En Sıcak Konular

Toptan yasama dönemini değerlendirdi

13 Temmuz 2009 13:37 tsi
Köksal Toptan, 23. Dönem 3. Yasama Yılı'nın kapanışı nedeniyle TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Verimli bir yasama yılı olduğunu ifade eden Toptan, gündeme damga vuran gelilmeleri sıraladı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, yasama faaliyetlerine ilişkin verilerin, TBMM'nin çalışma temposunu en açık şekilde ortaya koyduğunu, 23. Dönem başından beri Meclisin çıkarttığı kanun sayısının 233'e ulaştığını bildirdi.

Toptan, 23. Dönem 3. Yasama Yılı'nın kapanışı nedeniyle TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına, yasama yılında hayatını kaybeden milletvekili, devlet ve siyaset adamlarını anarak başlayan Toptan, helikopter kazasında hayatını kaybeden, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun yokluğundan üzüntü duyduğunu ifade eti.

Toptan siyaset, sanat ve düşünce hayatında önemli katkılarda bulunan İstanbul milletvekilleri Osman Yağmurdereli ve Gündüz Suphi Aktan ile Meclisin 11. Başkanı Sabit Osman Avcı'yı da rahmetle andığını kaydetti.

Kurtuluş Savaşı'nın son gazisi Mustafa Sekip Birgöl'ün 14 Kasım 2008'de Meclis'te büyük bir katılımla düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandığını anımsatan Toptan, ''Böylece bize gurur ve onur duyacağımız bir tarih bırakan kahramanlardan olan son gazimize milletimizin şükran duygularını Meclisimiz olarak sunmuş olduk'' dedi.

VERİMLİ BİR YASAMA YILI

Meclisin yasama, denetim ve yönetim faaliyetleri bakımından verimli bir yasama yılını geride bıraktığını belirten Toptan, Meclisin en üst yönetim organı olan Başkanlık Divanının, bu yasama yılında yaptığı toplantılarda 20 karara imza atığını bildirdi.

Toptan, Meclisin, ana işlevi olan yasama alanında oldukça yoğun çalışmalar yaparak ülkenin ve milletin sorunlarının çözümü için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeleri hayata geçirdiğini ifade etti.

Yasama faaliyetlerine ilişkin verilerin, TBMM'nin çalışma temposunu en açık şekilde ortaya koyduğunu dile getiren Toptan, bu yasama yılında Meclise 92 kanun tasarısı, 168 kanun teklifi verildiğini, tasarı ve teklifler sonucunda toplam 117 kanun çıkartıldığını kaydetti.

Toptan, bu yasama yılında kanun tasarılardan 110'u, kanun tekliflerinden 44'ü olmak üzere toplam 154'ünün kanunlaştığını, bu tasarı ve tekliflerin bir kısmının komisyonlarda birleştirildiğinden kanunlaşan işlerin sayısı ile çıkan kanunların sayısı farklılık arz ettiğini söyledi.

''MECLİS, 233 KANUN ÇIKARTTI''

23. Dönem başından beri Meclisin çıkarttığı toplam kanun sayısının 233'e ulaştığını belirten Toptan, şöyle devam eti:

''Bu kanunlardan biri 3. Yasama Yılı'nda, olmak üzere 3 tanesi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bir kez daha görüşülmek üzere Meclisimize iade edilmiştir. Toplam 194 yasama dokunulmazlığı tezkeresi gelmiş, böylece 23. Dönemde gelen tezkere sayısı 415'e yükselmiştir. Ayrıca bu yasama yılında alınan 17 TBMM kararıyla birlikte 23. Dönemde toplam karar sayısı 50'ye ulaşmıştır.

Meclisimiz tarafından çıkarılarak yürürlüğe giren Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Kanunun başta parlamentomuz olmak üzere toplumumuzda geniş kabul görmesi ve uygulanmasından duyduğum memnuniyeti özellikle belirtmek istiyorum. Parlamentomuzda milletvekillerimizin ve çalışan personelimizin bu yasaklara uyması örnek alınabilecek ve takdire değer bir davranıştır.

Geleceğimiz ve toplum sağlığımız açısından büyük önem taşıyan bu yasanın sigara tekellerinin tüm engelleme gayretlerine rağmen hayata geçmesinden de mutluluk duyuyorum.

Sigara yasağı kapsamının 19 Temmuzdan itibaren genişlemesi nedeniyle bu konuda başta spor kulüplerinin yöneticileri olmak üzere herkesin daha duyarlı davranacağına da inanıyorum''

''93 BİN SAYFA TUTANAK TARİHE GEÇTİ''

Köksal Toptan, Genel Kurulun, yasama faaliyetlerini gerçekleştirmek için 111 birleşim, 496 oturum yaptığını, 583 saat 40 dakika çalıştığını, bu faaliyetlerin 28 bin 61 sayfa tutanakla tarihe kaydolunduğunu bildirdi.

Toptan, Meclisin ana çalışma birimleri olan komisyonların da toplam 452 saat 39 dakika çalıştığını ve 8 bin 25 sayfa tutanak tutulduğunu kaydetti.

23. Dönemin başından beri Genel Kurul'un bin 425 saat 10 dakika çalıştığını ve 67 bin 816 sayfa tutanak tutulduğunu belirten Toptan, bu rakamlara komisyonların çalışmaları da eklendiğinde Meclisin toplam 3 bin 91 saat 23 dakika çalıştığını ve 93 bin 476 sayfa tutanak tutulduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetim kademesinin, bugünün modern orduları gibi devlet sistematiği içindeki normalleşmiş yerini alma isteği takdire şayandır'' dedi.

Toptan, 23. Dönem 3. Yasama Yılı'nın kapanışı nedeniyle TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, milletin her ferdinin, yüzyıllardan beri aktarılan kültürel birikim ya da genlerinden gelen ''makulü arama'' ve ''birlikte yaşama'' konusunda olağanüstü beceri sahibi olduğuna inandığını kaydetti.

''Bu ülkede bütün olumsuz çabalara rağmen, terörün de nihai hedefi olan bir toplumsal çatışma ve bölünme olmuyorsa, bunun nedenini insanımızın bu erdeminde aramak gerekir'' diyen Toptan, şunları kaydetti:

''Bir kısım aydınlar veya elitler bazı soyut kavramlar üzerinde fırtınalar koparabilir ama bu milletin izanı ve irfanı bir çözülmeye ya da bölünmeye asla izin vermez.

Göz bebeğimiz Silahlı Kuvvetlerimiz, zamanın şartlarına uygun yapısal dönüşümleri gerçekleştiren en aktif kurumlardan biri olmuştur. Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetim kademesinin, bugünün modern orduları gibi devlet sistematiği içindeki normalleşmiş yerini alma isteği takdire şayandır.

Son dönemde ağırlık kazanan darbe tartışmalarına gelince, zaten bu lafın kendisi hukuktaki deyimiyle 'keenlem yekundur' yani yok hükmündedir.

Türkiye demokrasisi kökleşmiş, yüzünü batıya dönmüş ve uluslararası topluma entegre olmuş bir ülkedir.

Anadolu'da bir deyiş vardır: 'Allah gördüğünden geri koymasın'. Bu millet demokrasi kültürünün, kaderini kendi tayin etme özgürlüğünün tadını almıştır, bundan da asla geri dönmeyecektir.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Parça parça iyileştirmeler yapılmaktansa bütüncül bir yaklaşımla ruhu demokratik ve sivil olan bir Anayasa değişikliğinin zamanı gelmiş ve geçmektedir. Ülkemiz ve milletimiz bunu fazlasıyla hak etmektedir'' dedi.

Toptan, 23. Dönem 3. Yasama Yılı'nın kapanışı nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, TBMM'de hayat bulan milli iradenin önderliğinde bağımsızlığına kavuşan Türkiye Cumhuriyeti'nin, 3 bin yıllık devlet geleneğinin mirasçısı olduğunu ifade etti.

Meclis Genel Kurulundaki avizeler ve Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldızın, Türk milletinin tarihte kurduğu devletlerin sembolü olduğunu anımsatan Toptan, ''Böylesine köklü geleneğin mirasçısı bir ülkede her gün yetki tartışması ve rejim sorunu yaşanıyor görüntüsünün, bu şanlı geçmişimize yakışan bir durum olmadığını düşünüyorum'' diye konuştu.

Zamanın getirdiği şartlara uygun düzenlemeler yapılırken bazı sancıların yaşanması ve tartışmaların olağan görülmesi gerektiğini belirten Toptan, ''Ama bunların esastan kaynaklanan bir ihtilafmış gibi gösterilmesi, bize ve geçmişimize yakışır bir durum değildir'' dedi.

''BAŞARILARI KİMSENİN GÖLGELEMESİNE MÜSAADE ETMEMELİYİZ''

Toptan, Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük badirelerin, yaşanan acıların ve birbirinden çetin destansı mücadelelerin sonucunda hayat bulmuş bir devlet olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu ülkeyi kuranlar, etnik kökenleri ne olursa olsun koca bir imparatorluğun yıkılışına hep beraber şahit olmuştur. Bu yıkılışa şahit olanlar, yine hep birlikte koca bir imparatorluğun külleri üzerinde Türkiye Cumhuriyeti'ni kurma başarısını göstermişlerdir. Zaman zaman yaşanan ortak acılar, bu ülkenin kurucu kahramanlarını endişelendirmiş, bu nedenle de 'güvenliği önceleyen' bir devlet anlayışını benimsemişlerdir. Şunu vurgulamak isterim ki; ülkemiz o badirelerin bir çoğunu atlatmış, demokrasisini kökleştirmiş, dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmiş, uluslararası çapta düşünürler, yazarlar ve sanatçılar çıkarmaya başlamıştır. Ülkemizin çok kısa sayılabilecek bir sürede her alanda gösterdiği bu ilerlemeler olağanüstü başarılardır. Bu başarıları kimsenin gölgelemesine müsaade etmemeliyiz. Günümüz gençlerini gördüğümde, çok iyi yetiştiklerine olan inancımın her geçen gün artmakta olduğunu belirtmeliyim. Türkiye Cumhuriyeti'nin önceliği vatandaşlarına sosyal refah sağlayan dünyaya entegre bir ülke yaratmaktır.''

''TAM DEMOKRASİNİN TÜM KURALLARIYLA YERLEŞMESİ...''

Dünyadaki gelişmiş, kalkınmış çağdaş değerleri özümsemiş devletlerin demokrasiyle yönetildiğini ifade eden Köksal Toptan, nerede sefalet, baskı ve zulüm varsa orada antidemokratik yönetimlerin olduğunun görüldüğünü söyledi.

Dünyadan kopmuş, ülkesi dışındaki gelişmelere kapalı, küresel finansal sisteme entegre olamayan, uluslararası ilişkilere uzak duran ülkelerin yaşama şansının çok az olduğunu dile getiren Toptan, ''Ülkemizin mutlak istikameti, katılımcı tam demokrasinin tüm kurallarıyla yerleşmesi yolunda olmalıdır. Demokrasinin iyileştirici, normalleştirici ve pozitif iklimine hepimizin ihtiyacı var'' dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Ne kadar ağır ve güç olursa olsun, demokrasi içerisinde çözülemeyecek sorun, aşılamayacak engel olmayacağını belirten Toptan, kurumlar ve kurallar manzumesi olan demokrasinin ''bir anlayış biçimi ve yaşam tarzı'' olduğunu ifade etti. Toptan, şunları kaydetti:

''İnsanların birlikte yaşayabilmelerini sağlayan değerlerle örülmüş demokrasinin toplumsal hayatın ve yönetim yapımızın her noktasında işlemesi gerekmektedir. Başta siyasetin kendi işleyiş biçimi olmak üzere karar alma ve seçim süreçlerinde, demokratik yöntem ve anlayışlar daha etkin bir şekilde hayata geçirilmelidir. Bu anlamda parça parça iyileştirmeler yapılmaktansa bütüncül bir yaklaşımla ruhu demokratik ve sivil olan bir Anayasa değişikliğinin zamanı gelmiş ve geçmektedir. Ülkemiz ve milletimiz bunu fazlasıyla hak etmektedir. Demokrasiyi ve özgürlükleri geliştirdiğimiz sürece bugün yaşanan pek çok sorunun da gerilerde kaldığını hep beraber göreceğimizden herkes emin olmalıdır.

Önümüzde, Aziz Atatürk'ün hepimize gösterdiği çağdaş uygarlık hedefine ulaşma yolunda, Cumhuriyetimizin l00. Yıl vizyonu bulunmaktadır. Türkiye'de değişimin öncüsü durumunda olan Meclisimiz, ülkemizin temel sorunlarını çözme, demokrasiyle taçlanmış Cumhuriyetimizin tüm niteliklerini koruyup yaşatma konusunda çalışmaya bundan sonra da kararlılıkla devam edecektir.''

aa



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,540 µs