En Sıcak Konular

Almanlar işsizlikten asker oluyor

12 Temmuz 2009 21:20 tsi
Almanya'da artan işsizliğin etkilerinden biri de askerlik alanında görülüyor. İşsizliğin yüksek olduğu doğu eyaletlerinde çareyi asker olarak görev yapmakta arayanların sayısı artıyor.

Batı eyaletlerinde 65,6 milyon, doğu eyaletlerinde ise 16,5 milyon kişi yaşıyor. Ortaya çıkan son veriler, Alman askerleri içindeki nüfus dengelerinin değiştiğini gösteriyor. Doğuluların ordu içindeki oranı yüzde 50'ye yaklaştı. Aynı zamanda Almanya'nın yurt dışına gönderdiği askerlerin yarısı da doğu kökenli askerlerden oluşuyor.

Savunma Bakanlığı Müsteşarı Thomas Kossendey, Federal Meclis Milletvekili Henry Nitzsche'nin verdiği soru önergesine cevaben, "Alman ordusunun yurt dışında görevlendirdiği 6 bin 408 askerden 3 bin 111'inin Doğu Almanya eyaletlerinden olduğunu" açıkladı. Bu aynı zamanda Afganistan gibi çatışma alanlarında hayatını kaybeden Alman askerlerinin yarısının Doğu Alman olduğu anlamına geliyor. Kossendey'in aktardığı bilgilere göre ordu içinde genel olarak doğuluların oranı yüzde 48'e kadar çıkıyor.

Alman Ordusu'ndan Yarbay Thomas Sohst, Doğu Almanya'daki işsizliğin gençleri asker olmaya yönelttiği görüşünü dile getirdi. Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Savunma Uzmanı Jörn Thiessen de aynı tezi savundu.

Bu arada, Batı Almanya eyaletlerindeki gençlerin askerliğe ilgisinin çok düşük olması da bunda etkili oluyor. Batılı Almanlar, askerlik görevlerini genellikle "sivil kamu personeli olarak" yapmayı tercih ediyor. Bu durum da Savunma Bakanlığı'nın askerlik ihtiyacını olumsuz etkiliyor.

Bakan Josef Jung Mart ayında, Almanya'da artan asker ihtiyacı ve azalan talep karşısında askerliğin zorunlu olarak uygulanması gerektiği yönünde açıklama yapmıştı. Ancak muhalefet partileri "zorunlu askerliğe" karşı çıkarken, Bakan'ın bu teklifi kamuoyunda fazla yankı bulmamıştı.



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,654 µs