En Sıcak Konular

Davutoğlu Çin Dışişleri Bakanı ile görüştü

12 Temmuz 2009 17:02 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ile telefonla görüştü.

Dışişleri Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Hatay'da bulunan Davutoğlu'nun talebi üzerine Çin Dışişleri Bakanı Yang ile bir saat on dakika süren bir telefon görüşmesi oldu.

Görüşmede Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde son bir haftada yaşanan gelişmelerin detaylı şekilde ele alındığı öğrenilirken, Davutoğlu'nun muhatabına, "Türkiye'nin olaylarla ilgili hassasiyetini ve beklentilerini açık bir şekilde aktararak, bölgeden yansıyan görüntülerin kamuoyunda oluşturduğu tepkiyi dile getirdiği" bildirildi.

Uygur halkının Çin–Türkiye ilişkilerinde bir dostluk köprüsü olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye'nin konuya insan hakları perspektifinden yaklaştığının da altını çizdi.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin Çin'in iç işlerine karışma niyetinin olmadığını ve Çin'in toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu ifade eden Davutoğlu, olaylarla ilgili soruşturmanın ivedilik ve şeffaflıkla sonuçlandırılmasının Çin'i güçlendireceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk basın mensuplarının, olayların vuku bulduğu yerlerin gezilmesi amacıyla Çin'e davet edilmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Çin Dışişleri Bakanı Yang'ın ise Türkiye-Çin ilişkilerinin stratejik boyut taşıdığını ve Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiğini söylediği öğrenildi. Yang, ilişkilerin gelişmesi için kendisinin de katkıda bulunmak istediğini belirterek, sadece Uygurların değil tüm Çin halkının Türkiye'nin dostu olduğunu vurguladı.

Edinilen bilgiye göre, Çinli bakan, bölgede sükunetin sağlandığını, suçluların etnik ayrım gözetmeksizin yargı önüne çıkarılacağını ve Uygurların da Çin'in eşit haklara sahip vatandaşları olduğunu ifade etti.

Dışişleri yetkilileri, her iki bakanın da görüşmede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çin'e yaptığı ziyaretin oluşturduğu olumlu havanın ve ilişkilerin bu çerçevede sürmesinin öneminin altını çizdiklerini belirttiler. İki bakanın da önümüzdeki dönemde Türkiye-Çin ilişkilerinin ilerletilmesine her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını söyledikleri belirtilirken, en kısa sürede karşılıklı görüşme iradesini dile getirdikleri kaydedildi.

aa



Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,442 µs