En Sıcak Konular

İşte ÖSS sonuçları ve şampiyonları

13 Temmuz 2009 10:43 tsi
ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın basın toplantısı ile duyurduğu sonuçlara göre 1 milyon 229 bin öğrenci (yüzde 92,8) ÖSS'yi kazanma barajı olan 145 ve üzerinde puan aldı.

SONUÇLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN


Fatih Koleji üst üste 6. kez ÖSS birincisi çıkardı

Altı puan türünde beş öğrencinin birincilik kürsüsüne çıktığı son ÖSS'ye Fatih Koleji damgasını vurdu. İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Serhat Güzel'in zirveye oturmasıyla kolej, son altı yılda üst üste Türkiye birincisi çıkaran tek okul olma başarısını gösterdi. Kolejin altı öğrencisi de sıralamada ilk 10'a girdi. YÖK'ün sürpriz bir şekilde baraj puanlarını indirmesine rağmen sınavda başarı oranı soruların zorluğu sebebiyle geçen yıla göre önemli oranda düştü. Sınava giren öğrenci sayısı 190 bin azalmasına rağmen 30 bin öğrenci sıfır çekti. Türkçe ve sosyal soruları adayları zorlarken, 'Sosyal Bilgiler 2' testinin tamamını, derece yapanlar bile çözemedi.

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın basın toplantısı ile duyurduğu sonuçlara göre 1 milyon 229 bin öğrenci (yüzde 92,8) ÖSS'yi kazanma barajı olan 145 ve üzerinde puan aldı.

Sosyal 2'de en fazla 28 soru çözen çıkarken, geçen sene de zor olmasına rağmen Sosyal 2'nin tamamını 39 öğrenci, 29'unu ise 87 öğrenci çözmüştü. 30 soruluk Edebiyat-Türkçe testinde ise geçen sene 396 öğrenci tüm soruları çözerken, bu sene 61 öğrenci çözebildi. Öğrenciler genel olarak fen testine dokunmamayı tercih ederken, soruların kolay geldiği matematikte başarı yükseldi. ÖSS'de 12'si özel okullardan 3'ü kız 17 öğrenci ilk üç dereceyi paylaştı. 643 bin kontenjanın bulunduğu üniversitelere açıköğretimle birlikte bu yıl 900 bin civarında öğrenci yerleşecek. Böylece sınavı kazanan ve sınavsız geçiş başvurusunda bulunan üç öğrenciden ikisi üniversiteli olabilecek.

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın basın toplantısı ile duyurduğu sonuçlara göre bu yılki ÖSS'ye 1 milyon 324 bin öğrenci girdi, 26 bin öğrenci ise başvurduğu halde sınava gelmedi. 1 milyon 229 bin öğrenci (yüzde 92,8) ÖSS'yi kazanma barajı olan ve yüksekokulları tercih edebilmek için gerekli olan 145 ve üzerinde puan aldı. 94 bin öğrenci ise (yüzde 7,1) 145 puanı geçemediği sınavda başarısız oldu. ÖSS'de bir fakülteyi tercih edebilmek için gerekli olan 165 puanı ise 1 milyon 87 bin (yüzde 82,1) öğrenci geçti. YÖK sonuçların açıklanmasından 3 gün önce, baraj puanlarını geçebilmek için gerekli olan başarı oranını yüzde 5 düşürmeseydi, 90 bin civarında öğrenci 165 puanı, 100 bin civarında öğrenci de 145 puanı geçemeyecekti.

Öğrenci başarısızlığını testlerdeki soruların 'biraz zor olması ve lise son sınıf öğrenci sayısının bu yıl fazla olmasına' bağlayan ÖSYM Başkanı Yarımağan, sıfır alanların araştırmaya değer bir konu olduğunu söyledi. Yarımağan, "Matematik testini biraz kolaylaştırmışız, öğrencilere en zor gelen testimiz Sosyal Bilimler olmuş. Geçen yıla göre Türkçe testinin başarısının 4 puan düştüğünü görüyoruz. Bu sene Türkçe testimiz geçen yıllara göre biraz zor olmuş. Diğer testlerimizde önemli bir zorluk yok. Özellikle 2 numaralı testlere cevap veren aday sayısı azalmış. Ortalamalar düşmemiş; fakat cevap veren aday sayılarında geçen yıla göre ciddi bir azalma var. Lisedeki alanı fen olduğu halde bu öğrencilerin yüzde 55'i fen testine hiç dokunmamış." dedi.

