En Sıcak Konular

Toptan: Meclis 233 kanun çıkarttı

13 Temmuz 2009 12:07 tsi
TBMM Başkanı Köksal Toptan, yasama faaliyetlerine ilişkin verilerin, TBMM'nin çalışma temposunu en açık şekilde ortaya koyduğunu, 23. Dönem başından beri Meclisin çıkarttığı kanun sayısının 233'e ulaştığını bildirdi.

Toptan, 23. Dönem 3. Yasama Yılı'nın kapanışı nedeniyle TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına, yasama yılında hayatını kaybeden milletvekili, devlet ve siyaset adamlarını anarak başlayan Toptan, helikopter kazasında hayatını kaybeden, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun yokluğundan üzüntü duyduğunu ifade eti.

Toptan siyaset, sanat ve düşünce hayatında önemli katkılarda bulunan İstanbul milletvekilleri Osman Yağmurdereli ve Gündüz Suphi Aktan ile Meclisin 11. Başkanı Sabit Osman Avcı'yı da rahmetle andığını kaydetti.

Kurtuluş Savaşı'nın son gazisi Mustafa Sekip Birgöl'ün 14 Kasım 2008'de Meclis'te büyük bir katılımla düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandığını anımsatan Toptan, “Böylece bize gurur ve onur duyacağımız bir tarih bırakan kahramanlardan olan son gazimize milletimizin şükran duygularını Meclisimiz olarak sunmuş olduk” dedi.

VERİMLİ BİR YASAMA YILI

Meclisin yasama, denetim ve yönetim faaliyetleri bakımından verimli bir yasama yılını geride bıraktığını belirten Toptan, Meclisin en üst yönetim organı olan Başkanlık Divanının, bu yasama yılında yaptığı toplantılarda 20 karara imza atığını bildirdi.

Toptan, Meclisin, ana işlevi olan yasama alanında oldukça yoğun çalışmalar yaparak ülkenin ve milletin sorunlarının çözümü için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeleri hayata geçirdiğini ifade etti.

Yasama faaliyetlerine ilişkin verilerin, TBMM'nin çalışma temposunu en açık şekilde ortaya koyduğunu dile getiren Toptan, bu yasama yılında Meclise 92 kanun tasarısı, 168 kanun teklifi verildiğini, tasarı ve teklifler sonucunda toplam 117 kanun çıkartıldığını kaydetti.

Toptan, bu yasama yılında kanun tasarılardan 110'u, kanun tekliflerinden 44'ü olmak üzere toplam 154'ünün kanunlaştığını, bu tasarı ve tekliflerin bir kısmının komisyonlarda birleştirildiğinden kanunlaşan işlerin sayısı ile çıkan kanunların sayısı farklılık arz ettiğini söyledi.

“MECLİS, 233 KANUN ÇIKARTTI”

23. Dönem başından beri Meclisin çıkarttığı toplam kanun sayısının 233'e ulaştığını belirten Toptan, şöyle devam eti:
“Bu kanunlardan biri 3. Yasama Yılı'nda, olmak üzere 3 tanesi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bir kez daha görüşülmek üzere Meclisimize iade edilmiştir. Toplam 194 yasama dokunulmazlığı tezkeresi gelmiş, böylece 23. Dönemde gelen tezkere sayısı 415'e yükselmiştir. Ayrıca bu yasama yılında alınan 17 TBMM kararıyla birlikte 23. Dönemde toplam karar sayısı 50'ye ulaşmıştır.

Meclisimiz tarafından çıkarılarak yürürlüğe giren Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Kanunun başta parlamentomuz olmak üzere toplumumuzda geniş kabul görmesi ve uygulanmasından duyduğum memnuniyeti özellikle belirtmek istiyorum. Parlamentomuzda milletvekillerimizin ve çalışan personelimizin bu yasaklara uyması örnek alınabilecek ve takdire değer bir davranıştır.

Geleceğimiz ve toplum sağlığımız açısından büyük önem taşıyan bu yasanın sigara tekellerinin tüm engelleme gayretlerine rağmen hayata geçmesinden de mutluluk duyuyorum.

Sigara yasağı kapsamının 19 Temmuzdan itibaren genişlemesi nedeniyle bu konuda başta spor kulüplerinin yöneticileri olmak üzere herkesin daha duyarlı davranacağına da inanıyorum”

“93 BİN SAYFA TUTANAK TARİHE GEÇTİ”

Köksal Toptan, Genel Kurulun, yasama faaliyetlerini gerçekleştirmek için 111 birleşim, 496 oturum yaptığını, 583 saat 40 dakika çalıştığını, bu faaliyetlerin 28 bin 61 sayfa tutanakla tarihe kaydolunduğunu bildirdi.

Toptan, Meclisin ana çalışma birimleri olan komisyonların da toplam 452 saat 39 dakika çalıştığını ve 8 bin 25 sayfa tutanak tutulduğunu kaydetti.
23. Dönemin başından beri Genel Kurul'un bin 425 saat 10 dakika çalıştığını ve 67 bin 816 sayfa tutanak tutulduğunu belirten Toptan, bu rakamlara komisyonların çalışmaları da eklendiğinde Meclisin toplam 3 bin 91 saat 23 dakika çalıştığını ve 93 bin 476 sayfa tutanak tutulduğunu söyledi.



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,699 µs