AB neşteri vuruluyor | " /> AB neşteri vuruluyor | "/>

En Sıcak Konular

HSYK’ya AB neşteri vuruluyor

14 Temmuz 2009 08:17 tsi
HSYK’ya AB neşteri vuruluyor  

Bir sonraki Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelecek Yargı Reform Taslağı’nda Ergenekon hakim ve savcıları hakkındaki iddialarla gündeme gelen HSYK’nın yapısı tamamen değiştiriliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün askerlere sivil yargılama yolu açan yasayı onaylaması sırasında yaptığı uyarı üzerine hükümet yargı reformuna hız verme kararı aldı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek liderliğinde çalışmalar devam ediyor. Bakan Ergin’in iki hafta sonraki Bakanlar Kurulu’nda ele alınacağını açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne göre, 353 sayılı Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu ve HSYK’nın yapısında temel değişikliklere gidiliyor.

Taslağa göre, Adalet Bakanı’nın HSYK’da yer almasının ‘demokratik meşruiyet ilkesi açısından önemli ancak yasama organının Kurul’a üye seçimi için yetkisinin olmamasının bir eksiklik olduğu’ görüşüne yer veriliyor. Taslakta, yasama ve yürütme organı (Cumhurbaşkanı) ile hakim ve savcılar arasından HSYK’ya üye seçimi konusunda görev ve yetki verilmesi planlanıyor. HSYK kararlarına karşı etkili bir itiraz yolunun bulanmamasının da değerlendirildiği taslakta, hakim ve savcılara, sadece meslekten çıkarma cezasını gerektiren disiplin suçlarında ‘İtirazları İnceleme Kurulu’nda savunma hakkı tanınacak.

Askeri mahkemelerde subay üyelerin mahkemelerde görev yapmalarının önüne geçecek düzenlemeler yapılacak. Askeri mahkemeler, askeri yasak bölgelerin dışına çıkarılacak.

Yapılacak düzenlemelerle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün değiştirilmesini istediği ‘askeri suç’ tanımı netleştirilecek ve Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları hukuki güvenceye kavuşturulacak.

Reformla hangi kanunlar değişecek?


Taslakta, 2013 yılına kadar Türk Ticaret Kanunu, Yargıtay Kanunu, HSYK Kanunu, Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Ticari Sır, Banka Sırrı ve Müşteri Sırrı Kanunu, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Devlet Sırları Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu, DNA Verileri ve Milli DNA Veri Bankası Kanunu, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, Ceza İnfaz Kurumları Kanunu, Genel İdari Usul Kanunu, Adalet Bakanlığı Teşkilat Kanunu, Şiddet Suçu Mağduru Çocuklara Yardım Hakkında Kanun, Noterlik Kanunu ve Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarılarının hayata geçirilmesi hedefleniyor.

star



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,184 µs