-Foto | " /> -Foto | "/>

En Sıcak Konular

Çin'e göre Urumçi'de durum normal -Foto

14 Temmuz 2009 11:01 tsi
Çin'e göre Urumçi'de durum normal -Foto Çin yönetimindne yapılan açıklamalara göre Uygur bölgesinde durum normale döndü.

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aiguo Song, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde alınan tedbirlerle hayatın normale döndüğünü söyledi.

Song, alınan tedbirlerin yasalara göre alındığını ve Çin'in bir hukuk devleti olduğunu belirtti.

Song, TBMM Başkanı Köksal Toptan'la yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Song, Türkiye ile Çin'in dost iki ülke olduğunu, kendilerinin Türkiye ile ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini söyledi. İki ülke arasındaki ilişkinin gelişmesinin her iki ülkenin de yararına olduğuna işaret eden Song, bunun için iki tarafın ortaklaşa gayretler göstermesinin gerekli olduğuna işaret etti. Song, Toptan'ı ziyaretinde 5 Temmuz'da Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde meydana gelen olaylarla ilgili gerçekleri anlattığını belirtti. Olay sırasında can kaybedenlerin büyük çoğunluğunun Han milletinin mensupları olduğunu savunan Song, bu arada Uygurlar'dan can kayıplarının olduğunu vurguladı. Song, "Can kaybedenler hepsi bizim vatandaşlarımız. Asayiş, can ve mal güvenliğini korumak için yerel hükümet ve yetkili makamlar gerekli tedbirleri almıştır. Bu tedbirler herkesin çıkarlarına uygun olduğu için bütün milletler tarafından olumlu karşılanmış ve desteklenmiştir. Bundan dolayı ülkede olan durum normale dönmüş bulunmaktadır.

Can kaybı görmek istemiyoruz, büyük acı çekiyoruz, hangi milletten olursa olsun" ifadelerini kullandı.

Bölgede durumun düzeldiğini, hayatın normale döndüğünü ve asayişin sağlandığını işaret eden Song, "Çin hükümetinin ilk işi kendi memleketini geliştirmektir. Bu işi yaparken istikrar çok önemli. İstikrar olmadan gelişme mümkün değildir. İstikrarın sağlanmasında ilk şart da milli birlik ve beraberliktir. Bunun korunması için hükümet olarak büyük çaba gösteriyoruz. Çin'de 50 farklı etnik grup var. Uygurlar da Hanlar da bizim kardeşlerimizdir." diye konuştu.

Song, Çin'e gitmek isteyen Türk gazetecilerin taleplerini olumlu karşılayacaklarını kaydetti. Song, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ile de görüştüğünü kaydetti..

RESİMLERDE DURUM HİÇ DE NORMAL GİBİ DEĞİL

Çin yönetimi Ugyur bölgesinde durumun normal olduğunu açıkladı ancak Reuters'ın geçtiği son fotoğraflarda sokaklarda hala sıkıyönetim havası hakim.

İşte bölgeden gelen son resimlere göre Urumçi sokaklarındaki durum:

 










 

 



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,086 µs