En Sıcak Konular

'Moskova'nın doğalgaz planları alt üst oldu'

13 Temmuz 2009 16:21 tsi
Rusya'da popüler haber portalı newsru.ru Ankara'da imzalanan Nabucco doğalgaz boru hattının, Rusya'yı devre dışı bırakarak Hazar enerji kaynakları ile Avrupayı buluşturacağını yazdı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin de törende yer aldığını hatırlatan Vremya Novostey gazetesi, Türkmenistan'ın gerçekleştirdiği hemlelere vurgu yaptı. Gazete, "Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdımuhammedov, önce Rus doğalgaz devi Gazprom'la iyi anlaşabilen Yardımcısı Taçberdı Tagiyev'i istifaya gönderdi. Sonra da, 10 Temmuz'daki hükümet toplantısında Nabucco'ya katılacaklarını açıkladı." bilgisini verdi.

Nezavisimaya Gazete ise Türkmenistan'ın Nabucco'ya katılmayı düşündüğünü açıklaması, Moskova'nın projenin inşa edilmesini engellemek için hazırladığı planlarını alt üst ettiğini belirtti. Haberde, "Daha düne kadar Nabucco projesinde doğalgaz tedariki konusuda sorun yaşanıyordu. Bu da Moskova'nın ekmeğine yağ sürüyordu. Moskova bunu gerekçe göstererek Güney Akım projesine hız vermişti. Rus Başbakan Vladimir Putin, Avrupalı ortaklarına çağrıda bulunarak, "boru hattına milyarlar yatırmalarından önce borudan hangi doğalgaz akacağı" hususunda düşünmelerini istemişti." dedi.

RUS UZMANLAR: "AZERBAYCAN VE TÜRKMENİSTAN'IN NABUCCO'YA KATILMASINDA RUSYA SUÇLU."

Nezavisimaya Gazeta'ya konuşan Rus Troyka Diyalog şirketi uzmanı Valeri Nesterov, Bakü ve Aşkabat'ın rotasını Nabucco projesine çevirmelerinde Moskova'nın suçlu olduğuna dikkat çekti.

Haberde, "2007 yılında Gazprom Azerbaycan'a sattığı doğalgaz fiyatını artırınca Bakü, Hazar denizinde başka kaynak arayışlarına girdi. Nesterov'a göre, Azerbaycan'ın doğalgaz üretimini başlatması süreci kaçınılmaz idi. Bu şöyle veya böyle gerçekleşecekti. Fakat, birbirlerine rakip iki doğalgaz projesine ilişkin kader savaşı yaşanırken, Rusya için Azerbaycan'ın Nabucco'ya katılma sürecine yetişmemesi hususu öncelik taşıyabilirdi." değerlendirmesinde bulundu.

"GÜNEY AKIM'I DAYATMAKTAN VAZ GEÇELİM."

Türkmenistan ve Rusya arasında ilk yaz ayında çıkan doğalgaz ihtilafını da hatırlatan Nesterov, "9 Nisan'da Gazprom, Türkmen doğalgaz alımını aniden azaltarak bir önceki yıl yapılan anlaşmayı ve fiyat formülünü gözden geçirilmesini talep etti. Daha sonra Rusya'ya giden Türkmen boru hattında patlama meydana geldi. Bunlar da Türkmenistan'ı alternatif arayışına yöneltti." değerlendirmesinde bulundu.

Rus uzman Nesterov, Rusya'nın Hazar ve Orta Asya doğalgazı için ortaya koyduğu stratejik mücadelenin doğru olduğunu, fakat taktiklerin istenilen beklentiyi vermediğini söyledi. "Nabucco'yu çoğu kez toprağa verdiler" diyen Nesterov, boru hattı inşaası için gereken paranın hızla bulunacağını da sözlerine ekledi. Nesterov'a göre, Moskova'nın Nabucco'yu boğmak için Güney Akım'ı ortaya atması gibi dayatmacı tutumundan vazgeçmesi, bunun yerine sıvı doğalgaz sevkiyatı için baz oluşturması gerekiyor.

Zaman



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,896 µs