En Sıcak Konular

Rusya'ya 'Güney Akım' darbesi

13 Temmuz 2009 14:35 tsi
Avrupa ülkelerinin Rusya'ya enerji bağımlılığını azaltan Nabucco projesi ile ilgili Ankara'da imzalar atılırken, Rusya'nın projesi 'Güney Akım'da sorunlar başladı.

Bulgaristan'da 5 Temmuz'da gerçekleşen parlamento seçimlerinin ardından başbakanlığı gündemde olan Boiko Borisov, Rusya ile imzalanan anlaşmaların gözden geçirilmesi için enerji bakanlığına talimat verdi. Nabucco'nun dışında Güney Akım projesinin de transit ülkesi olan Bulgaristan'ın, Rusya ile bir de nükleer santral anlaşması bulunuyor.

Vedomosti gazetesinde yer alan habere göre, Enerji Bakanı Petar Dimitrov'a bir mektup gönderen Borisov, "Devlet şirketleri ile ilgili projelerde partimiz önemli sorunlar görüyor. Bu sadece ekonomik ve mali açılardan değil, Bulgaristan ulusal çıkarları açısından da önemli." uyarısı yaptı. Mektupta gerekli çalışmaların yapılmasını, Belene nükleer santrali inşaatı ve Güney Akım'la ilgili çalışmaların da dondurulması istendi.

-RUSYA BULGARİSTAN'DAN ANLAŞMAYA UYMASINI İSTEDİ

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov yaptığı açıklamada Bulgaristan'ın enerji anlaşmalarını dondurma kararına tepki gösterdi. Peskov, "Rusya hükümeti, yeni Bulgar hükümetinden eski anlaşmalara tam olarak uymasını bekler." dedi.

Rusya sosyalist hükümetle Ocak 2008'de Güney Akım'la ilgili anlaşmayı parafe etmişti. Mayıs 2009'da da Bulgaristan Enerji Holding'i (BEH) ile Rus enerji şirketi Gazprom ülkede inşa edilecek 'Güney Akım' hattı ile ilgili ortaklık anlaşması imzalamışlardı. Güney Akım doğalgaz boru hattı Karadeniz'in altından geçerek Bulgaristan'a, oradan da iki ayrı kol halinde Avrupa ülkelerine ulaşacak. Başlangıçta 31 milyar metreküp doğalgazın sevk edileceği hattın kapasitesi, 63 milyar metreküpe kadar çıkarılabilecek.

Rusya'nın nükleer enerji şirketi Atomstroyexport da 2008 yılında Bulgaristan'la bir anlaşma imzalamıştı. Belene nükleer santrali olarak bilinen projenin 5,8 milyar dolara mal olması bekleniyor. Ancak yeni Bulgar yönetimi, bu proje ile ilgili çalışmaların da dondurulmasını talep etti.

Vedemosti, Bulgaristan'ın Rus makamlarına konu ile ilgili herhangi bir resmi talepte bulunmadığını da hatırlattı. Bulgaristan, Rusya'nın Ukrayna üzerinden sevkıyatı kesmesi üzerine kış aylarında zor günler yaşamıştı. BEH başkanı Galina Toşeva, Soçi'de 15 Mayıs'da Rusya başbakanı Vladimir Putin ve İtalya başbakanı Silvio Berlusconi'nin katıldığı 'Güney Akım' doğalgaz boru hattı imza töreninde yer almıştı.

Zaman



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,131 µs