En Sıcak Konular

İngiltere, hacca gidenleri izlemiş

0 0 0000 00:00 tsi
İngiltere, hacca gidenleri izlemiş İngiliz istihbaratının, Londra saldırısından sonra terör şüphesi ile Hacca giden İngiliz Müslümanları izlediği ortaya çıktı. 100 binden fazla Müslüman 'Haremeyn'de takibe alınmış. Peki bu kadar çok kişi nasıl takip edildi?

İstihbarat bu şekilde elde ettiği bilgilerlerle El Kaide hakkında daha önce elde edilmiş bilgileri birleştirerek yeni sonuçlar elde etmeyi hedeflerken, hac vazifesini yerine getirmek üzere Suudi Arabistan'a giden 100 binden fazla İngiliz Müslüman, istihbarat servisleri MI5 ve MI6 tarafından izlendi.

İngiliz Sunday Times gazetesi, üst düzey bir Whitehall yetkilisine dayandırdığı haberinde İngiliz hacıların Mekke ve Medine'de izlendiklerini yazdı.

Gazeteye göre bu operasyon, intihar saldırısı düzenleyen kişilerin, saldırıları gerçekleştirmeden önce Mekke ve Medine'ye ziyarette bulunduklarının ortaya çıkmasıyla başladı.

Gazete, bu istihbarat operasyonunun ortaya çıkmasının ve öneminin anlaşılmasının ise Suudi Arabistan yönetiminin, İngiliz şirketi BAE System'den 72 Eurofigter uçağı alması ile çok yakında ilgili olduğunu yazdı. Suudi yönetimi, kendileri hakkında BAE Systems'in 1980'li yıllarda yine Suudilerle yaptığı bir anlaşma hakkındaki soruşturmansın durdurulmasını istemiş ve aksi takdirde uçakları satın almamakla tehdit etmişti.

Mahkeme soruşturmayı durdururken, 72 Eurofighter ile ilgili anlaşma da imzalanmıştı. İngiliz hükümeti soruşturmanın ulusal güvenlik sebeplerinden dolayı düşürüldüğünü açıklarken, eleştirmenler ise İngiliz yönetimini ticari çıkarları ahlak değerlerinin önüne geçirmek ve Suudi şantajına boyun eğmekle suçlamıştı.

Gazeteye göre ise istihbaratçılar, Suudi yönetimi ile istihbarat paylaşımının kopmasını istemedi. Bu yüzden de soruşturmanın düşürülmesinde de önemli rol oynadı. MI6 Başkanı John Scarlett ve MI5 Genel Müdürü Dame Eliza Manningham-Buller de bu dönemde Suudiler ile ilgili soruşturmayı yöneten Başsavcı Lord Goldsmith'e 'El Kaide ile mücadelede Suudi işbirliğinin çok önemli olduğunu' söyledi. Gazeteye konuşan üst düzey güvenlik yetkilisine göre Scarlett ve Manningham-Buller, bu dönemde 'Mekke izleme programını' da Suudilerle olan istihbarat konusundaki işbirliğinin önemini anlatmak için kullanmış.

Yetkili, gazeteye açıklamasında 'Scarlett ve Manningham-Buller, Goldsmith'e Suudi işbirliğini kaybetmenin ulusal güvenliğe nasıl olumsuz yansıyacağını açık bir şekilde anlattılar ve Mekke'ye giden İngiliz Müslümanlarının izlendiğini söylediler' diye konuştu.

İngiltere'deki bazı Müslüman liderler ise bu operasyona tepki gösterdi. İngiltere İsşam Parlamentosu Başkanı, 'Mekke'ye sadece dini amaçlarla giden Müslümanların takip edilmesi gerektiği kesinlikle yanlıştır. Bu İngiltere ve Suudi Arabistan ilişkileri hakkında üzücü bir açıklamadır.' dedi. Mekke operasyonlarının, 7 Temmuz Londra saldırılarından sonra başladığı sanılıyor. MI5, saldırıyı düzenleyenlerden en az ikisinin, saldırıdan önce kutsal topraklara gittiğini tespit etmişti.

Star gazete



Bu haber 249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,238 µs