Puan türlerine göre birinci olan adaylar:

ÖSS SÖZ-1 Puan Türü:

Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi'nden Mustafa Öztürk.

ÖSS SÖZ-2 Puan Türü:

İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Serhat Güzel.

ÖSS Sayısal-1 Puan Türü:

Aydın Fen Lisesi'nden Gülşen Yücel.

ÖSS Sayısal-2 Puan Türü: İzmir Özel Fatih Fen Lisesi'nden Çağatay Ermiş.

ÖSS Eşit Ağırlık-1 Puan Türü:

Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi'nden Mustafa Öztürk.

ÖSS Eşit Ağırlık-2 Puan Türü:

İstanbul Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Mücahit Erdoğan.

ÖSS Dil Puan Türü:

(İNGİLİZCE) Birinci: Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay Dertsiz.

(ALMANCA) Birinci: Özel Alman Lisesi'nden Mertcan İpek.

(FRANSIZCA) Birinci: İstanbul Galatasaray

Lisesi'nden Muazzez Çiğdem Oba.

SOSYAL BİLİMLER, FEN LİSELERİNİ GEÇTİ

ÖSS'den her yıl başarıyla çıkan Fen Liselerini bu yıl sosyal bilimler liseleri geçti. Bu okullardan ÖSS'ye giren 316 öğrencinin hepsi bir fakülteyi tercih edebilecek puan aldı. Sosyal bilimleri, 6 bin 584 öğrencisinin yüzde 99,86'sı 165 ve üzerinde puan alan fen liseleri izledi. Anadolu liseleri de en başarılı üçüncü lise oldu. En başarısız liseler ise geçen seneki gibi akşam liseleri oldu.

İSTANBUL, BAŞARILI İLK 10 İL ARASINDA YOK

İllere göre başarı sıralaması açıklanırken, Sayısal-1 puanına göre en başarılı 3 il Karaman, Kayseri ve Denizli oldu. Sözel-1 puanına göre ise en başarılı 3 il Niğde, Aydın, Nevşehir. Sınavın en başarısız üç ili Ardahan, Hakkari ve Şırnak. İlk 10'a giremeyen İstanbul ilk üçe 8 öğrenci sokarken, derece almayan Ankara'nın ilk 10'da olması 'bireysel başarı' ile 'kitlesel başarı' ayrımını ortaya koydu.

KIZLAR ERKEKLERDEN BAŞARILI

Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınavda kızlar erkeklerden daha başarılı çıktı. Kızların yüzde 85,9'u, erkeklerin ise yüzde 79'u 165 barajını geçti. Son sınıf düzeyindeki adayların yüzde 82'si 165 ve üzerinde puan alırken, eski mezunların yüzde 70'i, üniversite öğrencilerinin yüzde 87'si, üniversite mezunlarının ise yüzde 88'i 165 ve üzerinde puan aldı.

TERCİH KILAVUZU 200 SAYFAYI BULDU

Yükseköğretim kontenjanlarının son iki yılda önemli oranda artması Tercih kılavuzunu 200 sayfanın üzerine çıkardı. Kılavuzun prova baskısını gösteren ÖSYM Başkanı Yarımağan, "Oldukça kalın. 200 sayfayı aşan bir kılavuz oldu. Çünkü yükseköğretim programlarının sayısı giderek artıyor." dedi. Tercih kılavuzu, 16 Temmuz 2009 gününden itibaren ÖSYM'nin internet sayfasından yayınlanacak.

Şampiyonlar tıp okumak istiyor

1 milyon 324 bin adayın katıldığı son ÖSS'de sonuçlar belli oldu. 6 puan türünde 5 öğrenci birincilik kürsüsüne çıkarken, ilk üçler arasında İstanbul 6, İzmir 2, Kayseri 2, Adana 2, Bursa 2, Antalya 1 ve Aydın 1 derece çıkardı. Son ÖSS'ye FEM Dershaneleri damgasını vurdu. Eşit Ağırlık-2 puan türünde Mücahit Erdoğan, Sözel- 2'de Serhat Güzel, Türkiye 1.si oldu. Sonuçların açıklanmasıyla büyük sevinç yaşayan ÖSS şampiyonları, İstanbul FKM'de aileleri ve öğretmenleriyle başarıyı kutladı. Sözel-2 Türkiye 1.si Serhat Güzel, birinci olmasında öğretmenleri ve ailesinin büyük payı olduğunu söyledi. Çok ders çalışmadığını, sadece programına ve ders saatlerine harfiyen uyduğunu belirten başarılı öğrenci, Şanlıurfalı. 6 kardeşi olan Serhat, OKS'yi kazanarak İstanbul'a gelmiş. Fatih Koleji'ne devam ederken FEM Dershaneleri'nde rehberlik öğretmenleriyle sıkı bir çalışma yürütmüş. Serhat Güzel, tıp fakültesinde okumak istiyor.

