En Sıcak Konular

İşte CHP'nin kararı

13 Temmuz 2009 12:12 tsi
CHP Grubu Anayasa Mahkemesi'ne başvuru için karar alacak. Genel Başkan Deniz Baykal açıklama yapıyor.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, askerlere sivil yargı yolunu açan yasanın, usul yönünden değil esas yönünden yanlışlık içerdiğini açıkladı. CHP Genel Merkezi'nde yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gitme gerekçelerini anlatan Baykal, söz konusu yasaya sadece usul yönünden değil esas yönünden de itirazları olduğunu söyledi. ''Darbelerin önüne geçilebilmesi ve darbecilerin yargılanmasının sağlanması'' gibi yaklaşımların birer aldatmacadan ibaret olduğunu öne süren Baykal, mevcut yasalarla darbecilerin sivil mahkemelerde yargılanabileceğini savundu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, askere sivil yargı yolunu açan yasa ile ilgili partisinin görüşlerini açıklıyor. Baykal, yasanın gece yarısı apar topar Genel Kurul'da müzakere edilmeden geçirildiği görüşünde. İşte açıklamaları...

"Yargıdaki düzenleme gece yarısı verilen bir önerge ile yapıldı. Bu bilinçli olarak parlamentodan komisyondan kamuoyundan kaçırılan bir düzenlemedir. Bu kadar önemli bir düzenlemenin bir rastlantı sonucu gece yarısı oldu bittisiyle yapılmasını kimse bize kabul ettiremez. Bu kadar önemli bir değerlendirmeden TBMM başkanının bile haberi yok. Bu kadar önemli bir yasa çıkarıyormuşuz, çağ açıp kapatıyormuşuz ama kimsenin haberi yok.

Bir özensizlik bir dikkatsizlik bir acele. Bu bir usül yanlışı değil esas yanlışıdır. Bu bir karartmadır. Olay gizlenmeye çalışılmıştır. Burada bir bilgi kirliliği yaşanmıştır.

Bunun Yasayı darbeyi önlemek için yaptığınızı söylüyorsunuz. Darbeyi sivil mahkemeler önlüyor. Kimi kandırıyorsunuz. Birinci yanlışlık buradadır.

Cumhurbaşkanının onayladığı düzenleme Anayasa'ya aykırıdır. Bu kadar Anayasa'ya aykırılık tartışmaları yapılırken Cumhurbaşkanı'nın hiç bir şey söylememesi manidardır. Bu kadar kritik bir yasayı onaylarken hiç bir şey söylemeyeceksiniz. Bu anlaşılmazdır. Burada bir değil iki önerge var. Burada iki vuruş vardır.

Üçüncü karartma bu yasanın AB'nin talepleri doğrultusunda yapıldığı konusudur. AB'nin askerlerin sivil mahkemede yargılanması konusunda hiç bir talebi yoktur. Düzenlemenin AB talebiyle yapıldığı iddiası külliyen gerçeklerden uzaktır." 

 
 



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,154 µs