En Sıcak Konular

Paksüt raporu tamam !

13 Temmuz 2009 08:12 tsi
Paksüt raporu tamam ! 
AYM Başkanvekili Paksüt hakkındaki 2 ay süren inceleme bitti. İncelemeyi yapan üye raporunu bu hafta mahkemeye sunacak. Temmuz sonuna kadar karar çıkacak.

Ergenekon sanıklarıyla telefon konuşmaları teknik takibe takılan Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanvekili Osman Paksüt hakkında, yaklaşık 2 aydır AYM bünyesinde süren incelemede sona gelindi. 15 AYM üyesinin katıldığı toplantıda oy birliğiyle verilen inceleme kararının ardından, AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın görevlendirdiği üye, Paksüt ile ilgili yaptığı incelemeye ilişkin raporunu tamamladı. AYM’nin, Adli Tatil’den önce Paksüt dosyası ile ilgili kararını vereceği öğrenildi.

8 ERGENEKON SANIĞI İLE GÖRÜŞME

Ergenekon terör örgütü iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, 8 sanığın Osman Paksüt’le telefonda görüştükleri belirlenmişti. Ergenekon savcıları bu görüşmeleri Ergenekon iddianamesine koymamış ancak AYM Başkanlığına sunmuştu. Eşi Ferda Paksüt ‘bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek’ suçundan 15 yıl ağır hapis istemiyle yargılanan Osman Paksüt’ün dosyası Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz tarafından 15 Ekim 2008’de AYM Başkanlığı’na gönderilmişti.

İDDİANAME ÇIKTI İNCELEME BAŞLADI

AYM Başkanlığı, Osman Paksüt hakkında işlem yapmak için Ergenekon 2. iddianamesinin açıklanmasını beklemişti. Ferda Paksüt’ün sanık konumuna gelmesinin ardından 6 Mayıs 2009’da Anayasa Mahkemesi üyeleri Osman Paksüt’ün de katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıdan oy birliğiyle Paksüt hakkında inceleme başlatılması kararı alınırken, Başkan Haşim Kılıç, bir üyeyi incelemeyi yapması için görevlendirdi.

HEYET AY SONUNDA KARARINI VERECEK

İncelemeyi yapan üyenin, 199 sayfalık dosya ile birlikte basında çıkan haberleri de değerlendirdiği öğrenildi. 2 aylık inceleme sonunda hazırladığı raporunu tamamlayan üyenin, önümüzdeki günlerde raporu AYM’ye sunacağı öğrenildi. Raporu inceleyecek AYM heyetinin, adli tatil başlamadan Temmuz sonuna kadar soruşturmaya gerek olup olmadığına karar vereceği belirtildi.

‘İstifa etmem, edersem Gül yerime kendi istediğini atar’

Eşinin Ergenekon sanığı olması ve kendisinin de Ergenekon sanıkları ve gazetecilerle yaptığı konuşmaların ortaya çıkmasının ardından AYM Başkanvekili Osman Paksüt’ün istifa etmesi için kamuoyundan yoğun baskı geldi. Ancak, Paksüt istifa çağrılarına kulaklarını tıkarken, istifa etmeme gerekçesi olarak da ilginç bir savunma yapmıştı. Paksüt, ‘İstifa etmemi gerektirecek bir durum yoktur. Hiçbir şekilde istifa gündemimde yok. İstifa ettiğim takdirde Sayın Cumhurbaşkanı herhangi bir aday belirlemeksizin üye atayabiliyor’ dedi. Paksüt’ün istifa etmeme gerekçesi akıllara bazı soru işaretleri getirdi.

Süreç nasıl işleyecek?

Anayasa Mahkemesi’nin iç tüzüğüne göre bundan sonraki süreç şöyle işleyecek: İncelemeyi yapan üyenin hazırladığı rapor Paksüt dışındaki 11 AYM üyesinin katılacağı bir toplantıda değerlendirilecek ve Paksüt hakkında soruşturma açılıp açılmamasına karar verilecek. Soruşturma açılmasına karar verilirse üç kişilik bir ‘Soruşturma Kurulu’ kurulacak. Bu Kurul, dava açılmasına karar verirse iddianame hazırlayacak. İsnat edilen suç göreviyle ilgiliyse Paksüt, Yüce Divan’da, şahsi ise Yargıtay Genel Kurulu’nda yargılanacak.

ÜYELİĞİ DÜŞEBİLİR

Paksüt’ün ‘görev suçu’ işlediğine karar verilirse, Yüce Divan’da disiplin cezası başta olmak üzere üyeliğin düşmesine kadar çeşitli cezalar gündeme gelebilecek. Ayrıca, telefon konuşmalarında haklarında ağır suçlamalarda bulunulan AYM Başkanı Haşim Kılıç ile üyelerin de Osman Paksüt ve eşi Ferda Paksüt hakkında hem ceza hem tazminat davası açıp açmama konusunu değerlendirdikleri öğrenildi.

AYM BAŞKANVEKİLİ OSMAN PAKSÜT HAKKINDAKİ İDDİALARDAN BAZILARI

Yüksek yargıya yeminli müdahale

Ferda Paksüt’ün ‘AK Parti kapatılmasın’ oyu vermesi beklenen bir AYM yargıcına Osman Paksüt aracılığıyla mesaj gönderdiği ortaya çıktı. 30 Temmuz 2008 günü Ferda Paksüt ile Osman Paksüt’ün sekreteri arasındaki görüşmede Ferda Paksüt ‘Beyefendi’nin (O.P.) ona iki çift lafı var. Yemin ettirdim, ‘ölümü öp’ diye. Söylemezsen dedim. Bunun (Haşim Kılıç) üç senesi kaldı. Bundan sonra senin bak yine bi başkan olabilirsin belki şansın var. Ama doğru dürüst hareket etmezsen o şansını kaybedersin dedim’ sözleri kayıtlara girdi.

Eşi bilgi sızdırdı o yanında dinledi

Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından Anayasa Mahkemesi’ne gönderilen yazıda Ferda Paksüt, Ergenekon sanıkları ve gazetecilere bilgi sızdırırken, Osman Paksüt’ün de telefonu alıp konuşmaya devam ettiği vurgulandı. Ferda Paksüt, bazı AYM üyelerini ‘AK Partili belediyeden oğlunun şirketine aldığı ihale karşılığı oy kullanmak’, bazılarını da ‘rüşvet almakla’ suçladığı ve bunları gazetecilere anlattığı, bunu yaparken yanında eşi Osman Paksüt’ün de bulunduğu belirlendi. AYM Başkanvekili’nin sözleri de teknik takip tutanaklarına girdi.

Başkası yapsa onu vururdum!

Osman Paksüt’ün, AK Parti kapatma davası sırasında yaptığı görüşmelerin basın tarafından sorgulanmasına da çok sinirlendiği ortaya çıktı. Ergenekon ek klasörlerindeki dinleme kayıtlarına göre, Ferda Paksüt ile gazeteci E.B., gazeteci O.’nun ‘Osman Paksüt dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ ile AK Parti’yi kapatma davasını görüştüler’ şeklindeki haberini değerlendirirken Osman Paksüt’ün konuşmaya dahil olarak haberi yapan gazeteci O. ile ilgili ‘Normal başkası yapsa ben vururum be’ dediği ortaya çıktı.

star



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,064 µs