En Sıcak Konular

'Bu yaz uzun olacak'

13 Temmuz 2009 09:55 tsi
'Bu yaz uzun olacak' Obama, Afganistan'daki çatışmaların daha da süreceğini kaydetti. ABD lideri müttefik ülkelerden destek beklediğini söyledi. İngiltere ise 1500 askeri geri çekeceğini açıkladı

Afganistan'da giderek güçlenen Taliban'a karşı ABD ve beraberindeki güçler hemen hemen her hafta bir operasyon düzenliyor. Ancak üst düzey yetkililerin büyük bir kısmı savaşın çok kolay bitmeyeceğini belirtiyor. Şimdi bu yetkililer arasında ABD Başkanı da girdi. Barack Obama, Taliban'a karşı halen süregelen askeri harekatın çok uzun süreceğini söyledi. İngiliz Sky News televizyon kanalına konuşan Obama, "Bu yazın uzun olacağınıbiliyorduk. Sert çatışmaların yaşanacağının da farkındaydık. Hala önümüzde uzun bir yol var" dedi.

'BİZE DESTEK VERİN'
Müttefik ülkelerin, Afganistan'da istikrarın sağlanması için hem diplomasi hem de kalkınmayla destek vermesi gerektiğini de vurguladı. Önümüzdeki ay yapılacak Afganistan seçimlerine değinen Obama, "Taliban geriledi ancak yine de ciddi bir savaş içindeyiz. Seçimlerin ardından tüm dikkatimizi daha iyi bir Afgan ordusu nasıl yetiştiririz sorusuna yanıt bulmaya ayırmalıyız. Pakistanlılarla nasıl birlikte çalışırız" ifadelerini kullandı. Obama, müttefiklerinin desteğini beklerken en yakın müttefiki olan İngiltere'den beklemediği bir açıklamayla sarsıldı.

4 ABD ASKERİ ÖLDÜ
İngiliz Independent gazetesinin haberinde, Başbakan Gordon Brown'un gizlice Afganistan'daki asker sayısını azaltmayı planladığı belirtildi. "Brown'un gizli planı" başlıklı haberde, "Savunma Bakanlığı yetkililerinin güçlenen Taliban karşısında daha fazla güç istediği bir dönemde bakanlar İngiliz askerinin sayısını azaltıyor" ifadeleri kullanıldı. Gazeteye göre, Brown yaklaşık bin 500 askeri geri getirmek istiyor. Öte yandan Afganistan'da bombalı saldırıda 4 NATO gücü askerin yaşamını yitirdiği kaydedildi. ABD ordusundan yapılan açıklamada, saldırının ülkenin güneyinde meydana geldiği belirtildi. Bu yıl Afganistan'da ölen Amerikalı asker sayısı 106'ya çıktı. Geçen yıl da ülkede 151 Amerikalı asker ölmüştü.


OĞUL LADİN: BABAM ÇOK KÖTÜ BİRİYDİ
El Kaide lideri Usame bin Ladin'in oğlu, babasının çok kötü bir adam olduğunu söyledi. Oğul Ömer bin Ladin, "Büyüyen Bin Ladin" adlı yeni kitabında babasının köpeklerini zehirlediğini yazdı. Babasının kimyasal deneyler yaptığını anlatan oğul Bin Ladin (28), bu testlerde köpeklerinin de kullandığını öne sürdü. "Bir gün köpeklerimi bulamadım. Onları deneylerinde kullanıp öldürmüş. Bütün gün ağladım ve daha sonra ondan nefret ettim" ifadelerini kullanıyor. Annesi Necma ile yazdığı kitapta ayrıca babasının ölümden iki saat önce haber alarak kurtulduğunu yazdı.

"BİN LADİN PAKİSTAN'DA DEĞİL"
Pakistan İçişleri Bakanı Rehman Malik, Bin Ladin'in Pakistan'da olmadığını söyledi. Malik, "Burada olsaydı bilirdik. Bölgede binlerce askerimiz var. İstihbaratımıza göre Ladin Afganistan'da" ifadelerini kullandı. Bin Ladin de yeni yayımladığı bir videoda, Pakistanlı liderleri "Şeytan'ın müttefikleri" şeklinde nitelendirdi. Videoda, "Şeriatın kurulmasını mı destekliyorsunuz yoksa kurulmasını isteyenlere savaş açanlardan yana mısınız? Zerdari ve ordusu Şeytan'ın müttefikleridir" dedi.

KÖLE PAZARINI GEZDİLER
Babası Kenyalı olan ABD Başkanı Obama, Gana'da İngilizlerin 17'nci yüzyılda köle pazarı olarak kullandığı bir kaleyi gezdi. Ataları Afrikalı köleler olan eşi ve iki kızıyla gezen Obama, "Ataları Afro-Amerikalı olan iki kızımın kapıdan girip çıkmalarını asla unutmayacağım. Gelecek ne kadar belirsiz de olsa, rüzgâ0r her zaman insanlığın ilerlediği yöne doğru esiyor" dedi.



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,691 µs