En Sıcak Konular

Patronların uykusunu kaçıran belge

13 Temmuz 2009 08:07 tsi
Patronların uykusunu kaçıran belge Savcılığın ele geçirdiği belge kimlerin zulasını ele verdi?

Türk patronlarının, yurtdışına kaçırdığı paraların miktarı yıllardır tartışılıyor. Bugüne kadar, bazılarına göre 50 milyar dolar bazılarına göre de 100 milyar dolar olan yurtdışındaki Türkler’e ait zulalarla ilgili somut bilgi ve belgeye ulaşılamadı. Ancak son dönemde ilginç bir gelişme yaşandı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) yurtdışındaki paralarla ilgili bazı bilgi ve belgelere ulaştı. Zulalarla ilgili bilgi ev belgeler de ekonomi suçları ile ilgisi olmayan bir soruşturmanın sayesinde oldu. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen bir soruşturmada, sanıkların birisinin evinde, yabancı dilde hazırlanmış bazı banka evrakları bulundu. Belgelerin ne olduğunu tespit edemeyen savcılık, belgeleri incelenmesi için BDDK’ya gönderdi.

HEMEN HER BANKA VAR

Belgeleri inceleyen BDDK murakıpları, belgelerin İsviçre’nin Credit Suisse Bank, SKA International, Swiss Bank Corporation, UBS bankaları ile Almanya’nın Dresdner Bank’ta açılan, yüklü miktardaki ‘mevduat ve altın sertifakası’ hesaplarına ait evraklar olduğunu belirledi. Hesapların, yabancı uyruklu gerçek kişiler adına açılması nedeniyle, BDDK hesap sahiplerini bulamadı. BDDK, söz konusu hesapların Türk patronların yurtdışındaki zulalarına ait hesaplar olmasından şüpheleniyor. Bu nedenle, söz konusu ülkelerde bulunan bankacılık otoriteleri ile irtibata geçildi. Bu ülkelerden bilgi ve belge gelirse BDDK, ilk kez zulalarla ilgili bir operasyon gerçekleştirmiş olacak. Operasyon, zulaların Türkiye’ye getirilmesi açısından da büyük önem taşıyor.

Paylaşılamayan bürokratlar

Ekonominin patronluğuna Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın gelmesi ile birlikte, ekonomi bürokratlarının değiştirileceğine ilişkin kulislerde arttı. Özellikle, son dönemde BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in yurt dışında bir görev atanarak, yerine, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar’ın veya yine Ziraat Bankası eski Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ulus’un atanacağına ilişkin iddialar yoğun şekilde dillendiriliyor. Babacan’ın ekonominin patronu olmasıyla birlikte, Çağlar ve Ulus’un da yıldızı parladı. Her iki bürokratın ismi de, görev süresi 2010 yılında dolacak olan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün koltuğu ile oluşturulacak olan ‘Mali Üst Kurulu’’nun başkanlığı içinde konuşuluyor. Çağlar’ın ve Ulus, bu görevlere atanacaklar mı zaman gösterecek. Ancak, her iki bankacıya da geçmişte BDDK ve TMSF Başkanlığı’nın teklif edildiği, fakat bürokratların bu koltukları kabul etmedikleri biliniyor.

TMSF tavan arasında bulduğu lisansla  TV ve radyo kurdu

Bugüne kadar birçok medya kuruluşuna el koyan TMSF bir kağıt parçası sayesinde yeni bir TV ve radyonun sahibi oldu. Raf temizliği operasyonuna ağırlık veren TMSF, Etibank ile ilgili dosyaları incelerken, Bursa ve bölgesinde yayın yapmak için alınmış bir TV ve bir radyonun lisansını buldu. Belge için önce Sabah Grubu’nun eski patronu Dinç Bilgin’e bilgi verildi, Bilgin ‘İstemiyorum’ dedi. Lisans için teklif götürülen, Sabah’ın ikinci sahibi Turgay Ciner de olumsuz yanıt verdi.

TV VE RADYO YAYINDA

Bunun üzerine, TMSF uzmanları RTÜK ve diğer kurumlarla gerekli yazışmalara yaparak, Bursa TV ve Bursa Sancak FM’i kurdu. Bursa ve çevresinde bir ay önce yayın yapmaya başlayan TV ve radyoya da, TMSF’nin yönetiminde bulunan Olay TV’den teknik destek sağlandı. Böylece, TMSF bir kağıt parçasından, bir TV ve bir radyo sahibi olmuş oldu. TMSF, Bursa TV’yi ve Bursa FM’i önümüzdeki günlerde satışa çıkarmaya hazırlanıyor.

Star



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,981 µs