En Sıcak Konular

TSE'den tesisata 8 zorunlu standart

13 Temmuz 2009 09:05 tsi
TSE'nin gaz yakıtların taşınmasına yönelik tesisatlarla ilgili hazırlanan 8 standartı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 6 ay sonra zorunlu olarak uygulanacak.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından gaz yakıtların taşınmasına yönelik borular, bağlantı parçaları, gaz kartuşları, lastik hortum ve parçaları, çelik borular, santrifüj pompalar ile ilgili hazırlanan 8 standart, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Standartlar, üreticiler ve satıcılar tarafından 6 ay sonra zorunlu olarak uygulanacak.

Tebliğlere göre, TS EN 1555-2 ''Plastik Boru Sistemleri-Gaz Yakıtların Taşınmasında Kullanılan-Polietilenden (PE)-Bölüm 2: Borular'' standardı, 6 ay sonra imalat ve satış safhalarında mecburi olarak uygulanacak ve bu süre sonunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca Ağustos-1993'te Resmi Gazete'de yayımlanan TS 10827 ''Borular- Polietilen (PE)- Gaz Yakıtların Nakli İçin – Yer Altına Döşenen – Metrik Seri'' standardı mecburi uygulamadan kaldırılacak. Yeni standart, gaz yakıtların taşınmasında kullanılan ve polietilenden (PE) imal edilen boru sistemi ve elemanları için özellikleri belirliyor.

TSE tarafından hazırlanan TS EN 1555-3 ''Plastik Boru Sistemleri-Gaz Yakıtların Taşınmasında Kullanılan- Polietilenden (PE)- Bölüm 3: Ekleme Parçaları'' standardı da 6 ay sonra imalat ve satış safhalarında mecburi olarak uygulanacak ve bu süre sonunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 7 Aralık 1993 tarihli Resmi Gazete;de yayımlanan TS 6270 ''Boru Bağlantı Parçaları-Polietilen (PE)-Doğal Gaz Dağıtım Şebeke ve Tesisatında Kullanılan'' standardı mecburi uygulamadan kaldırılacak. Bu standart, gaz yakıtların taşınmasında kullanılan boru sistemleri için polietilenden (PE) imal edilen eritmeli ekleme parçaları ile polietilenden veya diğer malzemelerden yapılan mekanik ekleme parçalarının özelliklerini kapsıyor.

TSE'nin hazırladığı TS EN 417 numaralı ''Gaz Kartuşları (tüpler)- Yeniden Doldurulamayan- Metalik- Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) İçin- Vanalı veya Vanasız- Taşınabilir Cihazlarda Kullanılan- İmalat, Muayene, Deneyler ve İşaretleme '' standardı  da 6 ay sonra imalat ve satış safhalarında zorunlu olarak uygulanacak ve bu süre sonunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 17 Mayıs 1999 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan TS 6600 EN 417 ''Gaz Kartuşları (Tüpler) Yeniden Doldurulmayan-Metalik-LPG İçin-Vanalı veya Vanasız-Taşınabilir Cihazlarda Kullanılan-İmalat, Muayene, Deneyler ve İşaretleme'' standardı mecburi uygulamadan kaldırılacak. Bu standard, EN 521;in özelliklerine uygun olan, taşınabilir cihazlarda kullanılan, yeniden doldurulamayan vanalı veya vanasız metal gaz kartuşlarının malzemelerini, imalâtını, muayene ve işaretleme özelliklerini kapsıyor.

TS EN ISO 6134 numaralı ''Lastik Hortum ve Hortum Takımları- Doygun Buhar İçin- Özellikler'' standardı  6 ay sonra imalat ve satış safhalarında mecburi olarak uygulanacak ve bu süre sonunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca, 27 Temmuz 1995 tarihli Resmi Gazete;de yayımlanarak yürürlüğe konulan TS 2149 ''Lastik Hortumlar-Buhar İçin'' standardı mecburi uygulamadan kaldırılacak. Yeni standart, doygun buhar ve yoğunlaşmış sıcak su taşınması için tasarımlanmış ve metalden yapılmış ekleme parçasına sahip, lastikten yapılmış, en büyük çalışma basıncı 6 bar olan düşük basınçlı ve en büyük çalışma basıncı 18 bar olan yüksek basınçlı olmak üzere iki tip hortum ve hortum takımları için özellikleri kapsıyor.

TS 868-1 ISO 6194-1 numaralı ''Sızdırmazlık Elemanları-Döner mil Dudak tipi Bülüm 1: Anma Boyutları ve Toleranslar'' ve TS 868-2 ISO 6194-2 numaralı ''Sızdırmazlık Elemanları-Döner Mil Dudak tipi Bölüm 2: Terimler ve Tarifler'' standartlar, 6 ay sonra imalat ve satış safhalarında mecburi olarak uygulanacak. Bu standart, döner mil dudak tipi sızdırmazlık elemanlarıyla ilgili olarak teknik terimleri ve tariflerini kapsıyor.

TS EN 10255 numaralı ''Kaynak Etmeye ve Diş Açmaya Uygun Alaşımsız Çelik Borular- Teknik Teslim Şartları'' standart, 6 ay sonra imalat ve satış safhalarında mecburi olarak uygulanacak ve bu süre sonunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 12 Ocak 1984'te Resmi Gazete'de yayımlanan TS 301 numaralı ''Borular- Dikişsiz ve Dikişli- Vida Dişi Açılabilir, Vidalı Çelik'' standardı mecburi uygulamadan kaldırılacak. Bu standart, kaynak etmeye ve diş açmaya uygun, dairesel kesitli, alaşımsız çelik boruların özelliklerini ve boru uçlarının nihaî durumu ve kaplamalarıyla ilgili çok sayıda tercihi kapsıyor.

TS EN ISO 5199 numaralı ''Santrifüj Pompalar-Teknik Özellikler-Sınıf II'' Standardı Resmi Gazete;de yayımı tarihinden itibaren 6 ay sonra imalat ve satış safhalarında mecburi olarak uygulanacak ve bu süre sonunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 21 Ağustos 2001'de  Resmi Gazete;de yayımlanarak yürürlüğe konulan TS EN 25199 numaralı ''Santrifüj Pompalar-Teknik Özellikler-Sınıf II'' standart, mecburi uygulamadan kaldırılacak. Bu standart, santrifüj pompaların teknik özellikleri ile ilgili; ''Sınıf I, Sınıf II ve Sınıf III'' şeklinde adlandırılan standart serisinden biri niteliğinde.

aa



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,440 µs