AİHM'den Türkiye'ye ceza! | " /> AİHM'den Türkiye'ye ceza! | "/>

En Sıcak Konular

AİHM'den Türkiye'ye ceza!

14 Temmuz 2009 10:43 tsi
AİHM'den Türkiye'ye ceza! AİHM, 24 yıl süren davada “makul süre ihlali” yapıldığı gerekçesiyle Türkiye’yi, tazminat ödemeye mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Marmaris’te görülen ve 24 yıl süren arazi ihtilafı davasında “makul süre ihlali” yapıldığı gerekçesiyle Türkiye’yi, Mihrişah Sultan Vakfı’nın mirasçıları Şerefli ailesine toplam 168 bin euro tazminat ödemeye mahkûm etti.

Hisarönü köylüleri ile vakfın mirasçıları Şerefli ailesinin 14 varisi arasında, 1968’deki kadastro çalışmalarıyla başlayan anlaşmazlık, 10 yıl sonra mahkemeye taşındı. Hisarönü’ndeki evler, tarlalar, turistik tesisler ile narenciye ve sebze-meyve bahçelerini içine alan yaklaşık 70 bin dönümlük arazinin tapulu malları olduğunu savunan aile ile köylüler birbirlerine karşılıklı davalar açtı.


321 dosya içinden köylü Ali Çetin’in açtığı dava “pilot” olarak belirlenerek, 16 Haziran 1978’de Marmaris Kadastro Mahkemesi’nde görülmeye başlandı ve 2001’de Çetin lehine sonuçlandı. Dava 2002’de Yargıtay tarafından onandı ve diğer davaların da aynı şekilde sonuçlanmasıyla, geçen hafta törenle köylülere tapuları dağıtıldı.


41 yıl süren anlaşmazlık ve 24 yıl devam eden hukuki sürecin ardından köylülerin yüzü gülerken, AİHM’nin kararı şoke etti. Köylülere karşı hukuk mücadelesini yitirince ‘yargılamanın adil olarak makul süre içinde yapılmadığı’ gerekçesiyle 16 Ekim 2002’de AİHM’ye itirazda bulunan Şerefli ailesi, Türkiye Cumhuriyeti’ni tazminata mahkûm ettirdi.

55 milyon euro’yu aşar
Dosyanın incelemesini 20 Ocak 2009’da bitiren AİHM 2. Dairesi’nin kararında şöyle denildi: “Başvuranların her birine her türlü vergiden muaf tutulmak üzere 12 bin euro manevi tazminat ödenmesine karar vermiştir.”


Böylece, Türkiye, Şerefli ailesinin 14 varisinin her birine 12’şer bin euro olmak üzere toplam 168 bin euro tazminat ödemeye mahkûm oldu. Kararın Şerefli ailesinin köylülere karşı kaybettiği diğer 320 dava için de emsal oluşturacağı, böylelikle Türkiye’nin ödeyeceği tazminat tutarının 55 milyon euro’yu aşacağı öne sürüldü.

 



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,248 µs