En Sıcak Konular

TBMM'de Şincan için olağanüstü toplantı

13 Temmuz 2009 16:56 tsi
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olaylarla ilgili gelişmeyi takip edeceklerini ve Ağustos ayında konuyu yeniden değerlendireceklerini bildirdi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olayları değerlendirmek amacıyla olağan üstü toplandı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Komisyon Başkanı Zafer Üskül, alınan haberlerin, bölgede son derece önemli insan hakları ihlallerinin yaşandığını gösterdiğini söyledi.

Gelen bilgilere göre, bölgede gösteri, yaşam ve vücut bütünlüğü haklarının ihlal edildiğinin anlaşıldığını ifade eden Üskül, olayların ardından çok sayıda kişinin de gözaltına alındığı kaydetti.

Bütün bu gelişmelerin komisyon üyelerini derinden endişelendirdiğini vurgulayan Üskül, bu endişe ışığında toplanan komisyonun, bölgedeki olayları izleme konusundaki kararlığını ortaya koyduğunu kaydetti.

Konuyu yakından izlemeye devam edeceklerini belirten Üskül, “Ağustos ayında Meclis olağan üstü toplanacak. O zaman yapacağımız bir komisyon toplantısıyla, konuyu yeniden gündemimize alıp değerlendireceğiz. Gerekirse o toplantıda, bazı kararları alabileceğiz” dedi.

“BÜTÜN BEKLENTİMİZ, ADİL YARGILAMA”

Bölgede yaşanan olayların, Çin Halk Cumhuriyeti'nde insan hakları alanında yapılması gereken çok sayıda iş olduğunu gösterdiğini ifade eden Üskül, şöyle devam etti:
“Şu anda orada adil yargılanma hakkı çok büyük önem taşıyor. Basından, göstericilerin ya da olaylara karışanların idam edilebileceği bilgisi ulaşıyor. Çin Halk Cumhuriyeti'nde ne yazık ki idam cezası şimdiye kadar kaldırılmadı. Bütün beklentimiz, gözaltındaki kişilerle ilgili adil yargılama yapılması. Bölgede yaşananlarla ilgili şeffaflığın sağlanması çok önemli. Ortaya çıkacak bazı yanlış bilgilerin giderilmesi için iş birliğinin geliştirilmesi gerekiyor. Bölgenin ziyarete açılması ve elbette gözaltındakilerin idam edilmemesi önemli. Gelişmeleri izleyeceğiz, ilgililerle görüşeceğiz. Ağustosta konuyu yeniden değerlendireceğiz.”

Olağan üstü toplantı yaptıklarını belirten Üskül, komisyon üyelerinin önemli bölümünün il dışında olduğunu, bu nedenle konuyu Ağustos ayında yapılacak geniş toplantıda ele almakta yarar gördüklerini kaydetti.

İDİL BİRET KONSERİ

Zafer Üskül, İdil Biret konserindeki gerilimle ilgili soru üzerine Topkapı Sarayı'nda klasik batı müziği konseri verildiğini, bu tür benzer konserlerin sıkça düzenlendiğini ifade etti.

Klasik batı müziği konserlerinin de kültürel çoğulculuğun çeşitliliği sonucu ortaya çıkan sanat faaliyeti olduğunu anlatan Üskül, şunları söyledi:
“Dolayısıyla, orada verilecek konserlere karşı, İdil Biret konserinde görüldüğü gibi, tepkilerin gösterilmesi kabul edilebilir değildir. O insanların, hangi nedenle olursa olsun, böylesi bir sanatsal etkinliği protesto hakları yoktur. Hoşlanmayabilirler, yapacakları şey izlemeye gitmemektir. Başkalarının haklarını ihlal edecek şekilde gösteriler, hukuka da aykırıdır. Muhtemelen cehaletin ürünüdür bunlar. Kınanması gereken etkinliklerdir. Ben de kınıyorum...”

A.A.



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs