En Sıcak Konular

Abbas ile Lieberman arasında söz düellosu

13 Temmuz 2009 13:28 tsi
Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile, Filistin'le barış görüşmelerinin yeniden başlaması halinde İsrail tarafının başkanlığını yapması beklenen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman arasındaki ipler geriliyor.

Abbas'ın, "Lieberman'ın Dışişleri Bakanlığı görevine atanmaması gerektiği" yolundaki sözlerine karşı Lieberman da Abbas'ın otoritesinin ve meşruiyetinin giderek kaybolduğunu öne sürdü ve "Filistinlilerin ancak yarısını temsil ediyor" dedi.

Hafta sonu Mısır gazetelerinden "Ekim"e yaptığı açıklamada, "İsrail Başbakanı olsaydım, Lieberman'ın yerine muhalefet lideri, Kadima Başkanı Tzipi Livni'yi atardım" diyen Abbas, Livni'nin koalisyonda bulunması halinde durumun daha farklı olacağını söyledi. Abbas ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bir süre önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya söylediği belirtilen, "Lieberman'dan kurtulup, yerine Tzipi Livni'yi getirmesi" şeklindeki sözlere de katıldığını ifade etti.

Bu sözlere karşı İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Abbas'ın Hamas tarafından da sürekli gündeme getirilen meşruiyetinin bulunmadığı savlarını kullandı. Lieberman, Abbas'tan, kamuoyunda kullanılan ismiyle bahsederek, "Ebu Mazen'in meşruiyeti tam değildir" dedi.

İsrail radyosu, Lieberman'ın açıklamalarının, Abbas'ın gazeteye "Filistinlilerin geri dönüş haklarından asla vazgeçmeyeceği" yolundaki sözlerine cevap olarak geldiğini ifade etti.

"Bu önerileri bir nimet olarak gördüğünü" söyleyen Lieberman, "Yerleşim inşaatlarının durdurulması talebi, onun (Abbas'ın) içinde bulunduğu zor durum ve yetersizliğin bir ifadesinden başka bir şey değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Lieberman, "Abbas'ın otoritesi ve meşruiyeti azaldıkça, beklentilerinin düzeyini artırdığını, duruşunu sertleştirdiğini" öne sürdü ve "Abbas'ın bu günlerdeki meşruiyetinin kaynağı nedir" diye sordu. Lieberman, "Biz Filistin Yönetimi ile bir anlaşma imzaladık. Biz bu anlaşmayı tüm Filistinlileri temsil eden Filistin Yönetimi ile yaptık. Ama bugün Batı Şeria'da Fatahland, Gazze'de ise Hamastan var. Abbas'ın temsil ettiği gerçekte hangisidir? En iyi senaryoya göre halkının yarısı" diye konuştu.

Abbas'ın açıklamalarına İsrailli siyasetçilerden de tepki geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Dani Ayalon, "Abbas'ın sözlerinin hoşgörülür bir yanı bulunmadığını" söylerken, "İsrail'in iç işlerine dış müdahalelerin kabul edilemez" olduğunu belirtti. Ayalon, bunun İsrail'in Yahudi devleti niteliğini yok edecek Filistinli mültecilerin geri dönüşünde ısrarlı olan bir Filistin liderinden gelmesinin de "daha vahim" olduğunu ifade etti.

Lieberman'ın Yisrael Beiteniu partisinden bakan Uzi Landau, İsrail'in ortaya çıkmasına yardımcı olacağı herhangi bir Filistin devletinin, "şer ekseninin bir parçası" olacağını öne sürerken, Şas partisi Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Eli Yişai, bu sözlerin, "Filistin tarafında konuşulabilecek biri bulunmadığının bir başka hatırlatması" olduğu görüşünü dile getirdi.

Kadima milletvekillerinden Nahman Şay da "İsrail'in siyasetine müdahalesinden dolayı Abbas'ı kınadı." Tzipi Livni ise Abbas'ın sözlerine karşı açıklama yapmamayı yeğledi.

-SOLANA'YA CEVAP-

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın "İsrail kabul etmese bile, bir tarih vererek, BM'nin Filistin devletini tanıması" yolundaki çağrısını da değerlendiren Lieberman, "Bunun AB'nin görüşü olduğunu sanmıyorum" dedi.

"Solana emekli olma yolunda. Emeklilik yolundaki herkes gibi, deklarasyonlar yaparak, arkasında bir şeyler bırakmak istiyor" diyen Lieberman, Ürdün ve Mısır'ı kastederek, "Bölgede var olan örneklerin, sadece görüşmelere dayandığı herkes için aşikardır. Barış zorlanamaz. (ABD Başkanı Barack) Obama da İsrail ve Filistinliler arasındaki doğrudan görüşmelerden başka alternatif bulunmadığını söylemiştir" diye konuştu.

-MISIR'A BÜYÜKELÇİ ATAMASI-

İsrail Dışişleri Bakanı, Maariv gazetesinde yayımlanan haberde, Mısır'a büyükelçi olarak, Dışişleri'nin dışından, partinin bir üyesi olan arkadaşı Şaul Kamisa'nın atanacağıyla ilgili eleştirileri de cevapladı.

"Mısır'a Büyükelçi Skandalı" başlığıyla verilen haberde, bu göreve asker kökenli birinin atanmasının Mısır ile ilişkiler açısından tedirginlik yaratacağı ifade edilerek, Lieberman'ın, daha önceki açıklamaları nedeniyle Mısır'la ilişkilerinin zaten iyi olmadığına işaret edildi. Haberde, Dışişleri Bakanlığından da bu atamaya tepkiler geldiği belirtildi.

Lieberman ise atamayı savunarak, Kamisa'nın başarılı bir askeri geçmişi olduğunu, aynı zamanda Romanya'da ve Ukrayna'da da temsilcilik görevlerinde bulunduğunu ifade etti. Lieberman, radyonun, Kamisa'nın profesyonelliğiyle ilgili sorusuna, "Profesyonel diplomat nedir" diye karşı soru yöneltti ve önceki hükümette de bu tür girişimlerin bulunduğunu belirtti.

Lieberman, yeni büyükelçinin Atama Komitesince de onaylanması gerektiğini hatırlattı.
 
aa



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,369 µs