Nabucco açıklanması | " /> Nabucco açıklanması | "/>

En Sıcak Konular

Bakandan Nabucco açıklanması

12 Temmuz 2009 14:00 tsi
Bakandan Nabucco açıklanması
Enerji Bakanı Yıldız: Türkiye hiç bir hakkından vazgeçmemiştir...

Reuters Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Nabucco'da Türkiye'nin gazın yüzde 15'ini almaktan vazgeçtiğini söylediğini yazdı.

Bu haberin yayınlanmasının hemen ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin herhangi bir hakkından vazgeçmediğini söyledi.

Yıldız, Nabucco'da Türkiye'nin gazın yüzde 15'ini almaktan vazgeçtiği şeklindeki iddialar üzerine, ''Türkiye'ye verilmiş böyle bir hak yoktu ki zaten vazgeçilsin. Bana yüzde 15 ile gelecek miktar 4,5 milyar metreküptür, ama daha fazlasını kullanma imkanım var. Niçin bunun adını öyle koyalım'' dedi.

Bakan Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Nabucco'da Türkiye'nin gazın yüzde 15'ini almaktan vazgeçtiği'' iddialarına açıklık getirdi.

''Türkiye'ye verilmiş böyle bir hak yoktu ki zaten vazgeçilsin'' diyen Yıldız, şöyle konuştu:

''Yüzde 15'ten amaç nedir. Amaç arz güvenliği ile alakalı güvencedir. İstenilen gazı tedarik etmekle alakalıdır. Burada önemli olan Türkiye'nin ihtiyaçlarının karşılanması ve arz güvenliğinin sağlanmasıdır. Yarın imzalanacak hükümetler arası anlaşmada bir madde var. O madde de şu; (ortak ülkelerin istemeleri halinde öncelikle gazın yüzde 50'sine varıncaya kadar olan miktar bu ülkeler için kullandırılır) der. Yani 31 milyar metreküpün yarısı olan 15,5 milyar metreküpe kadar olan kısmı kullandırılır der istemeleri halinde. Bu bir imtiyazdır ortak ülkelere...

Ben burayı istersem kullanabilirim yani bana yüzde 15 ile gelecek miktar 4,5 milyar metreküptür, ama daha fazlasını kullanma imkanım var. Niçin bunun adını öyle koyalım. Niçin yüzde 15 olarak isimlendirelim. Adının yüzde 15 olması değil ki amacımız, üzüm yemektir. Biz üzüm yiyoruz.''

Arz güvenliği ile alakalı ülkelere imkan sağlandığını ve bunun anlaşmada yer aldığını vurgulayan Bakan Yıldız, bu nedenle yüzde 15 rakamının olup olmamasının fark etmediğini söyledi.

Yüzde 15 verilmiş bir haktı da ondan geri adım atıldı anlayışını kabul etmediğini ve böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade eden Yıldız, ''ben böyle bir ifade kullanmadım. Tabi yüzde 15 olmayan, ama daha fazla hak edindiğimiz bir gaz alma imkanımız var'' dedi.

 



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,519 µs