En Sıcak Konular

Yeşil İstanbul'un faturası 200 milyon TL

13 Temmuz 2009 09:52 tsi
İstanbul'un yeşillenmesi, çiçekler ve ağaçlarla donatılması için belediye 30 müteahhide iş veriyor, 9 bin kişi çalışıyor. Güzel görüntünün faturası ise 200 milyon lirayı buluyor.

İSTANBUL’un çevre yolları ve ana arterleri, son yıllarda rengarenk çiçeklerle bezendi. Otoyollardaki çarpık yapılaşmanın en belirgin örnekleri olan boyasız ve kötü görünümlü binalar da bir kaç yıl önce dikilen ağaçlarla kapanmak üzere. Kente ilkbahar ve sonbaharda toplam 40 milyon kök çiçek dikiliyor. 50 milyon metrekare yeşil alana bakım yapılırken, yılda 2 milyon metrekare yeni yeşil alan oluşturuluyor. Yılda 3 milyon metrekare çim ekilip, 200 bin ağaç dikilen İstanbul’da, güzel görüntünün maliyeti 200 milyon lirayı buluyor. Yeşil alan oluşturulması, bakımı ve çiçek üretimi yaklaşık 9 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

30 müteahhit var

Çevre düzenleme çalışmaları özellikle O-2 çevre yolunda yoğunlaşıyor. Büyükşehir Belediyesi, yollar dışına su havzaları, parklar ve mezarlıklara dekoratif özelliği bulunan çiçekler ekiyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün açtığı ihalelerle, yeşil alanların bakımı ve yeni yeşil alan oluşturulması 30 müteahhit firma tarafından yapılıyor.

Bu firmalarda dönemsel olarak 3 bin 500-4 bin vasıfsız işçi, bahçıvan, 500 mühendis çalışıyor. Yeni yeşil alan oluşturma işlerinde ise müteahhit firmalardan 1000 kişi görev yapıyor. Kent genelindeki bakım ve yeni yeşil alan oluşturma çalışmalarına Park Bahçeler Müdürlüğü’nün 500 kişilik teknik ekibi destek veriyor.

Yeşil alanlarda kullanılan ağaç, çim ve çiçekleri Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün müteahhidi belediye şirketi İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ. İstanbul ve Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki köylülere alım garantili olarak ürettiriyor.

İstanbul’u yeşillendirme projesi kapsamında yeşil alan düzenlemesi yapılacak arazi, kazılıp, doldurularak düzgün hale getiriliyor. Daha sonra sulama ve ışıklandırma sistemi yapılarak, arazi ekime hazırlanıyor.

78 köyde üretiliyor

İstanbul’un her mevsim rengarenk görüntüye kavuşmasını sağlayan çiçekler Çatalca, Silivri, Şile, İzmir Bayındır ve Yalova’daki 78 köyde üretiliyor. Ağaç A.Ş.’nin köylülere alım garantili ürettirdiği çiçeklerin tanesine 25 kuruş ödüyor. Proje sayesinde çiçek üretiminde çalışan 1500 köylü ile çiçek üretim merkezlerinden 1500 olmak üzere 3000 kişiye istihdam sağlanıyor.

200 bin ağaç dikiliyor

İstanbul’a her yıl Kasım-Aralık ve Şubat-Mart aylarında yaşları 8-10 arasında olan 200 bin ağaç dikiliyor. Ağaçlandırma O-2 ve O-1 otoyolu çevresi ve kavşaklar ile İSKİ Havzaları, parklar, ana arter ve cadde kenarlarında yapılıyor. Adapazarı, Bursa, Yalova, İzmir’deki köylüler ve üreticilerden satın alınan 8-10 yaşındaki ağaçların tanesi türüne göre 40-60 lira arasında.

3 milyon metrekare çim

İstanbul genelinde 50 milyon metrekare aktif yeşil alan bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu alanlara her yıl 2 milyon metrekare daha ekliyor. Çiçek ekilen ve ağaçlandırılan alanlara her yıl ortalama 3 milyon metrekare hazır çim ekiliyor. Çim, Adapazarı, Edirne, Çanakkale ve İzmir’in üreticilerden satın alınıyor. Çimin metrekaresi belediyeye 6 liraya mál oluyor.

İSTANBUL’A HANGİ ÇİÇEKLER DİKİLİYOR

Yaz çiçekleri

İstanbul’a nisan ve mayıs aylarında ekilen 20 milyon kök yazlık çiçekler şunlar: Begonya, Tilki Kuyruğu, Vapur Dumanı, Yumrulu Begonya, Gazanya, B.Medine Çiçeği, Yenigine Camgüzeli, B.Camgüzeli, Bahçe Sardunyası, Katmer çiçekli Petunya, Yalınkat Çiçek Petunya, İpek Çiçeği, Elagöz, Bodur Ateş Çiçeği, B.Kadife, B.Karagöz Kadife, Pervane çiçeği, Yılız Çiçeği, Lilyum, sıklemen.

