancak önümüzdeki dönemde kredi ödemelerinde aksama potansiyeli bu fonların iştahlarını artırdı.

7 BİNDEN FAZLA FON FAALİYETTE

Dünyada 7 binin üzerinde Hedge Fonu bulunuyor. Bu fonların hepsi gayrimenkul piyasasıyla ilgilenmiyor. Gayrimenkulle ilgili dünyanın dev fonları arasında Lehman Brothers, Coldwell Banker ve Maverick Capital gibi isimler var. Bunlar arasında Türkiye ilgilenen şirketlerden birisi de Coldwell Banker. Bu fon da yakın zamanda Türkiye’ye gelerek görüşmelerde bulunmuş. Ancak son dönemde Türkiye’ye gelerk görüşme yapan şirketler ise genellikle Uzakdoğu ve Japonya kökenli.

BATIK 8.2 MİLYAR $

Türkiye bankacılık sistemi içindeki takipteki alacak yani batık kredi tutarı 8.2 milyar dolar. Bankaların, batık krediler için tuttukları karşılık oranı bugün itibarıyla yüzde 89. Yani bankaların kasasında 8.2 milyar dolarlık batığa karşılık 7.3 milyar dolar para var. Bankalar bu kaynağı kullanamıyorlar. Dolayısıyla bankalar takipteki alacaklar ve ipotekle aldıkları malları bir an önce nakte çevirebilmek istiyorlar. Bu nedenle de ellerindeki hacizli malları ve takipteki alacaklarını bu tür fonlara çok daha ucuza devrediyorlar. Geçtiğimiz yıl TMSF de böyle bir ihale düzenleyerek alacaklarını Finansbank ve Lehman Brothers’a devretmişti.

Evrim Ergin / Akşam



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,662 µs