En Sıcak Konular

İran ile ABD arasında 'esir diplomat' krizi

12 Temmuz 2009 14:50 tsi
İki yıl önce Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde Amerikalı askerler tarafından tutuklanan İranlı diplomatlar, ülkelerine geri döndü.

Bugün Pazar öğle saatlerinde başkent Tahran'a gelen diplomatlar, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'nin yanı sıra bazı İranlı yetkililer tarafından karşılandı.  
 
Muhsin Bageri, Mahmud Ferhadi, Macid Gaemi, Macid Dagi ve Abbas Cemi adlı diplomatlar, Ocak 2007'de İran'ın Erbil Konsolosluğu'na baskın düzenleyen Amerikalı askerler tarafından tutuklanmışlardı. İki yıl ABD'li güçlerinin elinde tutulan diplomatların, geçtiğimiz Perşembe günü serbest bırakıldığı bildirilmişti. İran'ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kumi, ABD güçleri iki yıl önce kaçırdıkları 5 İranlı diplomatı serbest bıraktığını ve Maliki hükümetine teslim edildiklerini açıklamıştı. Diplomatların aynı gece de İran Büyükelçiliği'ne teslim edildiği açıklanmıştı.

İranlı diplomatlar bugün de öğle saatlerinde İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Tahran Valisi Murtaza Temmedün, İran Meclisi'nden bazı milletvekilleri, İranlı vatandaşlar ve diplomatların aileleri tarafından Mehrabad Havalimanı'nda karşılandı.

Karşılamada Amerika aleyhine sloganlar atılırken, diplomatların aileleriyle kavuşmalarında ise duygulu anlar yaşandı.

Havalimanında açıklamalarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Mutteki, İranlı diplomatların tutuklanmasının "gayri insani olduğunu" söyledi. Mutteki, "Bush hükümetinin bu davranışını yasal olarak takip etme hakkını elimizde bulunduruyoruz." dedi.

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hasan Kaşkavi ise diplomatların serbest bırakılmasının, İran-ABD ilişkilerine bir etkisi olmayacağını söyledi.

Beyaz Saray, İranlı diplomatların Irak hükümetinin talebiyle serbest bırakıldığını açıklamıştı. ABD, İranlı diplomatları Devrim Muhafızları üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklamıştı.

cihan



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,053 µs