yargıya götürmeden önce... | " /> yargıya götürmeden önce... | "/>

En Sıcak Konular

12 Eylül'ü yargıya götürmeden önce...

12 Temmuz 2009 16:39 tsi
12 Eylül'ü yargıya götürmeden önce... ‘Askere sivil yargı’ tartışmaları ‘geçici 15. maddeyi kaldıralım’ tartışmalarını gölgede bıraktı gibi görünüyor. Ama tatile giren TBMM’nin bu konuda bir adım atmasını beklemeden de atılması mümkün adımlar var. Meşhur sözdür:

Bir süre önce CHP lideri Deniz Baykal, “Anayasa’nın geçici 15. maddesini kaldıralım, 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açalım” şeklinde bir çıkış yaparak dikkatleri üzerinde toplamıştı.

Baykal’ın çıkışının ardından Başbakan Erdoğan Baykal’ı “sulu şaka” yapmakla itham etmiş ve samimi olmadığını öne sürmüştü.

CHP ve AKP Grup Başkanvekillerinin görüştüğü bir toplantı gerçekleşmiş, ama daha sonra konu, TBMM’nin tatile girmesinin de etkisiyle gündemden düşer gibi olmuştu.

Ancak, kamuoyunda “askere sivil yargı” olarak bilinen son yasal düzenleme ile ilgili tartışmalar ve Cumhurbaşkanı Gül’ün yasayı onaylamasının ardından CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanması, CHP’in geçici 15. maddenin kaldırılması konusunda samimiyetini de oldukça “tartışmalı” hale getirmişti.

Bu noktadan sonrası, öyle görünüyor ki, yeni bir adımın atılabilmesi bakımından meclisin yeni yasama dönemini beklemeyi gerektirecek.

Yeni ve sivil bir anayasanın yapılmasını “bu meclis yeni anayasa yapamaz” şeklinde tavır koyarak “takoz” siyasetiyle engelleyen CHP, son yasal düzenlemeye ek düzenlemeler getirmek noktasında herhangi bir “yapıcı” tutum içerisinde olacak mı?

Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanan CHP’nin bu yönde bir tutum alması, haydi “imkansız” demeyelim, ama “sürpriz” olacak…

Çünkü “darbe”, “çete” gibi “askeri” olmakla alakası bulunmayan suçların sivil yargıda yargılanmasına adeta “alarm” vererek karşı çıkan CHP, bu siyasetiyle Türkiye’nin önünü tıkamaktan vazgeçecek gibi durmuyor.

Peki, hasbelkader “Anayasa’nın geçici 15. maddesini kaldıralım” diyen CHP, bu sözünün takipçisi olabilecek mi? Malum, 12 Eylül askeri darbesinin lideri Kenan Evren, bu çıkışla beraber başlayan tartışmalara daha fazla dayanamayarak müdahil olmuş ve “referanduma gidelim, referandum sonucunda ’12 Eylül yargılansın’ sonucu çıkarsa intihar edeceğim” demişti.

Açık söyleyelim, bu geçici 15. maddeyi kaldırma konusunu CHP unutsa bile TBMM’nin unutmaması gerekiyor.

TBMM unutsa, medyanın, toplumun unutmaması gerekiyor.

Ve üstelik, geçici 15. maddenin kaldırılmasını beklemeden hemen bugün atılması mümkün olan adımlar var.

Nitekim Genç Siviller’in İzmir grubu, İzmir’de Kenan Evren’in adını taşıyan ilköğretim okullarının adlarının değişmesi için dava açtı.

"Genç Siviller İzmir Grubu", okullardan 12 Eylül ve Kenan Evren isimlerinin kaldırılması için İzmir İl Genel Meclisi tarafından alınan temenni kararını uygulamadığı gerekçesiyle, İzmir Valiliği'ne, İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Bilindiği gibi, İzmir İl Genel Meclisi 3 Mart 2009 tarihinde "darbecileri ve darbeyi çağrıştırdığı' gerekçesiyle, İzmir'de bulunan Kenan Evren Anadolu Lisesi, Evren Paşa İlköğretim Okulu ve 12 Eylül İlköğretim Okulu isimlerinin değiştirilmesi için oybirliğiyle temenni kararı almıştı.

Genç Siviller İzmir grubu adına dava açan avukat Raif Horata, İzmir Valiliği'ne başvurarak kararın uygulanmasını istedi. 60 gün içinde taleplerine cevap verilmediğini, bunun reddedildiği anlamına geldiğini öne süren İzmir Barosu avukatlarından Horata, İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Valiliğin bu idari işleminin iptalini ve okulların adının değiştirilmesi için İl Genel Meclisi'nin temenni kararının uygulanmasını istedi.

İzmir’den yasal haklarını kullanarak bu yönde bir adım atan Genç Siviller’in tavrının önümüzdeki günlerde daha da genelleşmesi, okullardan, mahalle ve sokaklardan, parklardan da “12 Eylül” ve “Kenan Evren” adlarının kaldırılmasını talep eden sivil girişimlerin artması, kimseyi şaşırtmamalı.

www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 1,853 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,361 µs