Sarıgül | " /> Sarıgül | "/>

En Sıcak Konular

Tayyip Erdoğan'ın sol versiyonu: Sarıgül

13 Temmuz 2009 09:12 tsi
Tayyip Erdoğan'ın sol versiyonu: Sarıgül 

Baykal'ı huzursuz etti. Baykal dışında neredeyse herkesin sevdiği isim... Peki Sarıgül'ün şansı ne kadar? Adem Yavuz Arslan yazdı…

Adem Yavuz Arslan / Bugün

CHP'nin açmazı Sarıgül'ün şansı

CHP bugün Anayasa Mahkemesi'ne gitme kararı alıyor. Vekillere parti yönetiminin kararı tebliğ edilecek. Aslında 'Evet' dedikleri bir yasayı mahkemeye götürerek ilginç bir açmazın içindeler. Yönetim kararlı ama tablo CHP açısından çok da parlak değil.

Öncelikle ortada ciddi bir samimiyet ve inandırıcılık sorunu var. Darbeciler yargılansın diyen ve 'sol gelenekten' gelen bir parti darbecilerin yargılanmasını düzenleyen ve AB standartlarına uygun bir yasayı 'esastan' mahkemeye götürüyor.

CHP'nin hukukçu kurmayları teknik açıklamalar yapabilir. Fakat halk 'darbecilerin yargılanmasına karşı çıktılar' olarak anlayacaktır. CHP belki hukuken zaferle çıkıp mahkemeden iptal kararı aldırabilir fakat siyaseten ağır kayıp verecek. CHP muhalifleri 'demokratikleşmenin önünde, statükonun temsilcisi bir sol parti' söylemini etkin bir şekilde kullanacaktır. Ayrıca AYM'den çıkacak karardan da o kadar emin değiller. Çünkü mahkemenin tarihinde CHP'nin hoşuna gitmeyecek kararlar var.

Aslında CHP yönetiminin görmediğini yerel seçimleri neredeyse birebir tahmin eden Adil Gür'ün bir araştırması bütün çıplaklığıyla ortaya koydu. Çalışmaya göre 'kendini CHP seçmeni' olarak görenlerin yüzde 81.1'i 'değişim gerekli' diyor. Yani CHP yönetiminin uygulamalarını kendi seçmeni bile tasvip etmiyor. Yine aynı ankette 'alternatif lider' olarak Mustafa Sarıgül yüzde 16.4 oy ile dikkat çekiyor.

Fakat CHP'de değişim hiç kolay değil. Ankara'daki ifadesiyle 'CHP politbürosu' değişime her zaman mesafeli. Öyle ki İstanbul'da yeni bir rüzgar estiren Gürsel Tekin'i pasifize etmeyi başardılar. Seçim sonrasında Tekin'in partide etkin bir konuma getirilmesi konuşuluyordu. Sadece konuşulduğu ile kaldı.

Tabi bu noktada Sarıgül'ün DSP'den ayrılarak yeni bir siyasi hareket başlatması önemli. Hatırlanacağı gibi CHP, Sarıgül'ü 'fazla' bulmuş ve ihraç etmişti. Sarıgül önceki gün Kastamonu Daday'dan start verdi. Konuşmalarında pek yansıtmadı ama lisan-ı hali rahmetli Ecevit'e atıf yapıyordu. Anlaşılan Ecevit tarzı bir siyaset belirleyecek.

Peki Sarıgül'ün şansı ne kadar? Uzun yıllar İstanbul gazetecisi olarak çalışmış birisi olarak söyleyebilirim ki Sarıgül'ün çıkışı en çok Baykal'ı huzursuz etmiştir. Çünkü yaygın deyimle 'Baykal dışında herkesin sevdiği bir isim Sarıgül.' Özellikle Şişli'deki başarısı ortada. Samimi ya da değil bunu bilmek zor. Ama toplumun her kesiminden destek gördüğü açık. Ekşi Sözlüğün tanımıyla da 'Erdoğan'ın solcu versiyonu.' Cami cemaatiyle de, gayri Müslim azınlıkla da, Cemevi'ndeki Alevi'yle de, türbanlıyla da çok iyi. Bazen abartıyor ama her türlü aktivitede Sarıgül'ü görmek mümkün.

Bu yüzden de mensubu olduğu parti sürünse de o Şişli'den tulum çıkarmayı başarıyor. Eğitim seviyesi yüksek CHP'li seçmenden tam destek bulamasa da geniş halk kitleleri Sarıgül'ün ardında.

Eğer Sarıgül kadrosunu sağlam kurarsa sadece CHP içinden değil 'merkez sağdan' da hatırı sayılır bir oy alabilir. Belirleyici olan 'kimlerle yürüyeceği.' Güçlü bir kadro Sarıgül'ü solda yeni bir merkez yapabilir. Çünkü sosyal demokratlar mevcut CHP yönetiminden yorulmuş durumda.

 



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,920 µs