En Sıcak Konular

İngiltere'den İsrail'e kısmi silah ambargosu

13 Temmuz 2009 12:50 tsi
İngiltere, İsrail savaş gemilerinin Gazze saldırısı sırasında kullanılması nedeniyle, gemiler için yedek parça ihracını durdurdu.

İsrail gazetesi Haaretz, İngiltere'nin İsrail'e dolaylı olarak ambargo uygulamaya başladığını yazdı. Gazete, İsrail'in elinde bulunan Sa'ar 4.5 savaş gemilerine İngiltere tarafından yedek parça sağlanacağını, ancak gemilerin İsrail'in Gazze saldırısı sırasında kullanılması nedeniyle İngiltere'nin anlaşma şartlarını göstererek yedek parça sağlamayı durdurduğunu yazdı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, birkaç gün önce İsrail Büyükelçiliği'ne konuyu haber verdi. Elçilik, İsrail'e geçtiği telgrafta, insan hakları örgütleri ve parlamento tarafından gelen baskılar nedeniyle böyle bir karar verildiğini bildirdi.

İngiltere tarafı 3 ay önce İsrail'e yapılan savunma ihracatını mercek altına almıştı. İncelemeler sonucunda hepsi Sa'ar savaş gemileri ile ilgili olarak 182 lisanstan 5'i iptal edildi. İngilitere tarafı, ambargonun savaş gemilerinin Gazze saldırısı sırasında kullanılmasından dolayı olduğunu bildirdi. Savaş gemilerinin Gazze'ye saldırı amacıyla kullanılması, anlaşma şartlarına aykırılık oluşturuyor.

Geçtiğimiz aylarda insan hakları kuruluşları İngiltere'nin İsrail'e tam silah ambargosu uygulaması amacıyla kampanya başlatmışlardı. İngiltere hükümeti bunu reddetmişti. Uluslararası Af Örgütü'nün Şubat ayında hazırladığı bir raporda da, İngiltere'nin İsrail insansız uçaklarına motor sağladığını belirlemişti. Filistinli insan hakları örgütü El-Hak da, İngilitere Hükümeti aleyhine, Gazze saldırısını kolaylaştırması nedeniyle dava açmıştı.

Her ne kadar kısmi ambargo İsrail'e ihraç edilen silahların çok küçük bir kısmını oluştursa da siyasi olarak öneminin fazla olduğu düşünülüyor. Diğer ülkelerin de İsrail'e yaptıkları silah ihracatını yeniden değerlendirebilecekleri ve durdurabilecekleri ifade ediliyor. İsrail'e gösterileri bastırmada kullanılan savunma malzemelerinden satan Belçika'nın, İsrail'e ambargo uygulayabilecek sıradaki ülke olduğu tahmin ediliyor.

dunyabulteni



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,106 µs