En Sıcak Konular

HSYK'da neler oluyor?

13 Temmuz 2009 08:30 tsi
HSYK'da neler oluyor? Kritik davaların hakim ve savcılarına dönük atama kararları tartışma konusu olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), son günlerde yine ilginç iddialarla gündeme geliyor.

HSYK'nın müdahale ettiği davalar tersine dönüyor  
 
Kurulun, Ergenekon davasına bakan hakim ve soruşturmayı yürüten Zekeriya Öz'ün de aralarında bulunduğu bazı savcıların görev yerlerini değiştirebileceği ileri sürülüyor. HSYK'nın haziran ayı sonunda açıklanması beklenen hakim ve savcıların atanmasına ilişkin kararnamesinin temmuza sarkması da bu iddiaları güçlendiriyor. Çünkü, Türkiye'nin son 15 yılında gündemi belirleyen Susurluk, Şemdinli, banka hortumlama gibi davaların hakim ve savcıları HSYK tarafından görevden alındı. Söz konusu değişikliklerden sonra ise davaların seyirleri tam tersi yönde değişti.

İddiaya göre, Ergenekon soruşturması savcılarına üçüncü iddianameyi bir an önce bitirmeleri yönünde baskı yapılıyor. İddianame tamamlanınca bu savcıların Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından başka adliyelerde görevlendirileceği ifade ediliyor. Ergenekon davasına bakan Köksal Şengün'ün başkanlık yaptığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin de dağıtılıp, yeni hakimlerin burada görevlendirileceği kaydediliyor. HSYK'nın haziran sonunda açıklanması beklenen kararnameyi de bu yüzden geciktirdiği iddia ediliyor. Ayrıca, Ergenekon soruşturmasının tutuksuz şüphelilerinden Kurmay Albay Dursun Çiçek'in 18 saat tutukluluktan sonra tahliye edilmesi yönünde oy kullanan hâkim Faik Saban'ın da Ergenekon davasına bakan heyetin başkanlığına getirileceği ileri sürülüyor. Hâkim Saban şu anda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ikinci heyetinde üye hâkim olarak görev yapıyor. Yıllardır önemli davalarda yaşanan gelişmeler bu iddiaları güçlendiriyor. Çünkü, Türkiye'nin son 15 yılında gündemi belirleyen ve kamuoyunun yoğun ilgi gösterdiği Susurluk, Şemdinli ve banka davalarına bakan hâkim ve savcılar HSYK'nın müdahalesiyle görevden alındı.

ŞEMDİNLİ'DE DEVREYE GİRDİ

HSYK'nın Şemdinli davasındaki müdahalesi unutulmadı. İddianamenin açıklanmasının ardından Savcı Ferhat Sarıkaya hakkında HSYK inceleme başlattı. Çok geçmedi, savcı görevinden ihraç edildi. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi sanık iki astsubaya 39 yıl 5 ay ceza verdi. Kararı bozan Yargıtay, dosyanın askerî mahkemeye gönderilmesini istedi. Mahkeme karara uymadı. HSYK yeniden devreye girdi ve mahkeme üyelerini dağıttı. Yeni gelen heyet, Yargıtay'ın kararına uyarak, dava dosyasını askerî mahkemeye gönderdi. Sanıklar askerî mahkemedeki ilk duruşmada tahliye edildi.

MAHKEME BAŞKANI, YARGILADIĞI BANKACIYI HSYK'DA GÖRDÜ

Banka davalarını büyük bir hızla karara bağlayan ve bankacılara ağır cezalar veren İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Akın da HSYK'nın görev yerini değiştirdiği hâkimlerden biri oldu. Dinç Bilgin, Hayyam Garipoğlu, Ali Avni Balkaner, Mahmut Ceylan gibi birçok bankacıya ağır hapis ve para cezaları veren Akın, 2007 yılı başında görevinden alındı. Akın, başka bir mahkemeye yine başkan olarak atandı. Emekli olup daha sonra Bankacılık Devlet Denetleme Kurulu üyesi oldu. Akın'ın önünde Kentbank, İktisat Bankası gibi önemli davalar vardı. Görevde kaldığı 3 yıl içinde Etibank, Sümerbank, İmar Bankası, Adabank gibi birçok batık bankaya ilişkin davaları karara bağladı. Ancak, Akın görevden alındıktan sonra İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nden karar çıkmaz oldu. Mustafa Süzer'in baş sanık olarak yargılandığı Kentbank davası hâlâ devam ediyor. Öte yandan, Akın, davası olan bankacılardan Mustafa Süzer'in kardeşi Hüseyin Süzer'i kendisini görevden alan HSYK Başkan Vekili Mahmut Acar'ın kapısında gördüğünü açıkladı.

YALAN HABER REFERANS ALINDI

HSYK, Adalet Bakanlığı'nın Ergenekon sanıklarının yüzlerce şikâyetini soruşturmaya açmaya gerek görmeyerek geri çevirmesinin ardından geçtiğimiz yıl harekete geçti. Ergenekon soruşturmasıyla gündeme gelen Zekeriya Öz'ün 1. sınıf savcılığa terfisini askıya aldı. İddiaya göre, HSYK'nın bu işlemi, İşçi Partisi'nin yayın organı olan Aydınlık dergisinde yayınlanan ve yalan olduğu ortaya çıkan habere dayandırılmıştı.

Susurluk'a atanan hâkimin kararına sanıklar da inanamadı

12 Eylül darbesinden sonra kurulan HSYK'nın yakın tarihte dikkat çeken ilk müdahalesi Susurluk davasında yaşandı. Susurluk davasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sedat Karagül'ün görevini değiştirdi. Ağır ceza mahkemesi reisi olan Sedat Karagül, 2001 yılında Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'ne düz hâkim olarak atandı. Karagül alınınca Susurluk davasına hâkim Metin Çetinbaş mahkeme başkanı olarak atandı. Davayı 2-3 ay gibi kısa bir sürede sonuçlandıran Çetinbaş, emekli olduktan sonra avukatlığa başladı. Çetinbaş'ın ismi avukat olarak ilk defa Ergenekon davasında geçti. Sanıklardan Kemal Alemdaroğlu ve Güler Kömürcü'nün avukatlığını yapmaya başladı.

Susurluk davası hükümlülerinden biri de Özel Harekâtçı polis Ayhan Çarkın'dı. Ayhan Çarkın, geçtiğimiz yıl ekim ayında verdiği bir röportajda o dönemde yargılama sürecinde yaşananlarla ilgili ilginç itiraflarda bulunmuştu: "Bizi dava sürecinde 3,5 sene yargılayan bir heyet vardı. Hâkim Sedat Karagül. O adamda ben adaleti gördüm. Sonra bu heyet görevden alındı. Keşke o adamdan idam cezası alsaydık. Son 15 gün Mesut Yılmaz hükümetinin atadığı başka bir heyet geldi. 4 yıl ceza aldık. Oysa neyle yargılanıyorduk. Herkes neyin ne olduğunu biliyor."

zaman



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,580 µs