En Sıcak Konular

Çin, yaralı Uygur Türklerini aç bırakıyor

12 Temmuz 2009 14:28 tsi
Çin'in, Urimçi'de Uygur Türklerine yönelik yaptığı katliam sonrası ölenlerin cenazelerini vermezken, hastanede yaralı yatanları aç bıraktığı öğrenildi. İddiaya göre bir çok yaralı bu şekilde hayatını kaybetti.

Bölgede yaşayan Uygur Türklerinin, Kayseri'de akrabalarıyla yaptığı görüşmelerde, birçok yaralının bu şekilde hayatını kaybettiğini söylediği belirtildi.

Urumçi'de yaşanan olaylarda yaralananların hastanelerde aç bırakıldığı haberlerinin geldiğini söyleyen Bağımsız Doğu Türkistanlılar Birliği Genel Başkanı Abdulmecit Avşar, "Olaylarda yaralanan Uygur Türkleri ile hastanelerde ilgilenilmiyor. Sadece bayat kuru ekmekle verilerek karınlarını doyurmaları isteniyor. Yaralılara yeni bir işkence daha çektiren Çinliler, bu şekilde onlarca insanın inleye inleye ölmesine seyirci kalıyor." dedi.

Avşar, 5 Temmuz günü daha Guangdong yakınlarındaki Şouhuen'de öldürülen Uygurları anmak için meydanda toplanan gençlere polisin açtığı ateş sonrası başlayan ve kaçan Uygurları korumak isteyen Sincan Üniversitesi öğrencilerinin 4'ünün şehit edilmesiyle büyüyen olaylarda binden fazla insanın öldüğünü hatırlattı.

Avşar, şu bilgileri verdi: "Dört gün boyunca aynı elbiseyi giyen, aynı tip sopaları alarak Uygurlara saldıran on binlerce Çinli, öldürdüklerinin yanı sıra binlerce Türk'ü de yaraladı. Yaralılar yakınlarına gösterilmediği gibi hastanelerde de işkence görüyorlar. Aldığımız haberlere göre bayat ekmekten başka yiyecek verilmiyor. Yaralara daha büyük eziyet veriyorlar. Ağır olanların çoğunun inleye inleye öldükleri haberleri geliyor. Bu insanlık suçunu artık dur denmeli." diye konuştu.

Avşar, Urumçi'den gelen haberlerde Lengcun'dan getirilen 50 bin askerin Uygurların evlerine gece baskınları yaparak kimlik kontrolü adı altında tutuklama yaptıklarını söyledi.

Avşar, "Uygurlara çok zor kimlik belgesi veriliyor. Uygur olarak kimlik almak isteyenlere en erken 1 yıl da kimlik veriliyor. Bunu iyi bilen Çinliler kimlik bahanesiyle insan avına devam ediyor. Nedenini soranlara da işkence yapıyorlar." ifadesini kullandı.

ÇİN GENELKURMAY BAŞKANI KATLİAM YAPILAN ŞEHİRLERİ GEZDİ

Olayların üzerinden günler geçtikten sonra Çin Genelkurmay Başkanı Cu Ying Gang'ın, Urumçi, Kaşgar ve Hoten şehirlerini gezerek yetkililerden bilgi aldığının bildirildiğini anlatan Avşar, "Genelkurmay Başkanı'nın askerlere Uygurlara karşı daha sert tavır almaları talimatı verdiği haberlerini alıyoruz. Doğu Türkistan'da yaşayan Uygurlar, her türlü baskıya rağmen mücadeleden vazgeçmeme ve haklarını sonuna kadar ne pahasına olursa olsun savunma kararı aldı."şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,089 µs