En Sıcak Konular

'Gazlı 1 Mayıs'ta orantı kararı

14 Temmuz 2009 10:06 tsi
1 Mayıs 2008’de DİSK Genel Merkezi önünde sendikacılarla polis arasında yaşınan şiddet şiddetle ilgili soruşturmada karar verildi...

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Valiliği’nin soruşturma izni vermemesi nedeniyle, 1 Mayıs 2008’de DİSK Genel Merkezi önünde sendikacılara uygulanan şiddetle ilgili soruşturmayı takipsizlikle sonuçlandırdı. Valiliğin soruşturma izni vermemesinde, emniyetin “Orantılı kuvvet kullandık” raporunun etkili olduğu öğrenildi.

Orantılı kuvvetmiş!
İşçi sendikalarının 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama kararlılığına, 1 Mayıs sabahı DİSK’in önünde yoğun güvenlik önlemi alarak yanıt veren İstanbul Emniyeti, binada bulunan ve dışarı çıkmaya çalışanlara sert biçimde müdahale etti. Çok sayıda işçinin darp ve yoğun biber gazı kullanımından dolayı yaralandığı olayların ardından, aralarında DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile eski KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul’un da bulunduğu 20 kişi, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusunun ardından ilgili polisler hakkında soruşturma başlatabilmek için İstanbul Valiliği’nden izin istedi. İstanbul Valiliği de İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne olayla ilgili ön soruşturma yapılması talimatı verdi.


Sonucunu ilk kez Milliyet’in duyurduğu soruşturmayı, 6 Mart 2005’te, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen eylemde katılımcılara yönelik şiddet uyguladığı iddiasıyla gündeme gelen İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Kızılgüneş yaptı. Kızılgüneş, raporunda, polisin orantılı kuvvet kullandığını belirterek, soruşturma açılmasına yer olmadığı yönünde görüş bildirdi.

Takipsizlik kararı
İstanbul Valiliği de bu görüş doğrultusunda savcılığa, olayda orantılı kuvvet kullandıkları gerekçesiyle polislerin soruşturulmasına gerek olmadığı, bu nedenle soruşturma izni verilmediği görüşünü iletti.
İdare mahkemesinde dava açarak valiliğin “soruşturma izni vermeme” kararının iptalini isteme hakkı bulunan savcılık ise bu yolu izlemeyerek dosyayı “takipsizlik” kararıyla kapattı. DİSK de valiliğin kararının iptal edilerek soruşturma açılması için idare mahkemesine başvurdu. Ancak sendika hukukçularının bu başvurudan da umutsuz olduğu öğrenildi. Daha önce Yargıtay Başsavcılığı’nın İstanbul Valisi Muammer Güler hakkında, İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni vermemesi üzerine imza attığı takipsizlik kararına itiraz eden DİSK hukukçularının talepleri de reddedilmişti.

2007’de de sonuçsuz kaldı
Polisin, 1 Mayıs 2007’de 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen işçilere yönelik sert müdahalesiyle ilgili olarak da dava açılamamıştı. 1 Mayıs 2007’de yaşanan olaylarla ilgili verilen takipsizlik kararında, müdahale sırasında bazı göstericilerin yaralanmasına rağmen, polisin orantılı kuvvet kullandığı ileri sürülmüştü. Olaylarda yaralanan gazeteci Alper Turgut ise takipsizlik kararına rağmen açtığı tazminat davasını kazanmıştı.

Kaynak:Milliyet

 



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,447 µs