En Sıcak Konular

İran'ın dini liderlerinden Çin'e sert tepki

13 Temmuz 2009 12:13 tsi
İran'da önde gelen dini liderlerden Büyük Ayetullah Nasir Mekarim Şiraz, Lütfullah Safi Gülpaygani ve Nuri Hamedani, "Sincan Uygur Özerk Bölgesinde çok sayıda Müslümanın öldürülmesi, yaralanması ve tutuklanmasını" kınadı.

"Merce-i Taklid" konumundaki dini liderler Şirazi, Gülpaygani ve Hamedani, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde Müslüman Uygur Türklerine yönelik şiddet olayları ve insan hakları ihlalleriyle ilgili ayrı ayrı bildiri yayımladı.

Büyük Ayetullah Şirazi, "Sincan'da Müslümanların yaygın bir şekilde öldürülmesi ve baskıya maruz kalması yönündeki tüyler ürpertici haberler, tüm Müslümanları ve özgür vicdanları derinden yaralamıştır" ifadesini kullandı.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi topraklarının, Çin'in sadece altıda birini oluşturduğunu ve nüfusunun çoğunun da Müslüman olduğunu belirten Şirazi, bölgede çok az sayıda komünist Hun azınlığının yaşadığını kaydetti.

"Olayın, Müslümanlar ile Han ırkçıları arasındaki bir çatışma" veya "etnik çatışma" olarak değerlendirilemeyeceğini kaydeden Şirazi, "Çin yönetiminin, Müslüman karşıtı grupları desteklemesi, Müslümanlara yönelik ağır baskı uygulanması ve camilerin kapatılması, bölgedeki Müslümanlara karşı entrika ve komploları gösteriyor" dedi.

Şirazi, "halkı ve yöneticileri, Sincan'daki olaylara karşı tepki göstermeye" çağırdı.

-"TAHRAN YÖNETİMİ SAĞLAM TUTUM SERGİLESİN"-

Büyük Ayetullah Gülpaygani de bildirisinde, "mazlum ve savunmasız Müslümanların ölümüne ve temel insan haklarının ihlaline neden olan üzücü olayları" kınadı.

Gülpaygani, "İslam ülkeleri, hiçbir ayrım yapmadan, tüm dünyada Müslümanların haklarının ihlaline karşı seslerini yükseltmeli" dedi.

Çin yönetimi ve halkının, İran ve diğer Müslüman ülkelerle yakın, dostça, ekonomik ve siyasi ilişkileri olduğunu kaydeden Gülpaygani, "Bu, onların bölgedeki Müslüman kardeş ve bacılarımıza yönelik aşırı baskı uygulaması karşısında sessiz kalmamızı haklı çıkarmaz" ifadesini kullandı.

Gülpaygani, "Tahran yönetiminden de, sessizliğini bozarak, bölgedeki şiddete karşı sağlam ve uygun bir tutum sergilemesini" istedi.

-"KARDEŞLERİMİZİ YALNIZ BIRAKMAMALIYIZ"-

Büyük Ayetullah Hamedani de "Sincan'da azınlıkta olan ırkçı Hanların saldırıları sonucu çok sayıda Müslümanın öldürülmesini" kınadı ve "İster Doğuda, ister Batıda olsun, bir tek Müslüman bile zulme uğradığında buna karşı çıkmak her Müslümanın görevidir" dedi.

"Maalesef son günlerde Çin'de büyük cinayetler işlenmiştir" ifadesini kullanan Hamedani, bildirisini, "Çin yönetiminin, bölgedeki Müslümanlara baskı ve zulümleri karşısında hiçbir Müslüman ve özgürlük yanlıları sessiz ve kayıtsız kalmamalı" diye sürdürdü.

Hamedani, "bütün Müslümanlardan ve özgürlükten yana tüm insanlardan, bu cinayetlere karşı sert tepki göstermelerini" istedi.

"Çin yönetiminden, suçluları cezalandırmasını ve vatandaşların hukukuna riayet etmesini istiyoruz" diyen Hamedani, "İslam Cumhuriyeti hükümeti de sessiz kalmamalı, gerekli girişimlerde bulunmalı, kardeş ve bacılarımızı yalnız bırakmamalı ve İslami görevini yerine getirmeli" ifadesini kullandı.

-MUTTEKİ'NİN TEMASLARI-

İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçi ile dün yaptığı telefon görüşmesinde, Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki gelişmelerin "İslam dünyasında endişeye neden olduğunu" belirtmişti.

Mutteki, "Sincan'daki Müslümanların huzur ve güvenliklerinin sağlanmasının zaruri olduğunu" söylemişti.

Mutteki, ayrıca Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile de Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki olayları görüşmüştü.

aa



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,987 µs