En Sıcak Konular

Lefkoşa'de cami tartışması

12 Temmuz 2009 12:19 tsi
Lefkoşa’ya cami projesi muhalefeti ayağa kaldırdı. Muhalefet, Lefkoşa’ya yapılması planlanan cami konusunda AKP’yi suçluyor

KKTC’de, yazın çocukların Türkiye’de Kuran kurslarına gönderilmesiyle başlayan tartışma, Lefkoşa’ya cami projesiyle yeniden alevlendi. Lefkoşa Belediye Meclisi’nin, cami yapılması yönünde aldığı karar muhalefetin tepkisini çekti.

Yerel basın cami yapımı konusunda AKP’yi eleştirirken, Lefkoşa Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları, “Lefkoşa’da kiliseden dönme camiler var. Biz bir hakiki bir Türk camisi olmasını istedik” dedi.


Cami tartışması, Bulutoğluları’nın önceki gün toplanan Belediye Meclisi’ne, terminal bölgesine dört minareli bir cami yapılması yönünde getirdiği öneriyle patlak verdi. Öneriye Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) meclis üyeleri muhalefet ederken, proje iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile muhalefetteki Demokrat Parti’nin (DP) meclis üyelerinin “evet” oylarıyla Meclis’ten geçti.


Cami yapımına karşı çıkan Kıbrıslı gazetesi, “Cami tartışmasının AKP hükümetiyle başlandığını” öne sürdü. Gazete haberinde, “AKP’yle birlikte Kıbrıs Türklerinin yeterince Müslüman olmadığı düşünülmeye başlandı” diye yazdı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Doğan Harman, “Cami tartışması ‘Kim daha Müslüman?’ kavgasına dönüşüyor!” başlıklı yazısında, “AKP hükümeti her konuda bizi tasarrufa zorlarken cami inşaatı konusunda kesinin ağzını ardına kadar açıyor” dedi.

‘Gül camisi’
“Terminale Gül camisi” manşetini atan Afrika gazetesi de, “Türkiye’de çatışan sivil ve askeri güçler şimdi de kozlarını Kıbrıs’ta paylaşıyor. Biri anıt dikiyor, diğeri cami” ifadelerini kullandı. Gazete, caminin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün isteği doğrultusunda yapıldığını öne sürdü.
Milliyet’e konuşan Bulutoğluları, “Lefkoşa’nın böyle bir camiye ihtiyacı vardı. Başkente yakışır güzel bir cami yapacağız” dedi. Cami yapılmasına karşı çıkanları eleştiren Bulutoğluları, “Cami yerine Rum heykeli mi yapsaydık?” diye konuştu.

Dev kompleks olacak
Bulutoğluları’nın verdiği bilgiye göre, caminin finansmanını Türkiye Yardım Heyeti sağlıyor. Cami 4 minareli ve 2 bin kişilik olacak. Yapının altı otobüs terminali, üstü cami olacak. Caminin altında konferans salonları, alışveriş merkezleri bulunacak. Caminin 2010 sonuna doğru bitilmesi planlanıyor. KKTC’de halen 182 cami bulunuyor.

aktifhaber



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,196 µs