Kış çiçekleri

İstanbul’a eylül-ekim aylarında da 20 milyon adet kışlık Çuha, Menekşe, Minik Çiçekli Menekşe, Kasımpatı, Kır Papatyası, Aslanağzı, Portakal Nergisi, Bellis, Şebboy, Süs lahanaları, Lale, Sümbül, Muskari,Ters lale, nergis.

Hangi ağaçlar dikiliyor

Sarıçam, Karaçam, Sedir, Kızılçam, Göknar, Ladin, Fıstık Çamı, Meşe, Akçağaç, Dişbudak, Kestane, Çınar, Huş, Ihlamur, Erguvan, Sığla, Kamelya, Pittosporum, Ortanca, Ağaç Minesi ve Leylak.

230 bin kişilik istihdam projesi

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da 230 bin kişiye istihdam sağlayacak bir proje yaptıklarını belirterek, "Proje kapsamında İstanbul İl Özel İdaresi, İstanbul’un köylülerine uzun vadeli sera kredisi verecek. Biz de köylülere alım garantisi vereceğiz. Bizim desteğimizle çiçekçilikte gelişecek olan köylülerimiz kısa zamanda ihracata başlayacak" diyor.

Ağaç A.Ş. satış yapıyor

AĞAÇ A.Ş. İstanbullular’a da satış yapıyor. Şirket bu satışlardan ortalama yıllık, 2 milyon 500 bin lira kazanıyor. Ağaç A.Ş., Pendik ve Alibeyköy’deki iki fidanlığı, Avcılar, Kartal, Levent, Merter, Sarıyer ve Üsküdar’daki 6 bayii ile Florya, Emirgan ve Çamlıca korulardaki satış noktalarından ağaç ve çiçek almak mümkün. Ağaç AŞ’nin ağaç ve çiçek fiyatları şöyle:

Meyve fidanı: 3-12 TL.

Meyve Ağacı: 60-300 TL.

Çalı grubu: 1.25-20 TL.

Sarmaşık: 4.5-35 TL.

Çam grupları: 7.5-500 TL.

Saksılar: 1-500 TL.

Mevsimlik: 25 Krş.-20 TL

İstanbul, Avrupa’da Paris’i de geçti üçüncü sıraya yerleşti     

ABD’de yayımlanan "Travel+Leisure" dergisi, Avrupa’nın "en iyi" kentleri arasında İstanbul’u "üç" numaraya yerleştirdi. İstanbul, derginin listesinde, Paris, Barselona ve Venedik’in önünde yer aldı. Ünlü turizm ve seyahat dergisi "Travel+Leisure" okuyucuları arasında düzenli olarak gerçekleştirdiği 14. yıllık "dünyanın en iyileri" araştırmasının sonuçlarını yayınladı.

İstanbul, "Avrupa’nın en iyi on kenti" arasında üç numarada yer aldı. Birinci Floransa, ikinci ise Roma oldu. Paris, İstanbul’un ardından "dördüncü" olurken, Fransız başkentini, Barselona, Venedik, Viyana, Prag, Salzburg ve Bruges izledi.

Derginin yayınladığı "dünyanın en iyi otelleri" listesine de Türkiye’den bir otel girdi. Ceylan Intercontinental (İstanbul) dünyanın en iyi "57 numaralı" oteli olarak yüz otel arasında yer aldı. Listeye, Türkiye’den giren başka otel olmadı. Güney Afrika’daki "Bushmans Kloof" dünyanın en iyi oteli olarak listenin başında yer aldı.

Dünyanın en iyi otelleri listesine, iki numarada Hindistan’daki "Oberoi Vanyavilas" ikinci ve St. Lucia’daki "Jade Mountain" üçüncü olarak girdi. En iyi kentlerde, ABD’de New York, Latin Amerika’da Buenos Aires, Asya’da Udaipur, Afrika ve Ortadoğu’da Cape Town, Güney Pasifik’te Sydney "birinci" oldu.

"Dünyanın en iyi kentleri" listesinde ise Udaipur birinci olurken, Cape Town ikinci, Bangkok üçüncü oldu. İstanbul bu listedeki on kent arasında yer almadı. Bali, dünyanın "en iyi adası" seçildi. Dünyanın "en iyi havayolu şirketi" olarak "Singapore Airlines" bir numarada yer aldı. 

hurriyet



Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,497 µs