EA-2'de Türkiye 1.si olan Mücahit Erdoğan ise öğretmen bir baba ile ev hanımı bir annenin çocuğu. İstanbul Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nde okuyan Erdoğan, hayallerinin gerçekleştiğine hâlâ inanamıyor. 'Bu kadar başarılı olacağını düşünmediğini' söyleyen Erdoğan'a öğretmenleri daima başarılı olacağı yönünde destek olmuş. Şampiyon Mücahit'in hayalinde de tıp okumak var. Okumak istediği okul ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi. FEM öğrencisi ve SAY-2'de Türkiye 2.si Ömer Yakar'ın da hedefinde Hacettepe Tıp var. SÖZ-1 ve EA-1'de Türkiye 2.si Ali Can Göksel ise bilgisayar mühendisliğini düşünüyor. FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, dershanenin yıllardır artarak süren başarısını "Bizim başarımız sistem değişse de ona adapte olabilmemizdir." şeklinde açıklıyor. Önümüzdeki yıl yepyeni bir sınav sistemi geleceğine dikkat çeken Ardıç, "Bizim için değişen bir şey yok. Yine başarılı olacağız." vurgusu yapıyor.

Aşırı ders çalışması korkutmuş

Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi öğrencisi Mustafa Öztürk'ü birinciliğe götüren ÖSS'ye hazırlık hiç de kolay olmamış. Dönem dönem aşırı derecede ders çalışması anne ve babasını korkutmuş. Baba ve anne, çocuklarının, odasında sabaha kadar ders çalıştığını, duvarlara yazdığı ders notlarının halen yerinde durduğunu söylüyor. ÖSS sınavı Sözel ve Eşit Ağırlık bölümlerinde ayrı ayrı Türkiye birincisi olan Mustafa Öztürk'ün evinde büyük mutluluk yaşandı. Öztürk ailesi, çocuklarının birincilik sevincini telefonla kutlayabildi. Dershane tarafından 3 gün önce gezi için İstanbul'a götürülen Mustafa Öztürk, ÖSS sonuçlarının açıklandığı basın toplantısına katıldı ve birinci olduğunu burada öğrendi. Oğlunu telefonla arayarak birinci olmasını kutlayan ev hanımı anne Firdevs Öztürk, gözyaşlarını tutamadı. Çok heyecanlı olduğunu anlatan anne, bu başarıyı beklediklerini hatırlattı. Mali müşavir olan baba Mehmet Öztürk, Mustafa'nın ders çalışma saatinin fazla olması, sabaha kadar ders çalışmasının kendilerini korkuttuğunu anlattı. Öztürk, "Birçok kez fazla ders çalıştığı konusunda Mustafa'yı ikaz ettik. Ara vermesini bile istedim. Ama bizden daha sakindi, 'Baba ben program yaptım. Endişe etmeyin.' diyordu. Her ailenin bu sevinci yaşamasını isteriz." diye konuştu.

GÜLŞEN YÜCEL, KANSER ARAŞTIRMALARI YAPMAK İSTİYOR

ÖSS Sayısal-1 Puan türünde Aydın Fen Lisesi'nden birinci olan Gülşen Yücel de doktor olmak istiyor. Kanser araştırmaları yapmak isteyen Gülşen, önceleri mühendis olmak istemiş. Gülşen, "Ancak tıp, manevi tarafı daha yüksek bir meslek. Her halükarda para kazanacağız; ama insanların 'sağ olun', 'doktor hanım bizi iyi etti' demeleri bence daha önemli. Bu yüzden doktor olmak istiyorum." dedi.

ÖSS Sayısal 2 Puan türünde Türkiye birincisi olan İzmir Fatih Fen Lisesi öğrencisi Çağatay Ermiş de, sınavda iyi sonuç alabilmek için elinden geldiğince gayret gösterdiğini belirterek, "Çok çalıştım; ama kesinlikle hırsa kapılmadım, çirkinleştirmedim. Bundan sonra sınava girecek arkadaşlara da tavsiyem budur." dedi. Çağatay Ermiş de tıp okumak istiyor 



Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,225 µs