En Sıcak Konular

Dağlıca'dan sonra Şemdinli davası için de görevsizlik talebi

13 Temmuz 2009 14:32 tsi
Şemdinli davası müdahil avukatları, Askeri Başsavcılık'tan, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkındaki suç duyurusu dosyasının sivil savcılığa gönderilmesini istedi.

Van Askeri Mahkemesi'nde 2 astsubay ve 1 PKK itirafçısının yargılandığı Şemdinli davası için müdahil avukatlar, son yasal düzenlemeyle birlikte görevsizlik talebi için mahkemeye başvurdu.

Müdahil avukatlar ayrıca, Şemdinli savcısının, emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve bazı üst düzey komutanlar hakkında görevsizlik kararı vererek Askeri Başsavcılığı'na gönderdiği suç duyurusu dosyasının yeni düzenlemeyle birlikte Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi için dilekçe verdi.

Ağır cezalık suç işleyen asker kişilerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte Van Askeri Mahkemesi'nde görülen Dağlıca Davası'na görevsizlik talebinin ardında bir görevsizlik talebi de Şemdinli Davası için geldi. Şemdinli Davası'nın müdahil avukatlarından Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı İzmir Barosu Avukatı Selçuk Kozağaçlı ve Van Barosu'ndan Murat Timur, Van Askeri Mahkemesi'ne giderek görevsizlik talebini mahkemeye iletti.

Başvurudan sonra basın açıklaması yapan Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, kamuoyunda Şemdinli davası olarak bilinen dava dosyası kapsamında 2 jandarma astsubayı ile bir PKK itirafçısının yargılandığını ifade etti.

Yargıtay kararı ile Van Askeri Mahkemesi'nde 14 Aralık 2007 tarihindeki ilk duruşmadan çekildiklerini hatırlatan Çabuk, çekilirken bazı çekincelerini paylaştıklarını kaydetti.

Çabuk, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı ve eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın bu suçu işleyen sanıklar hakkında 'Tanırım iyi çocuklardır' cümlesi ve yine basın önünde sarf ettiği 'Şemdinli davası bir hukuk skandalıdır' tespitlerinin dosyadaki sanıkları kollamaya yönelik olduğunu ileri sürdü.

Yargılamanın yapıldığı dönemde Askeri Mahkeme'nin hakim sıfatı taşımayan subay üyesinin en yüksek rütbeli komutanı olduğunu aktaran Çabuk, bu durumu mahkemenin hiyerarşik düzenin en üst düzey yetkilisi olduğunu gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.

Çabuk, "Müdahil vekilleri olarak hukukun referans kabul edilmediğine inandığımız yargılama sürecine dahil olamayacağımızı, sürecin dava sanıklarının serbest bırakılması ve aklanması yönünde olacağını ifade etmiştik. Yargılamanın askeri mahkemede başladığı tarihten bu yana meydana gelen gelişmeler haklılığımız ortaya çıkarmıştır. Sivil mahkemece 39 yıl 5 ay hapis cezası verilen sanıklar duruşmadan çekildiğimiz gün askeri mahkemece tahliye edilmişlerdi." dedi.

Ayhan Çabuk, yürürlüğe giren 5918 sayılı yasayla birlikte askeri yargının görev alanın daraltıldığını hatırlatarak, Askeri Mahkeme'den 5918 sayılı yasa göz önünde bulundurularak duruşma günü beklenmeksizin dava hakkında görevsizlik kararı verilip dosyanın görevli ve yetkili Van Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep ettiklerini söyledi.

Müdahil avukatlar, Van Askeri Mahkeme'deki başvurunun ardından Van Adliyesi'ne geçti. Müdahil avukatların ikinci görevsizlik talebi ise Van Cumhuriyet Başsavcılığı vekilliği tarafından 3 Mart 2006 tarihinde emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve bazı üst düzey komutanlar hakkında yürütülen ve görevsizlik kararı verilerek Askeri Savcılığa gönderilen soruşturma dosyasına oldu. Avukatlar, hazırladıkları dilekçeyi Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderilmek üzere Van Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne teslim etti.

Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, Şemdinli soruşturmasını yürüten dönemin Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı, emekli orgeneral Yaşar Büyükanıt ve sıralı bazı üst düzey komutanlar hakkında 'Suç işlemek için örgüt kurmak', 'Görevi kötüye kullanmak' ve 'sahte belge düzenlemek' suçlarında soruşturma yürüterek, dosyayı görevsizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Başsavcılığı'na gönderdiğini hatırlattı.

Çabuk, "Bizler müdahil avukatlar olarak Şemdinli'de suçüstü yakalanan hukuk dışı yapılanmanın tamamen ortaya çıkarılması ve halka karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için mücadeleyi sürdürme kararlığındayız." ifadesini kullandı.

KOMUTANLARA YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR

HSYK tarafından meslekten ihraç edilen Savcı Ferhat Sarıkaya'nın Askeri Başsavcılığa gönderdiği soruşturma dosyasında emekli Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt (dönemin kara kuvvetleri komutanı), adil yargılamayı etkilemek, suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak, sahte belge düzenlemekle suçlanıyordu.

Eski Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu, eski Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı Kurmay Başkanı Erhan Tavşancı, eski Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı Kurmay Başkanı Reha Şatana, Eski Jandarma Binbaşı Cemal Temizöz, eski Jandarma İstihbarat Yüzbaşı Ali Osman Celasun, eski MİT Diyarbakır Bölge Başkanı Cemal Uzgören de suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak, sahte belge düzenlemekle suçlanıyor.

Dönemin Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu, eski Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdal Öztürk, eski Hakkari İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Kubat hakkında ise görevi kötüye kullanmak suçundan soruşturma başlatılmıştı.

Zaman



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,907 µs