sınavı ! | " /> sınavı ! | "/>

En Sıcak Konular

Deniz Baykal'ın sınavı !

13 Temmuz 2009 09:58 tsi
Deniz Baykal'ın sınavı ! CHP'de karar günü. Deniz Baykal'ın çağrısı üzerine bugün toplanacak olan CHP Grubu, darbe teşebbüsünde bulunan askerlerin sivil mahkemde yargılanmasını öngören düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürüp götürmeyeceğine karar verecek.

CHP, demokratikleşme yolunda önemli bir reform olarak görülen düzenlemeyi önce desteklemiş sonra geri adım atmıştı.

CHP, askere sivil yargı yolunu açan yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor. CHP grubu, Meclis'in tatilde olmasına rağmen bugün toplanarak, bu konudaki kararı alacak.

Cumhurbaşkanı Gül'ün sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını engelleyen ve askerlere de sivil yargı yolunu açan yasayı onaylamasının ardından Baykal ve diğer parti yöneticileri, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıklamışlardı. Baykal, başvuruyu gerçekleştirebilmek için milletvekillerin Pazartesi günü saat 11.00'de olağanüstü grup toplantısına çağırdı. Deniz Baykal başkanlığında bugün parti genel merkezinde yapılacak toplantıda Anayasa Mahkemesi'ne başvuru için karar alınması bekleniyor.

CHP grubu düzenlemeyi mahkemeye taşımak için imza toplayacak. Yönetim imzaların yetişmesi halinde yasanın kısmen iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

HUKUKÇULARDAN TEPKİ

Askere sivil yargı yolunu açan yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak olan CHP'ye hukukçulardan tepki geldi. Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Adnan Küçük, CHP'nin girişiminin demokrasiyi ilerletme çabalarına sekte vurduğunu belirtirken, eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararının halktan, hukukçulardan ve CHP tabanından destek görmediğini ifade etti.

VATANDAŞ SORACAK

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Kamalak ise şunları söyledi: "Türkiye bu kanunla geri dönüşü olmayan noktaya gelmiştir. Bu kanun Türkiye siyasetinin belirlenmesinde çok önemli bir rol oynayacaktır. Anayasa Mahkemesi bu kanunu iptal etse bile, TBMM yeni bir düzenleme yapacaktır. Bu düzenleme elbette Türkiye'yi getirdiği noktadan geriye götüremeyecektir. Millet bundan sonra meydanlarda liderlere 'demokrasiden yana mısınız, darbeden yana mısınız?' diye soracak."


Demokrasi için büyük handikap

Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Adnan Küçük: "CHP'nin tutumu demokratikleşmeyi ilerletme çabalarına sekte vurmaktadır. Demokrasi dediğimiz şey askeri bürokrasinin kendi içinde kalması, kendi görevi dışındaki alanlara müdahil olmamasıdır. Düzenleme tam da bunu sağlamaktadır. Yeterli mi? Elbette ki değil. Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin Anayasa'da yer alması ciddi bir sorundur. CHP'nin bu tutumunun yansıttığı zihniyet; Türk demokrasisi için en büyük handikapı oluşturmaktadır."


Paksüt davadan çekilmelidir

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel: "Endişem odur ki Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla birlikte mahkemelerdeki davalarda da geriye gitme sözkonusu olur. Bu yasal düzenleme ve mahkemenin iptal kararı Ergenekon davasını bir şekilde etkileyecektir. Anayasa Mahkemesi üyelerinin birinin eşinin de Ergenekon sanığı olması dikkate alınmalı. Osman Paksüt'ün böyle bir davada görüşmelere herhangi bir şekilde katılmaması gerekir. Bu kişi taraf haline geldi. Reddi hakim yapılması ve çekilmesi gerekir.”

yenişafak



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,840 µs